Vijesti

FFA Awards 2015 | Najbolji remake/remaster

Saznajte koja je najbolja igra u kategoriji koju je predložio Densetsu, član naše FFA zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prerade i remasteri su važna stvar u modernom gamingu. Od samog početka generacije mogli smo odigrati mnoštvo starih igara u osvježenom izdanju. Ove godine smo imali dosta kvalitetne remastere, a izgleda da nas očekuje još takvih igara i iduće godine.

“Once more, with feeling”.

Na prijedlog člana Densetsu uvrštene su slijedeće igre u konkurenciju :

  • Devil May Cry 4: Special Edition
  • Gears of War: Ultimate Edition
  • Grim Fandango Remastered
  • Resident Evil HD Remaster
  • The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D
  • Uncharted: The Nathan Drake Collection

Devil May Cry 4: Special Edition nije uspio osvojiti niti jedan glas. Bez obzira na to, radi se o zaista povoljnom i kvalitetnom remasteru koji nudi potpuno novi sadržaj i odličnu tehničku izvedbu. Igra nudi čak 3 nova lika. Lady i Trish su igrive u glavnoj kampanji umjesto Neroa i Dantea, a Vergil je igriv kroz čitavu kampanju. Igra ima dodatne kostime, turbo mode, izbalansiran gameplay i sitne stvari poput automatskog saveanja i bržeg uključivanja automatskog sprinta pa je samo iskustvo još ispoliranije. Ako ne želite nikakve promjene, možete upisati posebnu naredbu i vratiti originalne postavke iz prve verzije. Svaki od novih likova nudi poseban gameplay i move set. DMC4 i dalje ima jedan od najboljih combat sistema u čitavom gamingu. Capcom je ove godine izbacio i remaster DmC: Devil May Cry reboota.

Solid Snake je komentirao igru: “Iako je uvijek drago vidjeti povratak pravog DMC-a, pa makar i ponovno reizdanje, realno ništa posebno bitno nisu dodali, što već pc verzija nije imala 7 godina. Naravno, bonus likovi su veliki plus, ali ne mogu se oteti dojmu da su velike stvari mogli sa Vergilom odraditi, dodatnu kampanju sa izgubljenim levelima napraviti, išta… Kao što sam rekao, bonus likovi su nice touch, a sve ostalo već postoji na pc-u 7 godina + nekako su uspjeli igru koja se vrtila za tostere sad kao “namjerno” otežati po hardver… Ali dobro.”

The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D je prerada Majora’s Mask igre s Nintendo 64 konzole iz 2000. godine za Nintendovu 3DS prijenosnu konzolu. Ova verzija nudi 3D prikaz, nove touch kontrole, promjene u gameplayu, kao i niz poboljšanja i bolje performanse u odnosu na original.

Grim Fandango Remastered je poznat kao izuzetno nedostupna igre i mnogi su čekali ovaj remaster kako bi konačno zaigrali ovaj naslov. Iako je sama igra danas klasik, remaster se nije baš proslavio po pitanju kvalitete. Jedan od najvećih nedostataka je taj da igra uopće nema pravi 16:9 prikaz i ne nudi previše poboljšanja.

Evo što Solid Snake kaže: “Tresla se brda, rodio se miš. Barem u pogledu remastera. Šteta, velika šteta što bolje nisu iskoristili resurse da daju ovakvoj legendarnoj igri facelift kakvog zaslužuje. 4:3 aspect ratio? Samo veća rezolucija? Ok, 60 fps-a je cool, ali c’mon, igra je stara kao Grčka.”

Yakuza_stinger: “Da Grim Fandango nije onako bezvezno napravljen da moram kalibrirat monitor, možda bi mu i dao glas. Ah da, i da nije ostao na kamenom 4:3 dobu. Više sreće drugi put.”

Gears of War: Ultimate Edition je remaster jedne od najpoznatijih Xbox 360 igara za Xbox One i PC. Igra nudi potpuno nove cutscene, bolje kontrole i sitne gameplay promjene kao i značajan grafički upgrade sa potpuno novim osvjetljenjem i poboljšanim teksturama. Xbox One igrači su konačno dobili priliku zaigrati 5 novih chaptera koji su originalno bili dostupni samo u PC verziji originala.

Solid Snake još jednom komentira: “Definitivno jedan od contendera jačih, malo je falilo da prevagne. Odličan i u pravom značenju riječi grafički remaster. Dovoljno je pogledati usporedbe jedne i druge verzije. Međutim samo grafički, čak sam komentare na internetu čitao da je AI oslabljen, sad koliko je to tačno ne mogu reći. Ali sa vizuelne perspektive, svakako impresivno.”

2015 01 12 00007 100563626 orig

Resident Evil HD remake je završio na drugoj poziciji a radi se o fantastičnom remasteru. Originalno Gamecube ekskluziva i remake originalne igre sa PlayStationa, igra je primjer kako treba izgledati prava survival horror igra. Ovaj legendarni naslov genijalca Shinji Mikamija je konačno postao igriv na čak 5 platformi a sam remaster je odlično odrađen od strane Capcoma. Igra i danas nudi atmosferu kakvu malo koja igra ima, savršenu direkciju i toliko detalja i pažnje na svakom koraku da jednostavno morate odigrati ovaj naslov ako već niste. Capcom je najavio i izlazak Resident Evil Zeroa rano iduće godine.

Evo što naši članovi kažu:

Solid Snake: “Napokon, napokon malo ljubavi od Capcoma, a ljubav se očigledno isplatila sa preko milion primjeraka prodanih u samo prvoj godini. Not bad za igru staru koliko već, 12-13 godina? Međutim nikako ne mogu oprostiti gubitak originalnog arta, zbog kojeg kad se raširi igra izgleda često kao razlivanje akvarela po ekranu. Čudan neki bloom koji nije bio u originalnoj verziji ne pomaže, naprotiv. Ali moram pohvaliti redizajnirane 3D sobe (opet, jer kad bi se razvukle preko 80 inčnog TV-a izgledaju kao govno da prostite, da ne govorim za vatru koju su koristili kao video u GC verziji. 16:9 opciju i pomjeranje kamere pozdravljam, kreativan način za izbjegavanje 4:3 aspect ratia (iako ja igram i dalje tako). 60 fps-a je plus, ali mislim stvarno, zar smo trebali očekivati šta manje od toga ? “

Zero: “Resident Evil HD Remaster. Svi ostali remasteri blijede u usporedbi s ovim, ponajviše iz razloga jer se dosad radilo o GC ekskluzivi koju je zaigrao jako malen broj gamera.”

viper89: “Realno Uncharted je najbolji remaster jer su bluepoint genijalci koji zaslužuju svaku pohvalu, ali meni je važnije koja igra je trebala dobiti remaster. Resi remake je definitivno trebao ovaj remaster jer je jedna od najboljih igara svih vremena i žalosno je da ostane samo na gamecubeu, ovako je puno igrača zaigralo. Uncharted na drugu stranu je još uvijek nov i dostupan svima, PS3 je ultrapopularan i jeftin i začas nabaviš trilogiju. Uncharted definitivno nije bio toliko potreban kao Resi. Glas ide RE HD. “

Najbolji remaster
Uncharted: The Nathan Drake Collection

Uncharted: The Nathan Drake Collection je kompilacija Uncharted igara sa PS3 konzole. Bluepoint Games je poznat po svojim remasterima pa nam tako i ovaj put donose fantastičan proizvod prepun sadržaja. Sve tri igre su dobile potpuni grafički upgrade, bolje performanse, nove modele i teksture, photo mode, novu brutal težinu, bolje kontrole i još puno toga. Prebacivanje s kompleksne PS3 arhitekture bio je težak posao, no Bluepoint je isporučio uistinu impresivan remaster. Sama kompilacija sadrži možda i najbolje akcijske avanture s prošle generacije, pa tako Uncharted: The Nathan Drake Collection odnosi uvjerljivu pobjedu s najviše glasova.

uncharted the nathan drake collection 20156415302 1

Naši članovi su komentirali pobjednika:

Renda: “Uncharted Remaster, jednostavno genijalno prebačen na PS4, fluidniji, oku ugodniji (a već je bil prekrasan) i sve tri igre na jednom disku. Bez razmišljanja sam glasal.”

Tuhy: “Ne možeš za U:NDC reć da je ništa posebno jer ja, umjesto da igram, ginem jer opaljivam skrinšote 3 vrhunske igre u jednom paketu, s evidentnom razlikom u prikazu (minus animacije iz PS3 ere). Nije ko Order, ali u rangu s TLOU remasterom. Srce kaže REmake, razum veli Uncharted. Najbolje ne glasat, oba izdanja su priča za sebe i šteta je zakinut jedno od njih. Bitno je da mi kao igrači nismo zakinuti s tako dobrim igrama.”

Solid Snake: “Kako da ne poklonim zasluženi glas maestralnom Bluepointu. Remaster sva tri Uncharteda sa složene Cell arhitekture (iako opet, ND im je pomogao sa kodom od TLOU remastera mora se priznati) na PS4 nije mali pothvat. Dodane teksture, pogotovo u prvom dijelu gdje se stvarno vidi razlika, 1080p + 60 fps. Tehnički besprijekoran. I sve tri igre u jednom pakovanju. Kapa dolje Bluepoint.”

madSuperCrash: “Baš sam na Twitchu bacio pogled na Uncharted remaster. Jbte izgleda stvarno super, ostao sam malo šokiran.”

Podrži FFA za samo 1€ i riješi se reklama

Svaki vaš doprinos pomaže nam očuvati gaming zajednicu koju volite. S malom donacijom možeš ukloniti reklame s FFA i dobiti bedž po želji pored imena u komentarima.

PODRŽI NAS

Povezano