FFA Focus

Bili smo na SFeraKonu i zajedno proslavili 40. rođendan konvencije

Zagrebački FER na tri je dana postao središte znanstvene fantastike.

Nakon što se FFA prošle godine upoznao s najvećom SF konvencijom u Hrvatskoj, vratili smo se na jubilarno 40. izdanje kako bismo posjetitelje upoznali s najnovijim trendovima u videoigrama i pritom se zabavili okruženi dobrom dozom SF-a. Već se na prvim koracima kroz vrata FER-a mogla osjetiti jedna posebna atmosfera. S jedne strane cosplayeri pripremaju kostime za čiju su se prezentaciju zasigurno pripremali jako dugo. S druge strane nas je dočekao pult na kojemu se podižu ulaznice i odmah pokraj ulaz na „ono pravo“.

geryen2

Cosplayeri su u potpunosti oduševili sve prisutne.

Prizemlje je bilo rezervirano ponajviše za štandove. Već se standardno moglo naći šalica s tematikom iz videoigara, razni nakit, odjeća, podložaka za miš većih od stolova od kojih mi je pažnju privukao jedan s dragim nam Geraltom iz Witcher serijala. Malo dalje, u tzv. Aleji laptopa ponovno su bile izložene stare konzole gdje mi je uši privukao zvuk Korobuške. Oko jednog stola su stare i nove generacije igrale Tetris, a na kraju hodnika se nalazila i postaja za Tekken turnir. Svoj štand imao je i Crni Mačak, gamerski kafić u kojem je FFA nedavno održao i svoj prvi panel. Tu je također bio i štand U.S.S. Croatie, udruge ljubitelja Zvjezdanih staza, a tamo se moglo naći svega, od privjesaka za ključeve, do maketa Enterprisea i vodiča za ljubav kroz Zvjezdane staze kapetana Kirka.

 sajam

Središte za društvene igre u večernjim je terminima bilo krcato.

Na drugom kraju je bio vrhunac čitave ponude, sajam knjiga koji je još prošle godine bio prepun raznih knjiga po povoljnim cijenama, sada je došao u još raskošnijem izdanju. Na samome početku su ponovno bili klasici SF literature. Arthur C. Clarke, Ray Bradbury, Isaac Asimov samo su neka od imena koja su krasila štandove. Nakon njih su se mogli naći nekorišteni dragulji SF žanra. Setovi Middle-earth sage, čitave kolekcije Martinove Pjesme leda i vatre pa čak i enciklopedije Westerosa. Na samom kraju su se nalazile društvene igre, i ljudi moji koliko ih je bilo. Ako vam padne neka igra na pamet, sigurno ste mogli naći tematsku adaptaciju Monopolyja. Čitava ponuda, iako malo skupa, držala me prilijepljenim za stolove.

Radionice i predavanja – svugdje

U dvoranama i na katovima su se pak održavala tradicionalna predavanja. Ove godine je poseban gost predavač bio Timo Vuorensola, poznate komedije Iron Sky. U nizu radionica ste mogli naučiti kako izraditi svoju videoigru ili pak svoj vlastiti čarobni štapić.

 igre

Od Civilizacije pa do This War of Mine…

Među predavanjima su se našla i dva predavanja naše Sabine. Prvo se bavilo manipulacijom u gaming industriji te su posjetitelji se mogli više informirati o sve češćoj i sve mrskijoj politici mikrotransakcija. Samo predavanje dotaknulo se i negamerskih pojmova tako što je krenulo s općom definicijom manipulacije te je postepeno bio prikazan razvoj mikrotransakcija, sve od začetaka u obliku strojeva u igraonama pa do najnovijih skandala s lootboxovima u Shadow of Waru i Battlefrontu 2.

FFA na SFeraKonu

Drugo je predavanje bilo sasvim drukčije tematike i ticalo se pristupačnosti igara osobama s invaliditetom te su prisutni mogli na primjerima Tobyja Otta i Terryja Garretta bolje se upoznati s njihovom percepcijom videoigara. Ujedno se moglo primijetiti kako u današnje vrijeme developeri sve češće moraju razmišljati o pristupačnosti vlastitih igara, što vidimo uvođenjem novih opcija za ljude slijepe na boje, no ujedno moramo i primijetiti da kompleksnost modernih igara dovodi do sve teže implementacije različitih opcija za pristupačnost.

 predavanje

I FFA se pridružio konvenciji.

SFeraKon je ove godine stvarno oduševio i nadmašio svoje prošlogodišnje izdanje. Količina kvalitetnih proizvoda probila je plafon, a posvećenost cosplayera i organizatora dovela je do stvaranja jedne posebne atmosfere na zagrebačkoj Martinovki gdje su se ljubitelji SF-a okupili još jednom i pokazali nam zašto se i iduće godine veselimo povratku na SFeraKon.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
Back to top button
Close
Close