FFA Focus

Final Fantasy XV: Očekujemo igru u samom vrhu fajnalfantastičnog žanra

Dugih 10 godina trajala je trakavica tijekom koje se razvijao Final Fantasy Versus XIII, da bi ga kasnije preimenovali u Final Fantasy XV i ulickavali sve do potkraj ovog mjeseca. Pa, gospodo, start your engines i pripremite se na novu epsku avanturu!

Obično igre koje dožive razvojni pakao od jednog desetljeća, pa čak i više, podbace u očekivanjima i padnu u zaborav dok si rekao keks. Ali to se s FFXV neće dogoditi. Gorak okus u ustima koji je ostavio takozvani Final Hallway XIII ostavio je veliku dozu skepticizma među fanovima, no prema svemu viđenom, trebala bi nas čekati poslastica u vidu nastavka na razini velikana Final Fantasy franšize.

Na prvi pogled, igra se čini kao svojevrsni road trip neiživljenih rock zvijezda zapalih u krizu srednjih godina koje se vozikaju krajolikom u zgodnom kabrioletu pod nazivom Regalia registarskih oznaka DA-2911-FF (jer je tatica shvatio gdje je najjeftinija rega), dok se njihove frizure opiru vjetru kao da su natapirane s 3 kubika trovremenskog tafta, a iz zvučnika fino nariče Rajko Dujmić sa „svojom Milenom“. Pa malo pobiju koju živinu, odigraju fliper i upecaju pokoju ribu za gradele dok se opijaju do 5 ujutro. Srećom, pa znamo da nam Square Enix neće priuštiti nešto takvog kalibra bez neke grandiozne priče u pozadini.

ffxv_ffa_1.jpg

Noctis, kosmati princ iz kraljevstva Lucis i njegova družina, koju čine mladi Prompto koji voli fotografirati, stara iskusnjara Gladiolus u službi čuvara kraljeva iz kraljevstva Lucis i Ignis kao strateg koji obavezno mora imati cvike kao stereotip, kreću na put prema oslobođenju carstva iz zlih ruku vojske Niflheima zbog čijih se ratova i događa kaos u svijetu Eos. Noctisov tata Regis biva mrtvim te sada on kao jedinac biva prijestolonasljednikom. No, umjesto da sjedi na tronu i urla naredbe, on je više osoba od akcije stoga ni ne čudi gorespomenuti road trip.

Odavno su prošli dani borbi na poteze tako da tu možemo očekivati akciju i samo akciju. Od napadanja, pa do izvođenja magija, parryja ili izbjegavanja napada. Sve to traži konstantnu igračevu koncentraciju i prisutnost. Final Fantasy nije Final Fantasy ako nema Summone koji se mogu prizivati, a ovdje će se zvati Astrali. Također sve stečene abillity bodove bilo borbom ili rješavanjem side questova trošite na takozvanom Ascension sustavu na Nexuse kojima dobivate nove značajke.

Grandiozni open world

Kabrioletom se vozikate po cesti u svrhu bržeg putovanja, no za detaljnije istraživanje svijeta koji će biti golem, raznolik i prekrasan, morat ćete protegnuti noge – svoje ili Chocobo-ove. Havens su utočišta gdje se vaša ekipica i vi okupite kako bi roštiljali, cugali i odmarali se od napornih pustolovina. Dosadna vam je obleka koju ekipica nosi? Budite modni guru i promijenite im odjeću po vlastitom guštu. Hoćete klat čudovišta za neku izdašnu naknadu? Možete i to! Ako osjetite životni poziv i počnete se svakog dana dizati prije zore, postanite ribar. Upogonite svoj štap za pecanje i ulovite si večeru koja nema virtualnu salmonelu i dajte ju Ignisu koji će od nje usput napraviti neki specijalitet.

ffxv_ffa_2.jpg

Prema viđenom, očekuje nas grandiozni open world Final Fantasy koji bi definitivno mogao vratiti povjerenje najzagriženijih fanova i kritičara Square Enix-a. U najgorem scenariju, usuđujem se reći da je barem 10 puta bolji od trinajstice, iako bih mogao reći da će imati odjek kao nekad desetka. Još tjedan dana pa ćemo doista saznati koliko je istina blizu ili daleko.

Final Fantasy XV izlazi već 29. studenog, i to samo za konzole, PlayStation 4 i Xbox One.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close