Film i glazba

Zlatni Globusi 2016. | „The Revenant“ najveći dobitnik

Dodijeljeni su i ovogodišnji globusi, a najveći dobitnik večeri je „The Revenant“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatni Globusi poznati su po svojim iznenađenjima, a ni ove godine nije ih nedostajalo. Ponajviše smo ih vidjeli u kategoriji TV serija, dok su kod filmova kao najveći dobitnici završili oni od kojih se to i očekivalo, uz poneka manja iznenađenja.

leonardio di caprio.jpg

Krećemo s „najvećim“ kategorijama od kojih je jedna sigurno Najbolji film (Drama) u kojoj je globus odnio „The Revenant“ koji je osim u toj kategoriji odnio pobjedu u još dvije. Leonardo DiCaprio odnio je nagradu za Najboljeg glumca (Drama), a Alejandro González Iñárritu otišao je doma s globusom za Najboljeg režisera (Drama). Tako je „The Revenant“ odnio pobjedu u svim najvećim kategorijama, a izmakao mu je jedino globus za Najbolju originalnu glazbu koji je otišao u ruke legendarnog Ennia Morriconea za rad na „The Hateful Eightu“. Iako ne možemo reći kako je ovo neočekivano, „The Revenant“ nije bio glavni favorit u svim kategorijama koje je osvojio.

„Spotlight“, „Carol“ i „The Big Short“ najveći su gubitnici večeri iako su bili među najvećim favoritima za osvajanje globusa. Prvi je bio najveći kandidat u kategoriji za najbolju dramu uz još dvije nominacije u kategorijama za najboljeg režisera i najbolji scenarij, ali na kraju je ostao bez ijednog globusa. „Carol“, film koji je dobio i najviše nominacija (5), također je ostao praznih ruku, a nagradu za Najbolju glumicu (Drama) pored Cate Blanchett i Rooney Mare odnjela je Brie Larson za ulogu u filmu „Room“. „The Big Short“, najveći kandidat za nagrade u kategorijama za komediju/mjuzikl iako je zaradio četiri nominacije na kraju je završio bez globusa. Film je bio najveći favorit u kategoriji za Najbolji film (Komedija/Mjuzikl), ali nagrada mu je „preoteo“ „The Martian“ koji je također donio nagradu za Najboljeg glumca (Komedija/Mjuzikl) Mattu Damonu.

steve jobs.jpg

Jedno od najvećih, ako ne i najveće iznenađenje kod filmova, je „Steve Jobs“ koji je na kraju završio s dva globusa, onim za Najbolji scenarij koji je otišao Aaronu Sorkinu i za Najbolju sporednu glumicu kojeg je dobila Kate Winslet.

Globus za Najbolju glumicu (Komedija/Mjuzikl) otišao je u ruke Jennifer Lawrence koja sad ima tri osvojena globusa za tri uloge u filmovima Davida O. Russela, a Sylvester Stallone potvrdio je svoj povratak u ozbiljnije glumačke vode nagradom za Najboljeg sporednog glumca.

Nagradu za Najbolji strani film, odnio je očekivano „Saul Fia“ („Son of Saul“), a u kategoriji za Najbolji animirani film kao pobjednik večeri završio je Disneyjev „Inside Out“.

Sam Smith dobio je globusa za Najbolju originalnu pjesmu za svoju Writings on the Wall iz filma „Spectre“.

mr robot.jpg

Kod TV serija bilo je dosta iznenađenja, a jedno od njih je sigurno i globus za Najbolju TV seriju (Drama) za „Mr. Robota“. Možda i ne toliko neočekivano s obzirom da je serija dobro kotirala i prije same dodjele nagrada, a moramo uzeti i u obzir to da Zlatni Globusi često završavaju u rukama novih serija. Osim globusa za najbolju seriju, „Mr. Robot“ dobio je još jedno priznanje, ono za Najboljeg sporednog glumca koje je dobio Christian Slatera, još jedno iznenađenje.

Najveće iznenađenje večeri, definitivno je Amazonov „Mozart in the Jungle“ koji je odnio nagradu za Najbolju TV seriju (Komedija/Mjuzikl), a Gael Garcia Bernal završio je kao pobjednik u kategoriji za Najboljeg glumca (Komedija/Mjuzikl). Tako su ove dvije nagrade ostale u rukama Amazona čiji je „Transparent“ prošle godine otišao s istim nagradama, a ove godine ostao je bez ijedne.

jon hamm.jpg

Priznanje je također dobio i Jon Hamm koji je odnio nagradu za Najboljeg glumca (Drama) za ulogu Dona Drapera u seriji „Mad Men“ i tako na najbolji mogući način okončao svoju dugogodišnju ulogu u seriji. Za Najbolju glumicu (Drama) proglašena je Taraji P. Henson za ulogu u seriji „Empire“, a još jedno iznenađenje zbilo se u kategoriji za Najbolju glumicu (Komedija/Mjuzikl) gdje je nagrada otišla u ruke Rachel Bloom za ulogu u seriji „Crazy Ex-Girlfriend“. Tako je CW ponovio scenarij od prošle godine kad je Gina Rodriguez osvojila globus za istu kategoriju. Kao Najbolja sporedna glumica proglašena je Maura Tierney za svoju ulogu u TV seriji „The Affair“.

U kategoriji mini-serija/TV filmova kao pobjednici su redom završili: „Wolf Hall“ koji je dobio nagradu za Najbolju mini-seriju, Oscar Isaac, Najbolji glumac za „Show Me A Hero“ i pjevačica, a sad i glumica Lady Gaga odnjela je nagradu za Najbolju glumicu za glumu u seriji „American Horror Story“.

Kao najveći gubitnik večeri završio je Netflix koji je ostvario najviše nominacija u kategorijama za TV serije, a na kraju završio bez ijedne nagrade.

https://www.youtube.com/watch?v=cIWuWVXgohg

LISTA NOMINIRANIH

Idući, a i zadnji veliki event koji nas očekuje je dodjela nagrade Oscar čije nominacije dolaze 14. veljače, odnosno sutra. Sama dodjela nagrada održat će se 28. veljače.

Povezano