FFA Focus

Gigafon | Prednosti PC-a naspram konzola

U dilemi ste? Ne znate da li kupiti novu PC konfiguraciju ili konzolu? Znate li zbog čega je računalo bolji izbor nego PlayStation 4, Xbox One ili Wii U? Giga će vam pomoći.

|1|

Otvorenost platforme

Velika prednost je u samoj otvorenosti platforme. PC platforma nudi direktan pristup igračima u brojnim poljima. Ključna stvar su third party promjene i same modifikacije igrača. Budući da PC nije u ničijem vlasništvu, ovo nam nudi veću kontrolu u samom korištenju. Modovi su izuzetno važna stvar u igranju na PC-u, puno znači kada igrači mogu sami modificirati samu igru i značajno promjeniti sam izgled igre te stvoriti novi sadržaj potpuno besplatno. Primjer je originalni Dark Souls za koji developeri uopće nisu pružili pošten PC port, pa su sami igrači izbacili “fix” koji je omogućio iskorištavanje dodatne snage PC-a u samom framerateu i nativnoj rezoluciji naslova. Igre na PC-u ne moraju čekati na dugo odobravanje službenih zakrpi kao kod konzola, dok se sama zakrpa odbori kod Microsofta ili Sonyja. Kao što smo i ranije napisali, tu je i podrška za starije naslove što praktički nudi neograničen i potpuno besplatan backwards compatibility. PC može služiti kao jedinstvena baza za sve izdane igre kako bi pristup bio osiguran kroz sve generacije na najbolji i jeftin način. Tu je još i puno veća podrška za različite third party kontrolere, volane i dodatke koji jako često rade bez problema na nizu konfiguracija. Sve ovo čini PC jako otvorenom igraćom platformom.

|2|

Jeftinije igre

PC igre su uvijek jeftinije od verzija za konzole. Velika uloga je u licenciranju jer izdavači ne moraju povećavati samu cijenu naslova kako bi isplatili vlasnike platforme što uopće i izbacuju igru na njihovim platformama. Iako se kvaliteta digitalnih trgovina drastično poboljšala na novoj generaciji konzola i jako često možete pronaći dobre akcije za konzole, PC nema konkurencije za digitalne igre i cijene. Steam je praktički obilježio PC gaming sa sjajnim akcijama i fantastičnom uslugom na svom servisu. Većina izdavača nudi svoje verzije distribucije, a tu su još i ostali servisi poput Good Old Games. PC igrači često mogu pronaći jako dobre ponude za digitalne ključeve na brojnim servisima.

pc3

|3|

Tehnička nadmoć

PC zbog široke ponude jakih komponenti s pravom nosi titulu najjače platforme na tržištu. Promatrajući svaku komponentu zasebno, može se vidjeti da se radi o izvanrednim proizvodima. Današnji višejezgreni procesori, brze memorije, kompaktne matične ploče i moćne grafičke kartice, zajedno čine ultimativnu hardversku cjelinu. Specijalni upravljački programi pružaju dodatne performanse u igrama. Specifične tehnologije, poput onih koje pruža Nvidia, dodatno podižu ljestvicu vizuala i guraju cijeli gaming naprijed. Najnoviji operativni sustav, Windows 10, te moderni igrači servisi, poput Steama, pružaju stabilnost i jednostavnost, nešto što je ranije bilo nedostižno za igranje na PC-u.

|4|

Mogućnost nadogradnje

Ako vaš PC nakon nekog vremena počne “kašljati” prilikom pokretanja najnovijih igara, onda je to znak za crveni alarm. Zapravo, to nije toliko strašan problem, upravo zato što je ovo iznimno modularna platforma na kojoj su adekvatnim odabirom sve komponente podložne zamjeni. Današnje igranje je pokrenulo potpuno novi trend, gdje igrači preprodajom starijih komponenti stvaraju jedno novo tržište te na taj način omogućuju povoljniju kupovinu novih proizvoda. Veliku korist od ovakvog pristupa imaju proizvođači hardvera, a prvenstveno proizvođači grafičkih kartica. Osim toga, cijelo tržište napreduje rapidno, pružajući nove tehnologije, tehnički napredne igre i sve bolje performanse. Nadogradnja je posebno izražena u području grafičkih kartica, SSD diskova i radnih memorija. Pametnim odabirom procesora i matične ploče, vaše računalo praktički može izdržati dvije generacije konzola. U slučaju da se odlučite na štednju, kako bi kupili potpuno nove komponente, onda možete pričekati sa nadogradnjom i izvršiti overclock postojećih kako bi izvukli apsolutni maksimum iz vaše mašine. Spomenuta situacija je trenutno aktualna, s obzirom na izlazak nove generacije procesora i radne memorije te pred skorašnji izlazak nove generacije grafičkih kartica. Mogućnost popravka, bez gubljenja garancije, je usko vezana uz nadogradnju, jer je vrlo vjerojatno kako ćete reklamiranjem neispravne komponente, dobiti bolji proizvod, zbog iznimno brze smjene proizvoda i napretka tehnologije.

pc1 1

|5|

Backward compatibility

 Nekim igračima će backward compatibility biti jedna veoma bitna stavka kad se pred njih stavi izbor između PC-ja i konzole. Jednostavnim rječnikom, backward compatibility je pojam koji se upotrebljava za opis mogućnosti pokretanja starijih igara na novi(ji)m verzijama hardvera.

Igrači kojima je backward compatibility bitan većim dijelom su kolekcionari i njima je važno da igre koje godinama skupljaju mogu i pokrenuti na igraćoj platformi koju posjeduju. Tu još možemo ubrojati i igrače koji propuste neki naslov, a žele ga odigrati u vremenskom periodu kad isti nije više aktualan ili se već može nazivati retrom; njima bi backward compatibility također mogao predstavljati odlučujući faktor.

PC kao otvorena platforma idealna je ako igrač želi koristiti backward compatibility u punom smislu te riječi i ako je to ključan faktor odabira, ne morate tražiti dalje. Ogromna većina starih, pa i zaboravljenih igara može se pokrenuti na trenutnim, ali i budućim konfiguracijama, bilo kao ažurirana i prilagođena verzija, bilo uz pomoć “stvarčice” kao što je DOSBox.

Microsoft je za Xbox One napravio najviše kad je u pitanju backward compatibility. Trenutno je dostupno više od 100 naslova za Xbox 360 koji se mogu igrati ako posjedujete neku od tih igara na disku (nakon što se disk ubaci u konzolu, potrebno je skinuti igru prilagođenu za pokretanje na novoj konzoli). Također je obećano da će popis igara konstantno rasti, a na upit o igrama s prvog Xboxa, stigao je odgovor da ništa nije nemoguće, kao i da ta mogućnost predstavlja pravi izazov.

PlayStation 4 ne nudi apsolutno nikakav backward compatibility, igre s PS3 nikako se ne mogu pokrenuti na PS4, a u backward compatibility, naravno, ne možemo ubrajati brojne remastere. Isto tako, pod backward compatibility ne možemo svrstati ni ponovno objavljene PS2 igre jer iako neku igru već imate na disku, svejedno ćete morati platiti da biste je odigrali na novoj konzoli. Spomenut ćemo također da je ponuda PS2 naslova zasad prilično siromašna.

Potencijalni vlasnici Nintendove konzole Wii U uživat će u backward compatibilityju samo kad su u pitanju igre za Wii (na disku). Sve ostalo, odabrane igre za GameCube, Nintendo 64, Super Nintendo, NES, Neo Geo i SEGA Master System, dostupne su za kupnju preko kanala Wii U eShop.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close