FFA Focus

Isprobali smo Aven Colony – SimCity u svemiru!

Kako preživjeti surovu svakodnevicu u vanzemaljskim uvjetima?

Ako vam u moru visokobudžetnih i nahajpanih ovogodišnjih naslova ovaj nije upao u oko, nećemo vam zamjeriti. Radi se o vrlo ambicizonom projektu izuzetno malog developerskog tima stacioniranog u Austinu (Texas). Mothership Entertainment osnovan je 2013, a broji samo četiri člana, doduše svi odreda veterani gejmerske industrije. Njihov zajednički rezime se, između ostalog, sastoji od naslova poput Fable 2, Metroid Prime 2: Echoes, Metroid Prime 3: Corruption, Star Wars: The Old Republic i Dungeon Siege: Legends of Aranna i mnogih drugih. Kao cilj su si zadali izradu igara koje razvijaju mozak, a ne reflekse, što se upravo i vidi na ovom naslovu iz naslova (ha!). Izdavanje igre je preuzeo renomirani Team17, tvorci ultra popularnih Crvića i nedavnog staroškolnog naslova Yooka-Laylee. 

AC 03

Krećemo u prvu misiju! 

Aven Colony službeno izlazi 25. ovog mjeseca i to simultano na sve tri popularne platforme – PC, PS4 i XBOne. Imali smo priliku odigrati ranu verziju igre te ćemo vam u ovoj kratkoj precenziji (review/preview, jel?) prenijeti naše prve dojmove. 

U svojoj osnovi, ovo je pravi pravcati city-builder (gradogradnik?), žanr koji je u industriji prisutan već godinama, a čiji je najpoznatiji predstavnik SimCity. S obzirom pak na SF elemente, Aven Colony umnogome evocira i na kultni naslov Alpha Centauri kao i na noviji Civilization: Beyond Earth, iako su ta oba naslova na poteze.

AC 04

Grad je prepun kamera pa možete pratiti vaše stanovnike na posao i gledati kako su raspoloženi.

U igri ste smješteni na Aven Prime, prekrasan i neistražen planet udaljen mnogo svjetlosnih godina od Zemlje. Na sreću, Aven Prime nije monoton te sadrži džungle, pustinje, tundre i močvare te je prepun autohtone flore i faune. Na nama (ili vama) je da izgradite samostalnu i samoodrživu koloniju na terenu u kojem ćete se konstantno morati prilagođavati i reagirati na razne izazove. Beta verzija je ponudila četiri misije iz kampanje, od kojih su prve dvije namijenjene učenju osnova bogatog sučelja i samih mehanika igre, dok u idućim misijama do izražaja dolazi vaše znanje i sposobnost adaptacije.

AC 07

Tzerje Nebojse u izgradnji!

Igra je vrlo dobro koncipirana, jer se vrlo lako „uđe“ u osnove, a tek kasnije se sloj po sloj otkrivaju mnogi novi elementi te se vidi koliko duboko sežu određene ideje. Morati ćete brinuti o pregršt stvari – o vodi, hrani, energiji, skladištenju, transportu, radu, razonodi i sreći stanovnika, ali i brojnim drugim. Recimo, osim klasične hrane, uzgajat ćete i vanzemaljske kulture koje nisu jestive, ali se daju preraditi u druge stvari. Isto tako, postoji i znanstveni odsjek u kojem razvijate nove tehnologije. A kasnije se susrećete i s neprijateljski raspoloženim vanzemaljskim elementima. Sve skupa je prožeto i odličnim ciklusom dana i noći, koji se zbog svoje lokacije zapravo ponašaju kao mini godišnja doba pa je noćni ciklus u biti zimski period. Kako baš sve ne bi bilo preteško, igru u svakom trenu možete pauzirati kako biste smirene glave donijeli čim bolju odluku za vas i vaše stanovništvo. Igra će u svojoj punoj verziji pružiti mnoge druge elemente, a izuzetno nas raduju divovski vanzemaljski crvi koji podsjećaju na one iz Dine ili Mass Effecta.

AC 06

Crvek upao u kadar!

Znači, da rezimiramo: puna igra dolazi 25. ovog mjeseca na sve tri najpopularnije platforme, a cijena na Steamu je trenutno 26.99€.

Na kraju vam prilažemo i službeni trailer.

https://www.youtube.com/watch?v=msrT-N0g-so

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close