FFA Focus

Dishonored 2: Igra s bezbroj pristupa meti; svaka radnja donosi posljedice

Hoće li jedna od najpodcjenjenijih igara ikad uspjeti izaći iz anonimnosti?

Prvi Dishonored je oduševljavao svojom otvorenošću i pametnim dizajnom levela. Malo koja igra prije ili poslije je uspijevala postići takvu koheziju različitih pristupa igranju, pa se zaista svatko, neovisno o igraćim preferencijama mogao pronaći u igri. Bilo da ste odabrali agresivan ili miroljubiv način igranja, na raspolaganju je bio dostupan šroki dijapazon mogućnosti kako pristupiti zadatku.

Tako ste, primjerice, mogli hladnokrvno pobiti sve stražare palače i prerezati vrat glavnoj meti pred gomilom svjedoka, ili pak se neprimijećeno ušuljati mimo stražara pa iscenirati prirodnu smrt mete, poput otrovanja ili “slučajnog” pada s balkona. Mete ste mogli elminirati i bez ubijanja, poput ucjene ili javne sramote. Eliti Dunwalla čast je iznimno bitna, pa sam osobno često znao igrati na tu kartu, pokušavajući eliminirati mete njihovom personalnom diskreditacijom.

Prvi Dishonored imao je gotovo bezbroj načina kako pristupiti zadanoj misiji, pa biste i nakon više prelazaka uvijek pronalazili neke nove sitnice. Vaša (ne)djela direktno su oblikovala Dunwall i samu atmosferu unutar jednog od najimpresivnijih gradova ikad dizajniranog u videoigrama. Tako da i s današnjeg gledišta Dishonoreda se sjećamo kao pravog remek-djela od igre. U nastavku pročitajte zašto mislimo da Dishonored 2 očekuje slična sudbina.

Dishonored 2 donosi nadograđenu formulu iz prvog djela

Mjesto radnje ovaj put je Karnaca, ilitiga “biser juga na rubu svijeta”. Ona stara narodna “što južnije – to tužnije” ovdje ne vrijedi jer Karnaca je prava turistička destinacija okupana suncem i smještena na samoj obali mora. Atmosfera bi stoga trebala biti nešto opuštenija od Dunwalla, ali različite kulture doseljenika sljubljene u ovom priobalnom gradu, zajedno s, blago rečeno, čudnim vremenskim neprilikama ipak bi trebali dovesti do izražaja onu tipičnu nastranost na kakvu smo naviknuli u Dishonored svijetu.

Dishonored_krv2.jpg

Ovako izgledaju ulice Karnace kad se odlučimo na agresivni pristup.

Radnja u “dvojci” odvija se 15 godina nakon prve igre. Djevojčica Emily Kaldwin, koju smo u prvoj igri spasili i vratili je na tron, sada je odrasla. I opet joj je uskraćeno pravo vladanja. U carstvu je ponovno zavladao kaos pa će Corvo i Emily ovaj put udružiti snage kako bi povratili vlast. I upravo tu leži najveća promjena u odnosu na prvi dio – u Dishonored 2 ćemo uz Corvoa igrati i u ulozi sada svrgnute carice Emily. S oba igriva lika kompletno ćemo moći odigrati cijelu igru. Oboje imaju svoje vlastite sposobnosti i moći što bi trebalo najmanje udvostručiti trajnost igre.

Po pitanju igrivosti, Dishonored 2 je uzeo sve ono iz prvog djela pa dodatno nadogradio. Tako će nas i u “dvojci” igra staviti u određeni predio grada, gdje ćemo trebati odabrati način na koji ćemo se infiltrirati u određeni objekt i izvršiti zadatak. Dishonored 2 će uz nove sposobnosti i promjenjive vremenske uvjete ponuditi još više načina kako pristupiti misiji.

Za razliku od prvog djela, odluke koje ćemo donositi prilikom igranja više neće biti toliko karakterno različite. U “jedinici” je svaka odluka bila obojana u bijelu ili crnu boju, odnosno točno smo znali je li ona ljudski promatrano dobra ili loša. Dishonored 2 tu uvodi, nazovimo je – sivu zonu – te nećemo uvijek biti sigurni u nadolazeće posljedice odabira. Odluke igrača imat će još veći utjecaj na svijet oko nas.

Dishonored_inflritracija.jpg

Infiltracija preko krova ili kroz prozor? Ili kao Rambo kroz glavna vrata?

Corvo u nastavku posjeduje nadograđene sposobnosti iz prvog djela, pa se tako vraća popularni Blink za teleportaciju na kratke distance, a od ostalih sposobnosti izdvojili bismo Possesion s kojim možemo kontrolirati umove ljudi ili životinja. Emily Kaldwin donosi sasvim novi set moći, od kojih nam je posebno zanimljiv tzv. Doppleganger, odnosno – dvojnik. Dvojnik tako može poslužiti za odvraćanje pažnje, a možemo ga navesti i da ubija one kojima sami odvratimo pažnju svojim djelima. Moći su tu da začine igru i, prema iskustvu iz “jedinice”, kombinacija istih zaista može biti izrazito zabavna. Međutim, igru možete odigrati i bez korištenja istih, za što ćete biti i nagrađeni trofejom.

Igra koja zaslužuje više pažnje

Sad već serijal, Dishonored svakako zaslužuje da se o njemu priča više. Iznimno zabavna i detaljna prva igra, koja je pružila iznimno puno mogućnosti svakako su zalog za kvalitetan nastavak. Od nastavka očekujemo iskorak po pitanju priče, koja je usprkos intrigantnom loreu i atmosferi te iznimno zabavnoj gameplay mehanici bila nekako površna (za što bismo rekli da je Bethesdino prokletstvo, no to ipak nećemo uzeti kao opravdanje).

Po pitanju igrivosti očekujemo nešto napredniju umjetnu inteligenciju i zaista se nadamo, kao što se iz Arkanea trude dokazati u svim prikazima dosad, da će dva igriva lika u praksi biti dovoljno različita, a njihove perspektive dovoljno unikatne kako bi nas motivirali na više prelazaka igre. 

Za PC igrače minimalne i preporučene konfiguracije su relativno prihvatljivi, a možete ih pronaći ovdje.

Dishonored 2 na PC, PS4 i Xbox One stiže u petak 11. 11., a našu recenziju i sve ostale informacije u svezi igre pratite na FFA.hr

Sve o Dishonoredu 2 pratite na FFA.hr

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close