Filmske recenzije

Recenzija | Deadpool

„Time to make the chimi-fucking-changas!“

Upravo je ovo rečenica koja savršeno opisuje ovaj film, film kojeg su fanovi toliko dugo čekali, a upravo će ovoga tjedna imati mogućnost uživati u njemu. Ovo nije prvi put da gledamo Deadpoola na ekranu, pojavio se u „X-Men Origins: Wolverine“ gdje ga je također glumio Ryan Reynolds, ali ta pojava nije zadovoljila fanove, a ni samog Deadpoola koji se u ovom filmu ne libi reći studiju i ljudima ono što misli o tome. Upravo je to jedna od najvećih prednosti ovog filma, lik Deadpoola prikazan je baš onakvim kakav je, bez ikakvih uljepšavanja. Kritika drugih osoba, glumaca pa čak i glavešina filmskih studija ne fali, a Deadpool je pri tome bez dlake na jeziku. Ryan Reynolds kao da je rođen za ulogu, odličan je potez ostavljanje istog za ovaj film jer donosi tu dozu prgavosti i humora u lik bez koje Deadpool ne bi bio Deadpool. Odlično je gledati ga u akciji i u odnosima s drugim likovima na ekranu, a upravo je to još jedna od stvari u kojima film briljira. Sporedni likovi su odlični, kemija je pogođena, a Morena Baccarin kao Vanessa donosi dobru dozu reliefa od akcije kojom film obiluje. Ostatak likova također je na razini, Colossus i Negasonic Teenage Warhead su fantastični, a Ed Skrein kao negativac je odličan. Od samog početka stavljeni smo u akciju, a origin priča prikazana je preko odlično odrađenih flashback scena. Akcijske scene odrađena su vrlo profesionalno, rad kamere je odličan, prati svaki potez bez stvaranja konfuzije kod gledatelja, a nema ni nepotrebnog shaky cama (hvala ti Tim Miller). Koreografija borbi je fenomenalna i brutalna, tako da ne fali letećih udova i glavi, baš u stilu Deadpoola. Prava je sreća što su producenti dopustili ovako nešto jer bez toga ovaj film definitivno ne bi prošao kod publike.

Ako očekujete lighthearted  film, iznenadit ćete se, sad hoće li to biti pozitivno ili ne ovisi potpuno o vama i vašim preferencijama. U slučaju da vam ne smeta over the top akcija i humor ovo će biti savršeno za vas, u suprotnom, možda je bolje da potražite nešto drugo. Kad kažem over the top, ne mislim to nikako u lošem smislu, dapače. Ovo je film koji zna što želi i treba biti jer da nema toga, jednostavno ne bi bio u duhu lika kojeg prikazuje. Najsličniji primjer koji mi pada napamet je prošlogodišnji „Kingsman“ koji je u dosta dijelova sličan „Deadpoolu“, a ponajviše u tome da zna što želi i ne libi se prikazivanja toga. Deadpool ne bi bio Deadpool bez obilja humora i over the top akcije, a upravo je to ono što ovaj film pruža. Nemoguće je pobrojati sve one-linere i ostale oblike humora, ne postoji trenutak u kojem ne možete očekivati šalu, bilo to usred „ozbiljne“ akcijske scene ili najobičnijeg dijaloga između dva lika na ekranu. Film koliko god bio mračan i imao takav pristup, toliko je i vulgaran i humorističan. Velik je broj trenutaka u kojima ćete se nasmijati, bio to neki manji podsmijeh ili gromoglasno smijanje. Broj referenci na popularnu kulturu je ogroman, od onih koje izruguju pa nadalje. Ono što ovaj film zapravo je, jest savršeni nered. Nered koji tako lijepo funkcionira na ekranu da ćete poželjeti da nikada ne prestane. Konstantno se nešto događa, nema praznog hoda i nepotrebnih scena, a vrijeme je maksimalno iskorišteno.

Priča nije ništa posebno ili neviđeno, ali način na koji je izvedena je ono što je čini odličnom. Dijalozi između likova su ono što čini ovaj film odličnim pa je tako i najmanji sporedni lik iskorišten. Ne postoje likovi koji su ubačeni samo da bi bili u filmu, svaki lik ima svoju svrhu, bila ona nešto bitno za priču ili samo radi ubacivanja neke šale i zanimljivog dijaloga.

Jedna od bitnijih stvari kod prikaza lika zasigurno je bilo probijanje četvrtog zida. Već smo preko trailera vidjeli kako će ga biti u filmu, a način na koji je iskorišteno je odličan. Većinom se koristi za humoristične trenutke, a u tome i uspijeva, te pridonosi samoj posebnosti filma. Rijetko gdje je moguće vidjeti probijanje četvrtog zida odrađenog na ovakvoj razini, a jedan od odličnih primjera je scena nakon odjavne špice (kao da niste znali da će je biti…).

Od samog početka filma i početnih creditsa koji su genijalno odrađeni vidljivo je kako će se film oslanjati na humor u ogromnoj količini. To je ono što je film moglo pokopati, ali i dići ga na višu razinu. Na sreću, dobili smo ovo drugo, a film će vas nasmijati više nego većina komedija danas. Kao što sam već napisao, humor je većinom „vulgaran“, a scenaristi su odlučili ne poštedjeti nikoga. Ali upravo tu leži možda i najveća mana filma. Za one koji su gledali trailere neke fore u filmu bit će već viđene što će sigurno utjecati na krajnji sud. No ne bojte se, čak ako ste i pogledali trailere, očekuje vas još brdo neviđenih one-linera i humorističnih scena.

Ovo je Deadpool kojeg smo svi čekali i o kojem su mnogi sanjali. Pravi primjer fan servicea i zbog toga trebamo biti vječno zahvalni ljudima koji su radili na filmu. Dobili smo potencijalno jednog od boljih likova gledano dugoročno jer ovo je u suštini origin priča na čijim se temeljima može mnogo toga izgraditi. Mogućnosti su s ovakvim likom beskrajne, a kako će ga ljudi iz Marvela iskoristiti predstoji nam vidjeti u budućnosti. Zasad ćemo se zadovoljiti uživanjem u ovom filmu, a vi koji ovo čitate učinite si uslugu i potrčite u kino što prije možete. 

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close