FFA Focus

Gaming ikona: Satoru Iwata

Danas obilježavamo prvu godišnjicu smrti prerano preminulog Satoru Iwate, kreatora Nintenda kakvog poznajemo danas. Prisjetite se s nama ove gaming ikone. RIP Satoru.

Japanac. Karizmatik. Gamer. “Gospodar Kalkulatora”. Genijalac, programer koji u tjedan dana isprogramira ono za što cijelom timu treba godinu dana. Mađioničar; bez ikakve ekonomske škole gubitaša pretvara u miljardera. Dame i gospodo, ikona gaminga, jedan jedini i neponovljivi – Satoru Iwata.

Kreator igara prije nego CEO

Satoru Iwata je na čelo Nintenda stigao 2002. godine, umjesto Hiroshija Yamauchija, čovjeka koji je bio na čelu kompanije preko 50 godina, koji je od Nintenda stvorio jednog giganta, no s nekoliko ne baš bajnih poslovnih godina iza sebe. Jeste li znali da Yamauchi u svojem preko 50 godina dugom mandatu nije odigrao niti jednu Nintendovu igru? Niste? Sad znate. Kad je Hiroshi odstupao, izjavio je da ga nasljeđuje osoba koja posjeduje instinkt potreban da Nintendo preživi u narednim godinama. I bio je u pravu.

Iwata kodira

Programer starog kova i karizmatik. Danas programere nećete vidjeti u odjelima.

Za razliku od Yamauchija, naša ikona Iwata za života je bio gamer i strastveni kreator videoigara. Još u najmlađim danima imao je afinitet prema programiranju. Tako je s 14 godina ostajao poslije škole u jednom Sapporskom restoranu gdje je prao posuđe, a s prvom ušteđevinom kupio je kultni HP-65 programabilni kalkulator. Na kalkulatoru koji je prikazivao samo brojke, uspio je programirati igre naziva Massive Attack i Volleyball. Nismo sigurni kako je to izgledalo, no navodno su njegove školske kolege bili oduševljeni. Sebe je u šali prozvao Gospodarom Kalkulatora!

Nakon završenog studija zaposlio se u HAL Labaratoryju, razvojnom studiju koji je usko radio s Nintendom. Ono po čemu znalci pamte taj studio je Kirby, preslatko ružičasto… ne znamo ni sami kakvo je to stvorenje, ali je kao igriv lik svakako još jedna od ikona gaming industrije, pogotovo za one koji su odrasli uz GameBoy i NES. A upravo je naš Satoru Iwata bio jedan od najzaslužnijih za nastanak legendarnog serijala. Iwata je kasnije kao čovjek s nula iskustva u menadžmentu postao predsjednikom HAL-a, kojeg je upornim radom i učenjem u hodu izvukao iz duga teškog preko 1,5 milijardi jena.

Satoru Iwata u jednoj slici

Iwata u jednoj slici.

Nakon što netko preuzme multimilijunsku kompaniju, normalan čovjek pomislio bi da će se ta osoba posvetiti isključivo menadžmentu. No, naš Satoru nije bio takav čovjek. Iwata se osobno još više uključio u razvoj igara! Tako je jednom zgodom “uskočio” u razvoju Pokémon Stadiuma, gdje je danas kultnim postao jedan njegov potez. Naime, Satoru je u samo tjedan dana uspio portati cijeli sistem borbe iz Pokémon Red and Greena! Iwata je tako bio zaslužan što igra nije probila rokove te je izašla na vrijeme, 1999. godine na Nintendu 64.

Kasnije, kad je 2001. izašao GameCube, osobno je imao veliku ulogu u “pogurancu” konzole kojoj već onda nisu prognozirali značajniji uspjeh. Tako je, primjerice, uvelike bio uključen u razvoj Super Mario igara, Metroid Primea, Animal Crossinga i The Legend of Zelda: The Wind Wakera.

{slider=Nastanak Gaming ikona}

Gaming ikone – ideja je to koja nam je pala na pamet tijekom još jednog u nizu improviziranih Skype sastanaka naše male redakcije. Obično takvi sastanci prolaze u znaku agresivnih debata o tome je li bolje FFA Focus tekst objaviti u utorak u 13 sati ili pak u četvrtak u 13:10. Besmisleno, rekli bi naši dragi čitatelji, ali ni sami ne znate od kakve je to presudne važnosti za jedan portal! Al’ dobro, neću se ni truditi pojasniti, ionako ne biste nikad shvatili… No da nastavim: tako se jednog ponedjeljka, u pauzi između dvije slične rasprave izrodila ideja o gaming ikonama. “Što bi to bilo?” gotovo jednoglasno upitali su Sabina i Maks. “Pa znate općenito karakteri koji su obilježili naše živote, tipa Crash, Solid Snake, Geralt, Duke…” već skoro u snu sam mrmljao u mikrofon. Dalje je ideja okarakterizirana kao zanimljiva, no nismo se predugo zadržali na njoj. Ipak je trebalo donijeti odluku hoće li se ime autora prikazivati na lijevoj ili desnoj strani članka…

I tako je vrijeme prolazilo, a u onim rijetkim slobodnim trenucima idućih tjedana moje misli su bile okupirane. Trebalo je donijeti odluku o kome ću pisati u prvoj epizodi Gaming ikona. U pitanju je novi format na našem portalu. Trebamo pridobiti čitatelje, zato prva ikona mora biti bomba! S nekom iz palete PlayStation karaktera ne mogu pogriješiti. Sve vezano za PlayStation se čita. Hoće li to biti Sly Cooper, Kutaragi, Spyro, Kazuro Hirai, Kratos…? Ma s Crashom ne mogu pogriješiti, mora biti Crash!!!

Međutim, srce kaže drugačije. Tin Ujević jednom je davno napisao da srcu treba najmanje vjerovati. No u ovom trenutku jednostavno bi bilo glupo i nepošteno da prva ikona ne bude jedan veliki i neponovljivi, uistinu prava ikona gaming industrije.{/slider}

Please understand

Kad je stigao u Nintendo kao novi CEO 2002. godine, u početku je malo bio prisutan u javnosti. Radije se fokusirao na sami razvoj igara (atipično za Nintendo pod vodstvom Yamauchija prijašnjih 50-ak godina). No brzo je uvidio kako je jedna od ključnih Nintendovih grešaka bila komunikacija s igračima. Stoga se aktivirao na društvenim mrežama. Tako je 2006. godine započeo s video serijalom Iwata Asks, gdje je osobno posjećivao developer studije i s njima iz prve ruke razgovarao o razvoju aktualnih igara. Kasnije je nastao i vrckasti Nintendo Direct. Kao nusprodukt Directa i Asksa, Iwata se svojom karizmom i japanskim engleskim profilirao u najpopularnije Nintendovo lice. Uostalom, tko ga ne bi volio ovakvog?

https://www.youtube.com/watch?v=4NcDZmmu9FM

Iwata je u maniri pravog CEO-a uvijek preuzimao odgovornost za sve odgode i ostale negodovštine koje bi zadesile Nintendo. Nikad nećemo zaboraviti njegovu “please understand” frazukojom je istovremeno kupio simpatije i izazivao podsmjehe Nintendovih hatera. Za dozu japanske karizme, zavalite se u fotelju i uživajte u 60 minuta sljedećeg videa.

https://www.youtube.com/watch?v=F535Xpu0NDE

Po čemu ćemo još pamtiti Iwatu-sana? Po uvodu u Nintendovu E3 konferenciju 2012. godine. Legendarni Iwata punih 8 sekunda gleda u svežanj banana.

https://www.youtube.com/watch?v=5bODn-q0g68

Istinski inovator

“Nintendo Wii, kućna konzola s kojom upravljate nekakvim kontrolerima na pokret, a grafika je identična njezinom prethodniku GameCubeu? Pa gdje je tu napredak? Pobogu, što je onim luđacima u Nintendu?” Ovo su otprilike bila razmišljanja većine nas u vrijeme dok se zakuhtavala sedma generacija konzola, dok su Sony i Microsoft nabijali poligone i rezolucije, a Nintendo pod Iwatom odlučio ostati u “srednjem vijeku”. Dok su raznorazni analitičari s podsmijehom promatrali lansiranje Iwatine prve prave konzole, on je znao što radi. Njegova misao vodilja, želja da ostane drugačiji od PlayStationa i Xboxa, želja za razvojem novih tehnologija, istovremeno nudeći dječačku jednostavnost pristupu igrama, pokazala se formulom za uspjeh.

Puno toga još nismo spomenuli o velikom Satoru Iwati. Živopisna je to ikona. Nismo spomenuli direktnu “odgovornost” za nastanak Super Smash Bros serijala. EarthBound. Pa 50% rezanje svoje plaće zbog lošijih rezultata, i to u dva navrata! “Please understand…” To mogu samo najveći! Čovjek koji je prvo bio zaljubljenik u videoigre, a tek onda voditelj multimilijarderske korporacije. Svima je pokazao kako se to radi. Čovjek je pobijedio gaming industriju. Pobijedio je i tumor. Drugi put nažalost nije uspio… Iwata-san, pokoj ti vječni, IKONO!

Satoru Iwata tribute

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
Back to top button
Close
Close