FFA Focus

Gigafon | Besplatne igre za PlayStation 4

Krajem prošle generacije konzola najavljivalo se kako će F2P koncept (koji je dotada konzolašima bio stran) tijekom iduće generacije imati znatno veću ulogu. Iako su aktualne konzole na tržištu već 2,5 godine (što je ugrubo polovica životnog vijeka generacije konzola) F2P segment nije zaživio niti približno kako se očekivalo te su čak i najveći zagovornici tog koncepta revidirali svoje prognoze.

F2P međutim, nije nestao već se sveo na relativno malobroju, ali žanrovski prilično razgranatu ponudu igara čiji pregled vam donosimo u nastavku.

Trans-Galactic Tournament

Trans-Galactic_Tournament.jpg

PS4 ekskluziva MOBA predznaka tipičan je predstavnik tog žanra. U maniri PC MOBA naslova i TGT je šarena tabačina koja nudi nekoliko kompetitivnih modova. Likovi i njihove sposobnosti otključavaju se putem čipova (pravog novca) ili novčića (valuta koja se zarađuje unutar igre). Igri se zamjera ponešto pojednostavljena borba zbog čega se ne osjeća velika razlika između raznih likova. U svakom slučaju, ukoliko ste ljubitelj MOBA igara ništa vas ne košta dati priliku ovom naslovu.

Pro Evolution Soccer 2016 myClub

Pro_Evolution_Soccer_2016_myClub.jpg

O besplatnom PES-u već smo pisali, stoga ćemo u okviru ovog pregleda spomenuti tek najosnovnije. Igra nudi lokalni i online multiplayer ali i svojevrsni karijerni mod kroz myClub opciju. Spomenuta opcija sa jedne strane je hvaljena zbog strateškog elementa te dobro promišljene kompleksnosti, dok je kritizirana zbog investicija u vidu mikro transakcija koje indirektno nameće. F2P PES ipak zaslužuje preporuku za „kežualne“ ljubitelje sportskih simulacija.

Smite

Smite.jpg

Akcijska strategija koja je nakon PC-ja i Xbox One došla i na PSN Store. Još jedan predstavnik MOBA-e u kojem nove likove otključavate pravom ili ingame valutom. Postoji opcija i da za 30$ otključate sve što nije velika cijena ukoliko vam igra pruži desetke sati zabave. Gameplay je malo kompleksniji od gore spomenutog TGT-a pa uzmite to u obzir prilikom odluke sa kojim MOBA naslovom krenuti.

Hustle Kings

Hustle_Kings.jpg

Biljar koji se plaćao na PS3 i Vita-i na PS4 je free to play. Bazična igra nudi single player karijeru, 1 na 1 online mečeve kao i online turnire a naplaćuje se tek igranje protiv ljudskih protivnika. Osim kupovanja, ingame valuta može se i zaraditi.

World of Tanks

World_of_Tanks.jpg

WOT jedan je od najpopularnijih predstavnika svog žanra što vjerojatno duguje svojoj jednostavnosti i direktnom pristupu (nema složenih napada kao u MOBA igrama fantasy tematike). Radi se o borbi 15 vs 15 tenkova iz WW2 ere u kojoj je naglasak na timskom radu te taktiziranje jednako važno kao i spretnost i refleksi. Ingame valuta (srebro) služi za kupovanje drugih tenkova dok pravi novac (zlatna valuta) služi za nadograđivanje karakteristika.

Paragon

paragon.jpg

Nova igra Epic Gamesa koja najviše podsjeća na Unreal Tournament iz trećeg lica. Trenutno je u beta fazi te je besplatna samo uz pozivnicu. Alternativno, za 20$ možete kupiti founder’s pack sa kojim osiguravate pristup već u ovoj fazi. Ako vam se ne žuri možete pričekati i otvorenu betu koja bi trebala krenuti tijekom ljeta. Koncept igre je da likovi budu besplatni, a da se mikrotransakcijama (a vjerojatno i napredovanjem kroz igru) otključavaju novi izazovi, nadograđivanja i slično.

AirMech Arena

AirMech_Arena.jpg

U kroničnom nedostatku RTS-ova na konzolama imati na raspolaganju tu vrstu igre i još besplatno praktički je „no brainer“ za sve ljubitelje žanra. Dužni smo istaknuti i kako igra nudi plaćene pakete od 10 do 150$ što daje naslutiti da bi ipak trebali uložiti nešto novaca kako bi bili kompetitivni jer teško da se toliki disparitet u uloženom ne bi osjetio tijekom igranja. Probajte pa nam pišite.

Invokers Tournament

Invokers_Tournament.jpg

Opisana kao mješavina Diabla i DotA-e ovaj MOBA naslov mehanikom igre više podsjeća na tipičnu konzolašku igru. Jednostavniji od LoL-a i DotA-e ovo je dobra igra za iskušavanje MOBA žanra. Dobra stvar je i što su mikrotransakcije ograničene na kostime i customizacije koje ne utječu na gameplay stoga nema bojazni od pay-to-win principa.

Planetside 2

Planetside_2.jpg

Planetside 2 već je pune 4 godine dostupan na PC-u gdje je stekao zavidnu grupu vjernih poklonika. Za ovaj fps trebati će vam određeno vrijeme za privikavanje i učenje glavnog koncepta ali jednom kada se upoznate s mehanikom i (ogromnim) mapama vjerojatno ćete se i sami svrstati u prethodno spomenutu grupu. Na jednokratnu kupovinu može se potrošiti između 5$ i 85$ te unatoč velikim ulaganjima koja bi potencijalno mogla narušiti ravnotežu između igrača koji plaćaju i onih koji ne ulažu novac u igru, čini se da se u P2 ovaj dio dobro izbalansirao.

Dead or Alive 5 Last Round: Core Fighters

Dead_or_Alive_5_Last_Round.jpg

Klasična DOA mehanika u F2P ruhu i dalje funkcionira ali čini se da ćete za bilo kakvo ozbiljnije igranje morati iskeširati određenu sumu pravog novca. Kompletno otključavanje nudi se za 40$ a pojedinačno otključavanje (SP karijera, novi borci, kostimi i slično) pojedinačno koštaju između 4$ i 14$. Ukoliko želite nešto više od povremenih egzibicijskih mečeva svakako razmislite o otključavanju kompletne igre jer je ostalo skupo i neisplativo.

Loadout

Loadout.jpg

Pucačina iz trećeg lica koja utjelovljuje elemente Borderlandsa, Gears of Wara i Team Fortressa. Igra je specifična po tome što nudi duboku customizaciju likova i opreme koja se djelom i plaća. Nude se PVP i PVE modovi i obzirom na opseg igre, svidjela vam se ili ne, sadržaja vam neće manjkati.

Battle Islands

Battle_Islands.jpg

Prilično bazična strategija  WW2 tematike s iznimno sporim napretkom (ukoliko ništa ne plaćate). Konceptualno igra vam nudi otok (bazu) i postrojenja sa kojima planirate invazije na tuđe otoke ali i organizirate obranu vlastite baze. Igru je dovoljno dva puta dnevno pokrenuti da bi se iskoristili nagomilani resursi te da bi sitnim koracima unaprijedili bazu, opremu i oružja. Ovo nije naslov koji se igra 1h i više dnevno (a možda niti tjedno) ali posjeduje faktor koji vas vuče da ga svako malo zaigrate u kraćim intervalima.

Blacklight: Retribution

Blacklight_Retribution.jpg

Još jedan besplatni fps, konceptualno mnogo drugačiji od Planetside 2. Ova igra mnogo više nalikuje COD-u i klasičnim corridor shooterima i teško da se ičime izdvaja. Gameplay mehanika i neinspirativan dizajn nisu nas impresionirali i ovaj naslov preporučili bi samo najzagriženijim (i najškrtijim) ljubiteljima fps-ova.

The Pinball Arcade & Zen Pinball 2

Pinball.jpg

Dvije F2P biljarske igre koje nude relativno različita iskustva. Pinball Aracade orijentira se na autentične biljarske stolove kakve ste možda i viđali u kafićima i igraonama dok Zen Pinball 2 nudi tematske stolove sa motivima Star Warsa, Plants vs. Zombies i slično. U obje igre određene stolove dobivate besplatno dok se dodatan sadržaj može isprobati te kupiti.

War Thunder

War_Thunder.jpg

Ako vam je World of Tanks preakradno iskustvo tada bi vam War Thunder mogao odgovarati. Na raspolaganju vam je mnoštvo WW2 tenkova i aviona a uz doplatu i punokrvna SP kampanja, ekspanzije te dodatni modeli tenkova i aviona. Prema dojmovima koji su nam dostupni napravljen je dobar balans između plaćenog i besplatnog sadržaja.

DC Universe Online

DC_Universe_Online.jpg

Junaci iz DC-a nakon PC-a i PS3, u gotovo identičnom izdanju dostupni su i na PS4. Ako ste upućeni u prethodne verzije neće vam trebati dodatna pojašnjenja za PS4 varijantu. Za početnike dovoljno je reći da igra nudi dovoljno sadržaja u besplatnom izdanju dok se naplaćuju tek dodatne opcije za najzagriženije entuzijaste.

Warframe

Warframe.jpg

Križanac između Gears of Wara i Mass Effecta, ovaj 3rd person shooter dobar je predstavnik svog žanra. Pojedinačne kupnje mogu iznositi između 5$ i 150$ ali ništa od kupljenog nije neophodno. Naglasak je na kooperativnoj igri pa se i na taj način kompenzira disparitet odnosa između igrača koji su uložili novac u igru spram onih koji nisu.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close