FFA Focus

Do slave u Fifi 18: Kupio sam Bendtnera i prestravio protivnike

Stalno neke presice, a ja samo želim nakantati taj United!

Koliko god većina ludovala i sanjala o otvaranju zlatnih, srebrnih, brončanih i kakvih sve ne paketića, Ultimate Team mi nije pretjerano drag mod u Fifi. Ono što mene vuče je menadžerska karijera i ostvarivanje neostvarivog. Recimo odigrati jednu utakmicu s Liverpoolom, a da mreža ostane čista. Ili osvajanje naslova s Arsenalom ili pak biti menadžer Chelseaja dulje od tri mjeseca. E tu leži prava čar nogometa. Virtualna svađa s virtualnim Mourinhom oko virtualnog Rashforda, e to je ono što volim kod nogometa. Zato i obožavam Football Manager i na njemu gubim sate i ECTS-e. Ipak, kada želim isprobati gulaš koji sam skuhao na transfer tržištu okrećem se Fifi, stoga nije ni čudno da sam se odmah bacio na posao.

Novi gazda u gradu

Odmah me dočekao poznati (identičan, zato poznati, jer je identičan) meni kreacije menadžera i ubrzo nakon odabira avatara, Gospon FFAovac, kako sam nazvao cijenjenog nogometnog vođu, postao je liderom crvene strane Liverpoola. Bio je red vratiti staru slavu Redsima pa sam odlučio riješiti se hrpetine igrača koje sam smatrao viškom u nadi potpune renovacije tima. Iako je sam mod isti kao i prošle godine u većini svoje ponude, ima par noviteta koji su dobrodošli.

FFAovac min

Pametan, iskusan, ali prije svega modno osviješten.

Kako bih rasprodao višak u timu, morao sam otići na novododani Squad Hub. Riječ je o popisu igrača u čitavom timu s detaljnim prikazom glavnih karakteristika koji olakšavaju proces eliminacije. Ono što me stvarno ugodno iznenadilo je što pored tih podataka možemo vidjeti i kako taj igrač izgleda unutar same igre što smatram odličnim dodatkom ako ste jedni od onih koji vole imati igrače sa skeniranim facama, a ne abominacije iz Andromede nalijepljene na glavu nogometaša. Odabirom jednog od igrača dobijete podizbornik u kojem birate što želite napraviti s igračem: staviti ga na prodaju/posudbu, ponuditi ugovor, blokirati ponude za istoga, mijenjati mu broj na dresu itd. Poprilično zgodan dodatak koji me stvarno ugodno iznenadio.

lovren squad hub min

Squad Hub odlično je rješenje za sve organizacijske probleme.

Nakon što sam odlučio da mogu naći dobre zamjene za Lovrena, Sturridgea, Milnera i Morena, krenuo sam u ofenzivu i poslao svoje skaute na četiri kraja Europe kako bi bacili svoje stručno oko na mladi i jeftini talent. Skauti funkcioniraju na isti način kao i do sada, imate ih u početku pet, s mogućnošću širenja na šest, te ih šaljete u zemlje koje sami birate. Nakon što pronađete potencijalnog wunderkinda slijedi još malo novosti. Naime, svaki igrač kojeg odaberete odlazi u Transfer Hub gdje možete vidjeti igrače koje ste stavili na Shortlist te igrače za koje ste poslali ili primili ponude. Isto kao i u Squad Hubu, ovdje možete vidjeti i izgled samog igrača te njegove vještine. Što dalje? Dalje je face to face pregovaranje s glavešinama menadžerskog svijeta.

Sad ću maznuti Lanzinija Biliću pod nosom!

Najveća novost koja se pojavila su interaktivni pregovori. Ako ste ikada željeli sjediti kauč do Guardiole ili Bilića, ovo vam je prilika. Stvar je sljedeća, nalazite se s glavnim trenerom kluba čijeg igrača želite oteti i direktno pregovarate oko cijene samog igrača. Možete ponuditi kao i prije zamjenu igrača za igrača s mogućnošću dodatne novčane naknade ili možete ponuditi keš bez zamjene. Također, možete ponuditi i postotak buduće prodaje igrača kako biste dodatno zagarantirali da će menadžer pristati na vašu ponudu.

happy lord min

I ja bih bio sretan s tim parama!

Kao i svaki nogometni znalac, prvi korak koji sam poduzeo je bilo dovođenje prave zvijezde koja će ne samo pomoći razvoju tima, već i povećati prodaju dresova. Stoga, nije bilo drugog izbora nego okrenuti se velikom Lordu Bendtneru nadajući se da će protivnička obrana imati rupa ko švicarski sir nakon što im koljena zaklecaju od straha pred nogometnim Lordom. Naravno, svaki plan treba imati i svoj backup pa sam za svaki slučaj pronašao i par adekvatnih zamjena u vidu Thorgana Hazarda i Ramseya. Sve u svemu, interaktivni pregovori znaju biti pomalo naporni, prvenstveno jer nema nikakve glasovne glume (očekivano, ipak bi bilo zahtjevno), već nas samo prati napeta glazbena podloga u rangu bolivudskih špijunskih trilera. Srećom, pritiskom tipke se isti pregovori mogu i ubrzati pa sve prođe relativno bezbolno.

ne dam ga tak lako min

Ne dam ga tako lako!

Atmosfera kakve nema

Napokon je došao red i da se suočim s protivnicima na zelenom terenu Anfielda. Dok su navijači žrtvovali grla i derali se: “You’ll never walk alone!”, ja sam dovršavao odluke oko konačnog sastava i samopouzdano krenuo u nove nogometne pobjede. Smatram da je igranje Manager moda zapravo i najbolji način da osjetite kvalitetu gameplaya. Kroz sezonu ćete igrati s hrpetinom timova i jednostavno moram pohvaliti da, iako nema toliko napretka u igri koliko bi trebalo biti nakon višegodišnje stagnacije, ipak postoji naznaka da svaki tim ima neki svoj stil igre. Postoji ih samo nekoliko, ali dovoljno su dobro raspoređeni da nekoliko utakmica stvarno iamte osjećaj da igrate protiv jedinstvenih protivnika. Tako sam se namučio probiti Burnleyjevu obranu, dok je Tottenhamova igra brzih dodavanja bila konstantna prijetnja mojim vratima, no zato ih je ostavljala ranjivima u obrani. Postojat će timove za koje ćete jednostavno znati da vas čeka golijada. I to je super, stvarno je. Tim više mi je žao što nema još većih promjena koje bi digle Fifu u nebesa.

swansea min

Swansea za početak i odmah problemi…

Gospon FFAovac i dalje vodi Liverpool na drugom mjestu u ligi, dok se bliži kraj prve sezone. Iako su promjene minimalne, ima ih nekoliko koje su stvarno kvaltietno odrađene i dobrodošle. Daleko je to od razine imerzije jednog Football Managera, no definitivno je korak u dobrome smjeru. Kada se u to ukombinira i EA prezentacija Premier lige, a od ove sezone i španjolske Lige Santander, dobije se iskustvo koje je dublje i mesnatije od onoga koje možemo doživjeti u konkurentnoj Master ligi. Svaka čast EA, možda je FIFA 18 daleko od onoga što bi trebala biti, no igranje menadžera je natjeralo da oba oka zakeljim za ekran i provedem sate guštajući u transferima, formacijama i predivnim golovima.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close