FFA Focus

Daydream je Googleova obnovljena vizija mobilne virtualne stvarnosti

Google je najavio dosta ambicioznih projekata. Osim logičnog slijeda razvoja Android OS-a i najave mogućnosti Android N-a, Daydream je nova mobilna platforma za VR koju će Google podržavati. Daydream će tako nastaviti ideju relativno nezapaženog Googleovog standarda za mobilni VR pod imenom Cardboard.  Daydream nastavlja ovu ideju na podržanim uređajima koji će biti pokretani na Androidu N, od najpoznatijih proizvođača podršku su već dali Samsung, HTC, Huawei, LG, ZTE, Asus, Alcatel i Xiaomi. Valja naglasiti da ćete za Daydream trebati i novi smartphone, jer je nova platforma i poprilično hardverski zahtjevna.

Prema želji Googlea, Daydream obuhvaća i softver i hardver, kako bi se zajamčila odgovarajuća razina kompatibilnosti i autentičnog iskustva.  Google je ponudio referentni dizajn i tražene specifikacije, koje će pojedini proizvođači ipak moći donekle prilagoditi, na način kako smatraju da je potrebno. K tome Google planira ponuditi vlastitu verziju Daydream headseta i kontrolera. Osnovni hardverski paket Daydreama obuhvaća headset i kontroler osjetljiv na pokret, sličan Nintendovom Wiimoteu. Novi smartphonei s ovakvim hardverom moći će koristiti i specifične VR verzije aplikacija poput YouTubea, Google Play Moviesa, Street Viewa, Google Play Storea, Google Photos i sličnih.

Neki od velikana industrije videoigara, poput Ubisofta i Electronic Artsa, ali i Epic Gamesa (zajedno s vrlo bitnom Unreal Engine 4 podrškom) već su najavili suradnju i podršku za Googleov mobilni VR.

Već sada se može reći da će moguće jedan od većih problema kod izrade multiplatformskih naslova biti jednostavnost kontrolera za Daydream, u odnosu na slična rješenja koja su već ponudili Oculus i HTC s svojim Vive VR uređajem. No, to vjerojatno i nije tako značajan problem, jer Daydream VR u konačnici nikako neće i ne može ponuditi istu razinu detaljnosti i sadržaja kakvu nude VR rješenja za računala, ili pak Sonyjev VR za PlayStation 4.

Okvirna cijena Daydreama (naglavni okvir za smartphone i kontroler osjetljiv na pokret) još nije otkrivena, no očekuje se da bude oko $100, baš kao što je slučaj za Samsungov Gear VR. Početak prodaje smartphonea koji dolaze s podrškom za Daydream, kao i samog Daydreama, predviđen je za ovu jesen.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close