FFA Focus

4K Blu-ray diskovi uskoro i kod nas

Neovisno o tome kada će digitalna distribucija preuzeti primat na tržištu, nasljednik Blu-ray diskova je definiran i uskoro stiže na tržište. 4K Ultra HD Blu-Ray su pred vratima i obradovat će ljubitelje oštre slike. Za početak, da objasnimo što je zapravo 4K Blu-ray filmovi donose i što vam treba za njih. Novi standard 4K Blu-ray je definiran u studenom 2014. godine a osim UHD rezolucije 3840 x 2160, 4K Blu-ray podržavat će i do 60 sličica u sekundi, prošireni spektar boja (mnogo vjerniji percepciji ljudskog oka), 10-bitnu dubinu boja, HDR i HEVC / H.265 video codec imerzivni visokokvalitetni zvuk u formatima poput Dolby Atmosa i DTS:X. H.265 video codec će ujedno omogućiti i veći kapacitet kompresije, što će biti još važnije prilikom prijenosa 4K signala putem interneta. Naravno, u slučaju streamanja sadržaja s interneta, ne očekujte istu kvalitetu slike kao kod 4K Blu-ray diskova. Kapacitet Blu-ray medija „skače“ i diskovi će dolaziti u tri varijante: 50 GB uz protok podataka od 82 Mbit/s, 66 GB uz protok podataka od 108 Mbit/s, i 100 GB uz protok podataka od 128 Mbit/s. Ono što je još specifičnije za 4K filmski format, zasad nema planova za izradom Ultra HD filmova u 3D tehnici. S obzirom da neki od najvećih proizvođača TV-a poput Samsunga i LG-a odbacuju podršku za 3D prikazom na svojim televizorima, pad fokusa i interesa za takvu reprodukciju i ne čudi. Barem ne u ovom trenutku kada je i reprodukcija „2D“ 4K formata zahtjevan proces.

Odmah spomenimo i da PlayStation 4 i Xbox One u sadašnjim revizijama ne podržavaju 4K Ultra HD Blu-Ray, kao uostalom i svi današnji „obični“ Blu-ray reproduktori. Namjerno kažemo „sadašnjim“ jer je ovo i jedan od razloga zašto se u zadnje vrijeme sve češće spominje PlayStation 4.5, koji ne neće imati problema s reprodukcijom 4K filmskog formata. Manjak i nekompatibilnost Blu-ray reproduktora je ujedno i najveća mana nadolazećeg 4K formata. Čak i u Velikoj Britaniji trenutno jedini komercijalno dostupan 4K ultra Blu-ray reproduktor je Panasonicov DMP-UB900, i to po cijeni od 600 funti. Zasad se u toj zemlji očekuje izlazak Samsungovog UBD-K8500 reproduktora, koji bi trebao konkurirati po primamljivoj cijeni od oko 400 funti. Konkurencija je dobra stvar.

Da se vratimo na ponudu, u Velikoj Britaniji su trenutno od dvanaest 4K Ultra HD Blu-Ray filmova dostupni naslovi poput: Life of Pi, The Lego Movie, Mad Max: Fury Road i Kingsman: The Secret Service. Moguće ih je naručiti na Zavviju i HMVu za od £20 do £25. Vrijedi i spomenuti da 4K filmovi srećom nisu regionalno zaključani.

S obzirom na situaciju da se 4K televizori nude po sve prihvatljivijim cijenama, dolazak konkurencije digitalnim servisima poput Netflixa i Amazon Prime Videa, koji su dosad na legalan način nudili plaćeni pristup 4K materijalima svakako vrijedi pozdraviti. Promotivni videi na Youtubeu i sličnim stranicama će pak s druge strane poslužiti za testiranje ovakvih uređaja.

Kakva je budućnost prodaje Ultra HD Blu-ray spravica i filmova, pitanje je na koje možda i nije teško uvidjeti pravi odgovor. S obzirom na sve veći udio digitalne distribucije u ponudi filmova, igara i glazbe (pogotovo glazbe!), sudbina 4K Ultra HD Blu-Ray kao da je zacementirana i prije nego se format pojavio. No ostavimo prognoze po strani. Kao i u svemu, teško je za očekivati brzu tranziciju s obzirom na cijene. Uostalom, vjerojatno i dobar dio vas na policama još uvijek čuva svoju staru kolekciju DVD filmova i privržen joj je bez obzira na „lošu sliku“. Ima nas, zar ne?

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close