Film i glazba

Islanđani koji nisu s ovog svijeta: Sigur Rós po prvi puta u Zagrebu

Još vrlo malo do veoma posebnog koncerta u Zagrebu.

Naime, već sutra (20. listopada) premijerno u Hrvatsku dolazi Sigur Ros, islandski post rock bend unikatnog glazbenog izričaja. Sigur Ros je nastao prije više od 20 godina, točnije 1994., iako im je prvi album Von izašao tek tri godine kasnije. Iako se svrstavaju u post rock žanr, njihova glazba djeluje kao da nije s ovog svijeta zahvaljući posebnom falsetu glavnog vokala Jonsija i korištenju gudala za gitaru. Zbog toga, a i općenito vrlo atmosferične glazbe i koncerata, često ih zovu Islandskim vilenjacima.

Saeglopur

Jedna od poznatijih skladbi s albuma Takk.

Iza sebe imaju već 7 studijskih albuma, tri kompilacijska i jedan live album. Posljednji (Kveikur) je izašao 2013. godine. Zbog specifičnog ugođaja, mnoge skladbe su im korištene u serijama i filmovima. Dvije možda najpoznatije su bile s drugog albuma (Ágætis byrjun) u filmovima Vanilla Sky (Njósnavélin) te odličnom Wes Andersonovom uratku The Life Aquatic with Steve Zissou (Starálfur).

Staralfur

Poseban film i pripadajuća skladba.

Nama najaktualnije bi možda bile skladbe iz megapopularne serije Game of Thrones i njihova varijanta pjesme Rains of Castamere koju je prethodno odradila također odlična grupa The National, te ona (Dauðalagið) iz foršpana za Dead Space (još se nismo oporavili od zatvaranja Visceral studija…).

Rains of Castamere

Game of Thrones epizoda “The Lion and Rose” iz 4. sezone, s vjenčanjem svima omiljenog Joffreya.

Na ovu je turneju Sigur Ros, nakon više od 10 godine, krenuo bez ikakve predgrupe. Koncert će biti posebnog programa s imenom “An Evening with Sigur Ros”, a sastojat će se od dva dijela podijeljena kratkom pauzom. Uz puno poznatih skladbi sa svih dosadašnjih albuma, trebali bi izvoditi i pjesme s nadolazećeg albuma.

Hoppipola

Još jedna vrlo popularna skladba s albuma Takk.

Turneju će scenski dizajnirati stari suradnici benda – Sarah Hopper, Damian Halle i Bruno Poet koji su za prošli rad dobili prestižnu nagradu “Knights of Illumination”. Sigurovci su 2003. godine na MTV nagradama osvojili nagradu za najbolji video (Untitled – aka Vaka).

Karata za koncert još ima na tribinama, po cijeni od 270kn.

Svi ljubitelji post rocka i ambijentalne progresivne glazbe ovo ne bi smjeli propustiti. 

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close