FFA Focus

Što želimo od FIFA-e 17?

U susret EA PLAY (umjesto E3 konferencije Electronic Arts će održati vlastiti, nezavisni event) pokušati ćemo se fokusirati na stvari koje treba popraviti i nadodati kako bi se igra podigla na višu razinu.

Ako ćemo biti realni, FIFA 16 nije ispunila očekivanja i u mnogim segmentima igre debelo je podbacila. Moglo bi se o tome napisati hrpu stvari koje su doslovno izluđivale igrače diljem svijeta, ali ćemo to ovaj puta ipak ostaviti po strani i fokusirati se na izmjene koje su potrebne FIFA-i 17.

Brzina igrača

Brzina igrača jedan je od najvećih problema u FIFA-i, a to je daleko najučinkovitija statistika u igri. Dovoljno je pogledati FIFA Ultimate Team gdje su najbrži igrači ujedno i najtraženiji, čak i ako su njihovi drugi statistički podaci prosječni ili ispodprosječni. Da ne bude samo da hejtamo, EA radi na tome i osjeća se naginjanje prema ravnoteži, ali se i dalje često javljaju frustracije koje izaziva “pace”. Smanjenjem brzine dobili bismo na realnosti igre i težini izgradnje dobrih i kvalitetnih akcija.

FUT-15-Fastest-Player-Mathis-Bolly-Fortuna-Dusseldorf-Germany.jpg

Ovakav igrač je u FIFI najčešće bio korisniji od jednog Inieste ili Modrića

Kontrole

Smanjiti “delay” kontrola, što znači da bi igrači trebali brže reagirati na zadanu komandu.

AI – umjetna inteligencija

Umjetna inteligencija ili možda pak neinteligencija? Defenzivni AI treba hitnu rekonstrukciju u većini obrambenih stvari; dupliranje, pokrivanje praznog prostora, pozicioniranje, sudaranje… Sudaranje igrača je priča za sebe, posebno u šesnaestercu gdje stoperi padaju jedni preko drugih, golmani ruše vlastite igrače, pa ponekad nisam siguran igram li FIFA-u ili Zen Pinball.

Ovakvi sudari su smiješni na početku. Kasnije više i ne toliko. (.gif)

To je sad već stvarno postao problem koji treba biti jedan od prioriteta za rješavanje. Isto tako i napadački AI ima svoje nedostatke. Križanja igrača su jako često nelogična, pozicioniranja također, a šlag na tortu je statičnost pred protivničkim golom gdje blokiraju udarce prema golu.

Komentatori

Možda i ne toliko bitna stavka ali svakako nije za zanemariti jer pridonosi ugođaju igranja i samoj atmosferi igre. Kada je EA posljednji put ažurirao komentatore? U najmanju ruku, vrijeme je za svježu krv, dok bi bilo prigodno da Martin Tyler i Alan Smith objese komentatorsku opremu o klin. Baš onako kako je to ove godine učinio legendarni Mićo Dušanović. Stoga, Martin Tyler i Alan Smith do slušanja!

Karijera

“Career Mode” je nešto što treba osvježavati novostima na godišnjoj bazi kako bi se dobilo na dinamici i zanimljivosti. Mora se dodatno poraditi na taktičkim i strateškim mogućnostima. Ipak je to trenerski posao, taktički aspekt je tu jedna od najbitnijih stavki. Potrebna je i rekonstrukcija u odnosu na relaciji manager – novinari – navijači.

career-mode.jpg

Hoćemo li viđati više ovakvih prizora u karijeri?

Bolja komunikacija s igračima jer trenutna djeluje nekako beživotno. Dodavanje U-21 momčadi. Prilagođavanje managera (lice, frizura, odjeća) i njegovo prikazivanje u raznim situacijama (uz teren, na press konferencijama, itd.). Detaljniji statistički podaci, kako momčadski tako i individualni. Nagradni sustav za najbolje igrače: strijelci, golmani, Ballon d’Or… Uređivanje stadiona. Uglavnom, malo više realizma, molimo.

Sudački kriterij

Gospodo iz Electronic Artsa, iako Vi to tako ne prezentirate, nogomet je još uvijek kontaktni sport, a ne balet. Da, u stvarnosti kriteriji variraju od suca do suca ali ovaj segment igre u FIFA-i 16 izgleda izrazito loše. Prekršaji i kartoni dijele se za blage kontakte rame o rame ili u dosta slučajeva kontakt uopće ne postoji, dok se za prekršaje koji prekidaju karijere daju verbalna upozorenja. Svjestan sam da sudački kriterij mora imati svojevrsnu slobodu ali tu se mora pronaći balans jer nema smisla da se ide iz krajnosti u krajnost. Mora se poraditi na svim segmentima suđenja: kriterij za prekršaje i kartone, prekasno suđenje zaleđa, poštivanje prednosti itd. Također, sudačka nadoknada je problem već nekoliko godina unatrag i svi znamo značenje famozne 45+ ili 90+ minute.

Nakon što smo se pozabavili stvarima koje treba korigirati bacamo se na nove stvari koje želimo vidjeti u FIFA-i 17.

Oline custom turniri i lige

Eh, kad bi dobili online verziju gdje bi mogli kreirati turnirska i ligaška natjecanja popraćena svim statističkim podatcima, bila bi to odlična stvar, pogotovo kada bi to bila nekakva vrsta Manager natjecanja (Online Career Mode) gdje se mogu obavljati transferi i sl. Nažalost, ovo je samo SF.

Futsal

’97.god. imali smo Indoor Five-A-Side Mode, a budući da o novoj verziji FIFA Street igre nema ni glasa već duže vrijeme, možda bi bilo dobro probuditi nostalgiju i vratiti se u dvoranu u obliku futsala. Futsal je u zadnjoj verziji FIFA-e Street bio jako, jako dobro odrađen i poprilično zarazan mod za igranje. Kad bi se ovako nešto dogodilo definitivno bi popunilo prazninu koju koja je nastala nedostatkom Street verzije.

FIFA_97.jpg

Vjerovali ili ne, futsal smo igrali u FIFA-i 97!

Jedanaesterci kao online mod

Odigrao bi malo FIFA-e ali žuriš i nemaš slobodnih dvadesetak minuta za utakmicu!? Nema problema, tu je PENALTY MODE! Mislim da nema potrebe za daljnjim objašnjavanjem ovakvog moda. Jednostavno, a opet zabavno.

Autentični treneri (manageri)

Red bi bio da se umjesto generičkih ćelavaca u igri pojave stvarni, licencirani i autentični treneri. Menadžeri su važan dio igre, i oni imaju značajnu ulogu u svijetu nogometa. Zamislite animaciju kako Klopp divlja uz aut liniju ili kako Mourinho gestikulira na sudačku odluku. Sjetite se samo 2010. i igre FIFA World Cup South Africa. Kako je to dobro izgledalo.

Hoćemo li svjedočiti licenciranim trenerima u FIFA-i 17? (.gif)

Dodavanje novih klubova i reprezentacija

Što više momčadi to bolje, bilo da se radi o muškim ili ženskim ekipama. Ne bi bilo na odmet ubaciti što više predstavnika iz manjih svjetskih liga i povećati broj reprezentacija, posebice afričkih. Genijalan potez bi bio uvođenje legendarnih momčadi poput; Arsenal ’03, Ajax ’95, Engleska ’66 ili čak Hrvatska ’98.

Editiranje dresova i grbova

Pro Clubs treba mogućnost ubacivanja ili in-game izradu vlastitih grbova i dresova, a ne bi bilo loše istu stvar ubaciti i u career mode. Zamislite da u career modeu nakon odigrane sezone imate mogućnost kreirati novi dizajn dresova za sljedeću sezonu.

Hoće li se išta od ovoga ostvariti? Možda, a možda i ne. Kako god bilo, saznat ćemo uskoro. Vaše želje slobodno ostavite u komentarima.

Za više informacija o novoj FIFI, regionalnim turnirima i ligama pratite FIFA Expert!

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close