FFA Focus

Dojmovi forumaša o NiOh

Naši forumaši igraju NiOh demo, a svoje prve dojmove podijelio je forumaš sanzo.

Prošao sam prvu misiju u demou i za sad sam jako zadovoljan. Prije bih rekao da je igra kombinacija Bloodbornea i Onimushe nego Soulsa. Borba je brza i oslanja se više na izbjegavanje nego obranu. Ako te napadne više od jednog protivnika, jako ti brzo potroše staminu i umreš. 

Borebeni stavovi su zanimljivi (za sad sam igrao samo s katanom i nešto malo s kopljem). Napadi iz svakog stava imaju različiti domet, brzinu, kut udarca i jačinu, a prebacivanje između njih u borbi vraća dio potrošene stamine, čime je omogućena agresivnija igra. U početku mi je bilo malo čudno svaki put nakon završenog comboa stisnuti R1, ali navikneš se, nakon čega pruža osjećaj igranja Souls igre. Zanimljivo je i da lockanje na protivnika ne okreće automatski igrivog lika, već mu sam moraš okretati tijelo inače napadaš u prazno. Sve u svemu, borba je tehnički zahtjevnija od Soulsa, pa čak i Bloodbornea i jedva čekam da vidim kako će izgledati u težim dijelovima. 

Oprema ima, kao i u Soulsima, težinu; teža oprema daje veću obranu, ali usporava kretanje. Podijeljena je u laganu, normalnu i tešku pa je lakše odabrati što se želi koristiti. I oprema i oružja se brzo troše, a u demou ih je bilo moguće popraviti samo s jednim itemom, tako da se ponekad moraju promijeniti. Srećom, itemi padaju sa svakog protivnika, skoro kao u Diablu. Itemi tako imaju i raritet koji utječe na njihovu kvalitetu.

Prolaskom kroz levele mogu se otvoriti kratice koje omogućuju brži povratak do shrinea (bonefire) i skupiti mali duhovi koji daju razne bonuse na droprate ako im platiš. Kroz igru se skupljaju 2 valute. Duše koje imaju istu svrhu kao i u Souls serijalu i novac kojim se plaćaju duhovi. Moguće da će služiti za više stvari kasnije.

Dizajn prve zone je relativno generičan. Izgleda OK, ali ništa spektakularno, tako da se nadam da će puna igra pružati veću raznolikost u lokacijama. Lokacije za sad nisu povezane, već je svaka zasebna misija na kojoj moraš doći do bossa i pobijediti ga što je, za mene, malo razočaravajuće. 

Protivnici su podijeljeni na ljudske i čudovišta. Čudovišta imaju posebne napade koji mogu nanijeti razne negativne efekte i stvaraju zone u kojima se stamina prazni umjesto da se puni. Također su i puno jači od ljudskih protivnika, ali igrač naviknut na Souls igre neće imati većih problema. Borba s bossom na kraju zone nije bila previše izazovna. Ima dvije faze, odnosno nakon polovice potrošenog HP-a potpuno promijeni način borbe, ali druga je čak lakša od prve, a dizajn mu je sličan običnim čudovištima koja srećeš u zoni.

Razvoj lika se sastoji od 2 dijela. Prvi je klasičan Souls razvoj povećavanjem statistika od kojih svaka utječe neke osobine lika, dok je drugi razvoj vještina pomoću bodova koji se dobiju levelanjem određenih karakteristika. Postoje 3 vrste vještina: samuraj koji omogućuju otključavanje raznih napada s 3 postojeće kategorije oružja; ninja koji daju razne alate (shurikeni, bodlje i slično) i magije (ne sjećam se imena) koje daju razne buffove za oružje i efekte koji pomažu u borbi.

Još jedna razlika je i ta da lik sa sobom ima duha koji mu pomaže. Ja sam koristio samo lisicu, ali u demou postoje 4 koja se mogu izabrati. Borbom se puni njegov efekt koji se može aktivirati u borbi čime napadi lika postanu jači i dobije poseban health bar koji se sporo prazni. Kad taj HP isteče, efekt se gubi. Duh će pri smrti ostati čuvati izgubljene duše i neće biti dostupan dok ih se ponovno ne pokupi ili se pogine bez njega čime se gube sve duše koje smo imali (i one na podu i one skupljene u pokušaju povratka).

Sve u svemu, igra je zanimljiva. Sutra ću probati drugu misiju da vidim koliko je različita, ali definitivno sam zainteresiran za konačni proizvod.


Sve o NiOh čitajte na FFA


 

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close