FFA Focus

Final Fantasy: Poredali smo sve nastavke od najgoreg prema najboljem

Dugo čekanje napokon je gotovo jer Final Fantasy XV je pred nama, a mi smo uoči izlaska poredali po redu sve nastavke kultnog RPG serijala prema njihovoj kvaliteti.

Svjesni smo činjenice da se neće baš svi moći složiti s našim popisom, ali zapravo je u tome čar svake od igara koje u naslovu imaju Final Fantasy. Radi se o nizu, naravno, RPG igara u kojima svaki ljubitelj žanra/serijala može pronaći kvalitetu po kojoj neka od igara odskače od ostalih, ali se svi definitivno možemo složiti da svaki od nastavaka krasi grandiozna priča, zanimljiv način karakterizacije likova i njihovih međusobnih odnosa unutar grupe čiji cilj je obično spašavanje svijeta i sistem borbe koji se mijenjao tijekom godina. Za one kojima Final Fantasy tek otvara vrata svog univerzuma, treba reći da se ne radi o klasičnim nastavcima, već je svaka igra priča i svijet za sebe. Također, na popisu su našli samo “glavni” nastavci, a igre kao što su Final Fantasy X-2, Final Fantasy Tactics, Final Fantasy XI i XIV koji su online naslovi, Crisis Core, Dissidia ili Crystal Chronicles svoje mjesto dobit će u nekom od budućih tekstova.

9. Final Fantasy I i II

Prvi Final Fantasy s kojim je sve krenulo izdan je 1987., a nastavak je izašao godinu dana kasnije. Prvobitan naslov, Fighting Fantasy, promijenjen je, a početak serijala označio je novi početak za Square koje je bio suočen s bankrotom. Prva dva dijela definitivno su postavila temelje za budućnost u obliku taktičke borbe na poteze. Već drugi dio donio je neke promjene u sistemu razvoja likova, ali sve osim poznatih imena čarolija i neprijatelja svodi se na osnove serijala na kojima su se gradili budući nastavci.

Final Fantasy

8. Final Fantasy III i IV

I dalje je riječ o old-school RPG-ima koji uvode nove stvari koje ne definiraju samo buduće nastavke serijala, već utječu i na cijeli žanr. Tako treći dio donosi kompleksnije sposobnosti i mogućnosti kao “job” sistem i uvođenje “summona”, dok je četvrti dio donio slavni sistem Active Time Battle. Četvrti dio je svojevremeno bio neviđeno velika igra (u jednom trenutku se moglo završiti na Mjesecu), a neki od nas još uvijek pamte zloglasni zadnji dungeon koji traje satima, ali bez mogućnosti snimanja pozicije.

7. Final Fantasy XIII

Najveću i najbitniju kritiku trinaestica je dobila na račun stroge linearnosti u prvih 25 sati igranja tijekom kojih se može posumnjati da se uopće ne radi o RPG-u, a definitivno se osjeti i nedostatak bilo kakvih mini-igara. Igrači koji su imali strpljenja čekati da se igra “otvori” uživali su u izvrsnom sistemu borbe i lovu na čudovišta koji podsjeća FF XII. Naravno tu je i prekrasna Lightning, a spomenut ćemo da je igra nakon trinaestice dobila još dva spinoffa.

Final Fantasy 13

6. Final Fantasy V i VI

Rijetki pamte priču i likove petog nastavka, ali se sjećamo genijalnog koncepta dva svijeta, dok je se šestica smatra prvim pravim FF nastavkom serijala koji je zapravo popularizirao tek sedmi dio i pokupio slavu. Uz zanimljivi “twist”, obavezno moramo spomenuti fantastičnu glazbu koju potpisuje Nobuo Uematsu.

5. Final Fantasy VIII

Nakon uspjeha sedmice, FF VIII ima težak zadak kojem pristupa bacanjem u vjetar svega što je kao temelj postavio FF VII. Nije bilo čarolija koje su se mogle naučiti kao posebne sposobnosti, sama borba bila je prilično kaotična, dok je priča bila izvrsna. Ipak, prilično visoko mjesto na našoj ljestvici stiglo je na račun jedne od najboljih kartaških mini-igara u žanru – Triple Triad.

Final Fantasy 8

4. Final Fantasy IX

Devetka je posljednji nastavak FF trilogije koji je izašao na PlayStationu 1, a može se doživjeti kao posveta svemu što se do tada postiglo. Unatoč tome, može se pohvaliti jedinstvenim sistemom opreme i vještina, a tu su i noviteti – “Active Time Event” i “Mognet”. Nećemo zaboraviti niti prekrasne prerenderirane pozadine i likove koje predvodi Zidane. Sama priča tematski je okrenuta gubitku i postojanju, a dijeli grupu glavnih likova i šalje ih na različite kontinente. Jedina, i velika, zamjerka je kartaška igra Tetra Master.

Final Fantasy 9

3. Final Fantasy X

FF X predmet je obožavanja mnogih fanova serijala i to ne bez razloga. Još uvijek je tu modificirani ATB sistem, kao i famozni Sphere Grid za podizanje levela likovima, prekrasno dočaran svijet i izvrsna glazba koja je postala zaštitni znak serijala. Neki će priču i odnos Tidusa i Yune ocijeniti kao limunadu, no nama se baš dobro uklapa u cijelu priču. Ne smijemo zaboraviti sate i sate koje smo potrošili na svladavanje mini-igara, samo da bismo dobili najbolja oružja, a mnogi su priželjkivali da Blitzball izađe kao samostalan naslov.

Final Fantasy 10

2. Final Fantasy VII

Možda i prva stvar koja vam padne na pamet kad se spomene Final Fantasy upravo je njen sedmi dio, a mnogim igračima bio je to prvi susret s RPG žanrom i razlog zbog kojeg su se na isti navukli. Teško je prvo pohvaliti priču popraćenu, kad nam pamet padaju likovi Clouda i Sephirotha, kao i trenutak kad se izađe iz Midgara na mapu ogromnog svijeta. Glazba i elegantno jednostavan “materia” sistem samo su dodatni plus igri u kojoj likovi imaju krize identiteta i pokušavaju spasiti svijet, ali se sve to nikada ne shvaća preozbiljno.

Final Fantasy 7

1. Final Fantasy XII

Pitate se zašto se FF XII našao na prvom mjestu? Možda su ovdje u manjoj mjeri izraženi elementi karakteristični za serijal Final Fantasy – ne toliko grandiozna priča, manje pamtljivi likovi i soundtrack nedostojan serijala. Ipak, dvanaesti nastavak ovog RPG serijala krasi savršen spoj istraživanja svijeta i odlično izveden sistem borbe koji podsjeća na neke MMORPG naslove. Radi se o borbi koja zahtijeva upotrebu taktike više nego u bilo kojem drugom FF naslovu. Sve se odvija u stvarnom vremenu, uz upotrebu Gambita, različitih akcija koje možete dodijeliti svojim likovima, a oni će ih izvršavati kad se za to stvore određeni uvjeti.

Final Fantasy 12

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close