Film i glazba

Natali Dizdar oduševila nastupom u Tvornici

Kako je bilo u prepunoj Tvornici Kulture…

Prošlo je već nekoliko godina od kada sam pohodio koncerte, a kada i jesam, u većini slučajeva su bili drugačiji od ovog. Mahom se radilo o raznim rock varijantama – Tool, Deftones, Disturbed, Metallica, Limp Bizkit, ili pak popularnijim pop-rock izvođačima poput U2 ili Depeche Mode. Eto, ovaj put se dogodilo da sam odlučio posjetiti nešto drugačije i definitivno mi nije žao, dapače.

Prva

Natali Dizdar, mlada Zadarska pjevačica je, ako se ne varam, po prvi puta posjetila zagrebačku Tvornicu Kulture. Natali je prije, sada već, 13 godina nastupala na jednom od glazbenih reality showova gdje tehnički nije odnijela pobjedu, ali je prema mnogima itekako zaslužila. Već tada se vidjelo da se radi o vrhunskoj vokalistici što je kasnije kroz svoju karijeru potvrdila mnogo puta. Nakon toga se čekao određen period sa pripremom prvog singla (Ne Daj) i nadolazećeg albuma (Natali Dizdar). Čekanje se isplatilo jer su njena glazba, a ujedno i njen vokal unijeli pravo osvježenje na domaćoj sceni. Umjesto da se “proda” i izvodi glazbu za koju zna da prolazi na tržištu, a koja je nedavno čak i autoru većine takvih besmislenih “hitova” dosadila, Natali je donijela nešto novo. Tako da njene pjesme osim klasičnih pop segmenata, sadrže i elemente jazza i bluesa koji se savršeno preklapaju sa njenim prekrasnim zvonkim glasom.

Duga

Ovaj petak nas počastila sa dobra dva sata čistog užitka, od čega je bio i bis od tri pjesme. Napravila je pregled cijele svoje karijere, pa smo kroz prvi dio koncerta imali kombinacije novih pjesama i starih hitova. Između ostalih, čuli smo Ne reci, Zauvijek, Iluzionist, Stranac, Mjesto za jedno, Dan po dan, Naučila sam trik, Grijeh… Uz te velike hitove (nisam ni znao da ih se toliko skupilo kroz godine), imali smo i par pjesama koje je premijerno izvela na ovom koncertu, a koje će biti na novom albumu. Jedna od najemotivnijih izvedbi je bila Zamijenit ću te gorim, autorsko djelo preminulog Arsena Dedića. Drugi posebniji trenutak se dogodio nakon pjesme Gazio si me, kada je uzde preuzela odlična Ines Nožica. Ines je pjevala cijelo vrijeme kao prateći vokal, ali u toj jednoj pjesmi (Thievery Corporation – Until the Morning) je pokazala svu raskoš svojeg glasa. Što je najbolje, cijela se unijela u pjesmu i vidjelo se koliko uživa u tom nastupu. Jednu stranu pjesmu u prekrasnom komornom aranžmanu je izvela i Natali, a radilo se o Blurovoj Out of Time.

Tri

Na bisu su, između ostalog, izveli akustičnu verziju pjesme Pelin i med od Dine Dvornika što je možda bio i vrhunac večeri. Za sami kraj je po drugi puta tu večer odsvirana Mjesto za jedno Dine Šarana (Letu Štuke). Postoji razlog zašto je ta pjesma jedina odsvirana dva puta. Naime, za tu su pjesmu u Tvornici snimali live snimku za spot, tako da će ovaj nastup biti ovjekovječen i na taj način.

DSC 0626

Što se tiče samog nastupa, Natali je bila jako dobro raspoložena, pričljiva, ali i pod malom tremom, što je samo dodatno učinilo cijelu atmosferu toplijom i spontanijom. Spomenuta Ines Nožica kao prateći vokal je apsolutno oduševila, ali i ostatak benda mi se čine kao vrsni izvođači – klavijaturist, bubnjar i tri gitare, od kojih su bas gitarist i bubnjar bili naročito dobro raspoloženi. Spomenuti valja i odličan, provokativniji outfit, pa imamo recept za super petak u Tvornici! Kad smo kod same Tvornice, zvuk je bio odličan, hala je bila prepuna, a omjer muško/ženskih posjetitelja je čak bio i izjednačen.

Last

U svakom slučaju, tko je bio, vjerujem da je uživao, tko nije neka dođe drugi puta! Treba podržati ovakve izvođače koji ne samo da su vrsni vokalisti, već ostaju vjerni sebi! 

Za kraj vam donosim i par kratkih video isječaka snimljenih na koncertu…

Par video isječaka…

 

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
Back to top button
Close
Close