Film i glazba

Thom Yorke: YouTube krade umjetnost kao nacisti u Drugom svjetskom ratu

Frontmen benda Radiohead objasnio je što za njega predstavlja YouTube i njena majčinska korporacija Google.

Nakon što je prije dvije godine javno kritizirao servis Spotify, Thom Yorke u nedavnom je intervjuu za talijanski magazin La Republicca na zub uzeo YouTube. Optužio je YouTube i Google da su preuzeli kontrolu nad umjetnošću i usporedio njihove komercijalne paradigme s nacistima koji su tijekom Drugog svjetskog rata pljačkali i krali umjetnička djela.

“Nemam rješenje za te probleme. Znam samo da zarađuju ozbiljan novac na račun brojnih umjetnika koji od toga nemaju nikakve koristi. Ljudi govore da žive u doba kada je glazba besplatna i kada su filmovi besplatni. Novac zarađuju vlasnici servisa – Google i YouTube. Zarađuju ogroman novac, kao, na primjer, ribarenjem, uzimaju sva na što naiđu. Preuzeli su kontrolu. Tako nešto su radili nacisti u Drugom svjetskom ratu. Zapravo, to svi rade tijekom bilo kojeg rata – krađa umjetnosti drugih zemalja. Ima li tu razlike?”, pita Thom Yorke.

Pjevač je još dodao da za otkrivanje glazbe i novih bendova koristi Boomkat i da je instalirao aplikaciju koja blokira reklame na YouTubeu.

“Jako je smiješno kad od YouTubea dođe izjava da to nije pošteno. Oni kažu da AdBlocker nije pošten, oni koji stavljaju reklamu ispred svakog komadića sadržaja i zarađuju ogromne svote novca, dok umjetnici i izvođači dobiju smiješne iznose. Čim YouTube ne zarađuje, to nije pošteno prema njima”, dodaje Yorke.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close