Film i glazba

Alejandro González Iñárritu | Redatelj koji se pamti

Ususret Oscarima donosimo vam članke vezane za ovogodišnje kandidate za nagrade.

Alejandro González Iñárritu, rođen 15. kolovoza 1963. godine, meksički je producent, režiser i scenarist. Kao mladić, putovao je Europom i Afrikom, a kako kaže to je uvelike utjecalo na njegov opus jer neka od tih mjesta odabrao je za snimanje svojih filmova.

Nakon povratka u Meksiko, završio je obrazovanje i dobio posao kao DJ na meksičkoj radio postaji. Nakon nekog vremena, postao je i direktor te iste postaje na kojoj je intervjuirao mnoge poznate ličnosti, a svojim je radom pomogao postaji da postane najuspješnija u cijelom Meksiku. U to je vrijeme i skladao glazbu za nekoliko meksičkih filmova. Utjecaj glazbe na njega kao umjetnika bio je veći nego onaj od filma, kako sam Iñárritu kaže.

Nešto kasnije, 1991. godine sa suradnikom Raulom Olverom osnovao je svoju produkcijsku kuću Zeta Films što mu je otvorilo prostor da se počne baviti pisanjem. Sa svojom produkcijskom kućom režirao je i napisao mnoge kratke filmove i reklame, a na kraju se odlučio za prijelaz u TV vode. Neko vrijeme radio je na seriji, a u isto vrijeme, Zeta Films postala je jedna od najuspješnijih produkcijskih kuća u Meksiku.

No najveći uspjeh tek je uslijedio 2000. godine. Iñárritu je režirao svoj prvi dugometražni film „Amores perros“ koji ga je lansirao među redateljsku elitu. Na filmskom festivalu u Cannesu osvojio je nagradu kritike za najbolji film, a dobio je i nominaciju za najbolji strani film na Oscarima. Nije samo kritika bila sklona filmu već i ljudi pa je tako film i dan danas na ljestvici 250 najboljih filmova na iMDB-u. Veliki uspjeh filma potaknuo je Iñárritua da nastavi suradnju sa scenaristom Guillermom Arriagom pa je tako režirao još dva vrlo uspješna filma „21 Grams“ i „Babel“. Prvi je zaradio dvije nominacije za Oscara, a drugi sedam od kojih je dobio jednu, onu za najbolji soundtrack Gustava Santaolalle, gamerima najpoznatijeg po radu na igri „The Last of Us“. „Babel“ je također prvi film koje je donio Iñárrituu nominaciju, i to dvije, onu za najboljeg režisera i za najbolji film. Na festivalu u Cannesu dobio je nagradu za najboljeg režisera za rad na „Babelu“, čime je postao prvi Meksikanac koji je dobio to priznanje. Također, Iñárritu je prvi meksički režiser koji je dobio DGA (udruga redatelja) i Oscar nominaciju, obje također za rad na „Babelu“. Za vrijeme rada na „Babelu“ došlo je i do raskidanja suradnje između njega i Arriage nakon što mu je Iñárritu zabranio dolazak na set. 

2010. godine režirao je, ali i napisao scenarij za film „Biutiful“, još jedan uspjeh, jer film je zaradio dvije nominacije za Oscara i još mnoge druge nagrade. Ovo je bio prvi film nakon „Amores perrosa“ sniman na španjolskom jeziku, a također je zaradio nominaciju za najbolji strani film na Oscarima.

Kroz sve te godine, radio je na mnogim kratkometražnim filmovima i reklamama sa svojom produkcijskom kućom.

2014./15. dolaze najveća priznanja za rad na „Birdmanu“ za kojeg je dobio tri Oscara ( najbolji scenarij, režija i film). Ovo je bio i prvi izlet Iñárritua u komediju, a po svim priznanjima koje je dobio lako je zaključiti kako je sam film ostvario veliki uspjeh. Odmah nakon toga krenuo je u svoj najambiciozniji projekt u karijeri, sada već svima vrlo poznati „The Revenant“. Film koji je sniman na vrlo udaljenim i ljudskom rukom netaknutim lokacijama i samo na prirodnom svjetlu bio je veliki pothvat, kako za njega, tako i za cijelu ekipu koja je radila na filmu. Na našu sreću, film smo dobili mogućnost gledati ove godine, a brojne nominacije i nagrade koje je već dobio samo su potvrda konstantnosti ovog režisera čiji nijedan film nije prošao bez barem jedne nominacije za najveću filmsku nagradu. Uistinu impresivan podatak. 

U karijeri je mnoge glumce režirao u ulogama koje su im donijele nominacije za Oscara, a ove godine postao je i prvi koji je dobio nagradu za najboljeg režisera dvije godine zaredom od udruge režisera (DGA). Kao što vidimo, vrlo je mnogo toga što je Iñárritu ostvario prvi, a izgleda kako ne posustaje jer kako mu karijera napreduje, dobiva sve više i više priznanja. Sve je izglednije kako će i ovi Oscari biti obilježeni njegovim filmom, a sigurno će biti zanimljivo vidjeti može li DiCapriu donijeti prvog Oscara. Sam Iñárritu rekao je kako mu je suradnja s DiCapriom bila najbolje iskustvo u karijeri.

Za više informacija o filmu “Povratnik”, pročitajte našu recenziju.

S nestrpljenjem očekujemo njegov idući projekt, a zasad ništa nije poznato o tome o čemu će biti. Možemo se samo nadati kako će i dalje nastaviti snimati izvrsne filmove.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close