FFA Focus

Kako su izgledale revizije konzola od prvog PlayStationa naovamo?

Iako smo znali da mora stići u jednom trenutku, novi izgled PlayStation 4 Slima izazvao je i negativne i pozitivne reakcije, baš kao i Xbox One S koji se već može i kupiti. No, slična stvar događala se kroz gotovo cijelu povijest izrade konzola, a mi vam donosimo pregled bitnih revizija i pitamo se/vas koja vam je najljepša.

Kad neka konzola doživi reviziju, podrazumijeva se da dolazi do hardverskih (raspravu o tome mogu li se PlayStation Neo ili Xbox Scorpio nazvati revizijama ili ne, ostavit ćemo za neki drugi put), ali i do vizualnih promjena, no bitna je stvar da njena funkcionalnost ostaje ista unutar jedne generacije. Laičkim rječnikom objašnjeno, sve igre koje se mogu igrati na prvoj verziji konzole, mogu se igrati i na svakoj njenoj reviziji, uz zadržavanje većine ostalih funkcija.

psone

PSone

Redizajnirana verzija prvog PlayStationa puštena je u prodaju u srpnju 2000. (pet godina nakon originala), a njena veličina bila je nešto šira od veličine samog medija koji je koristila. Zanimljivo, konzola se te godine prodala u više primjeraka nego njen nasljednik, PlayStation 2.

pstwo

PlayStation 2 Slim (PStwo)

Novija verzija PlayStationa 2 bila je daleko manja i tanja od starijeg brata (usporedbe radi, kontroler za Xbox, tadašnji konkurent, bio je gotovo veći od PSTwo), a suprotno običaju da revizije konzola gube portove i dijelove hardvera, slim verzija dolazila je s ugrađenim ethernet portom koji je omogućavao spajanje na internet bez kupovanja rijetkog Network Adaptera. Smanjenjem veličine izgubila se mogućnost ugradnje hard diska.

ps3slim

PlayStation 3 Slim

Originalni PS3 bio je impresivna masivna mašina s hard diskom od 20 ili 60 GB, a, između ostalog, ponosio se i mogućnošću pokretanja igara za PS1 i PS2 (backwards compatibility). PS3 Slim stigao je na tržište 1. rujna 2009., s manjim dimenzijama i težinom, smanjenim zagrijavanjem i potrošnjom struje. Uz popularnost, povećala se toliko potrebna količina slobodnog prostora na hard disku.

xbox360s

xbox360e

Xbox 360 S i Xbox 360 E

Revizija najblaže rečeno problematičnog Xboxa 360 stigla je 2010. godine i, osim smanjivanja i ljepšeg dizajna, donijela je rješenje problema s pregrijavanjem (zloglasni Red Ring of Death). Kapacitet hard diska povećan je na 250 GB (do 320 GB), a 2013. stigla je i “E” verzija konzole koja nevjerojatno podsjeća na aktualni Xbox One.

superslim

PlayStation 3 Super Slim

Druga revizija PlayStationa 3 stigla je u rujnu 2012. Kod igrača rastuća tendencija kupovanju digitalnog sadržaja uvjetovala je verziju s hard diskom od 500 GB, a oni skloniji igrama na disku kupovali su verziju s 12 GB flash memorije. Mnogi su imali svašta za reći o izgledu “komada jeftine plastike”, pogotovo o sistemu umetanja diska s igrom, a gotovo jedini plus je gotovo nečujan ventilator.

wiimini

Wii Mini

Revizija iznimno popularne Nintendove konzole žrtvovala je portove u koje si se mogli priključiti gamepadovi za GameCube (kao i kompatibilnost s igrama), ali i mogućnost spajanja na internet te slot za SD karticu. Konzola se prvi puta našla na tržištu u prosincu 2012.

xboxones

Xbox One S

Revizija Microsoftove konzole koja je odnedavno dostupna nudi, uz novi kontroler i smanjene dimenzije, HDR streaming i gameplay i podršku za 4K Blu-Ray, a iako podržava Kinect, ostala je bez nativnog priključka za isti.

ps4slim

Bonus: PlayStation 4 Slim

Osim onog što je procurilo, još uvijek ne znamo nikakve pojedinosti o reviziji aktualne konzole koju je pripremio Sony, osim da nećemo morati predugo čekati da se pojavi na policama trgovina.


Materijala je i previše, pa tako nismo zaboravili na revizije koje su doživjeli NES, SNES, Sega Genesis, GameBoy, brojne iteracije Nintenda DS i 3DS (uključujući i 2DS), PSP (PSP Go) i PS Vita, no bit će to tema jednog novog članka.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close