FFA Focus

Najlegendarnije boss borbe | vol.3

Donosimo treći dio serijala najlegendarnijih bossova prema redakciji FFA.

Za kraj našeg serijala o legendarnim bossovima nudimo vam pravu poslasticu. Zlikovci iz Shadow of The Colossusa, Crasha, World of Warcrafta i razno raznih igara koje inače jedne s drugima ne bi mogle u isti članak.

Phalanx – Shadow of the Colossus

phalanx

Da se spomene i Shadow of the Colossus kojeg je najlakše opisati kao igru sa 16 nezaboravnih boss borbi. Iako je svaki poseban na svoj način, trinaesti kolos Phalanx je mnogima, pa i meni, najdraži u igri. Jedino što o njemu znamo je nejasan izgled njegovog kipa u hramu i kratak opis prije borbe, sve ostalo je prepušteno našoj mašti. Dizajn borbe i kolosa je fenomenalan. Spektakularna animacija uzdizanja Phalanxa iz pijeska u nebo na početku, daleko najveći boss u igri, genijalna glazba. Prvo što ti prođe kroz glavu je kako ću ovo srušit ? Ali sve brzo sjeda na svoje mjesto i gotovo odmah shvatiš što je potrebno raditi. Drago mi je što je ovo jedna od borbi u kojoj ti pomaže konj Agro koji je važan dio same igre, tako da sama borba sadrži gotovo sve najvažnije elemente igre. Od jahanja, korištenja luka i strijele, penjanja i balansiranja u zraku. Sve to skupa izgleda sjajno na ekranu. Zanimljivo je da je Phalanx jedini kolos koji nikad ne napada igrača tako da je osjećaj tuge koju igrač ima pri obaranju ostalih kolosa ovdje još veći.

– Dormin

Valus – Shadow of the Colossus

valus 2

Shadow of the Colossus jedna je od onih igara koje samim svojim prikazom izazivaju poštovanje. U igri nam je cilj poraziti 16 kolosusa, od kojih svi oni imponiraju svojom veličinom, odnosno grandioznošću. Svaki od njih također ima neke posebne osobine, svi su veličanstveni, ali ako trebam izdvojiti jednog “bossa” onda bi to bio prvi kolosus. Valus svojim izgledom neodoljivo podsjeća na minotaura iz grčke mitologije, visok je 21 metar (čak je među nižima u igri) i kao prvi kolosus na kojeg smo naišli izazivao je u nama ogromno strahopoštovanje. To je ujedno i razlog mojeg uvrštavanja na listu, jer smo tek s njegovim suočavanjem postali svjesni o kakvoj se igri radi. To je bila prva i jedina igra koja je uspjela vjerno dočarati onaj osjećaj vlastite manjine i nebitnosti u odnosu na protivnika, dok je Valus bio prvi koji je isto prezentirao u praksi. A prvi se pamte.

Takvoj veličini trebalo je spretno pristupiti, približiti mu se, a onda pentrajući se preko noge i dlakavih leđa dokopati mu se glave. Sad već nervozno čudovište koje mahnito maše dijelom tijela od trupa nagore trebalo je poraziti ubodom u tjeme, koje mu je jedina slaba točka. Onaj osjećaj kad sad već poraženi kolosus pada na tlo, snažnim udarcem od kojeg se sve oko nas trese, zbilja je neopisiv. Dojmljiv uvod u jednu od najboljih igara svih vremena.

Dormine, istovremeno smo pisali. I to oboje o istoj igri. 😀

– Fenix

https://www.youtube.com/watch?v=sr2nK06zZkg

Haha, da, prvi se baš ureže u sjećanje. Sjećam se kad sam prvi put igrao i počela je pjesma iznad kad sam se popeo na kolosa Jedan od jačih trenutaka. Avion i Gaius su mi također ostali u sjećanju. Pogotovo kad Gaiusu pukne mač i krene ova gore glazba.

– Dormin

Ragnaros – World of Warcraft

grandfos.jpg

Srećom, dani ovisnosti o WoW-u daleko su iza nas, prešli smo na neke nove droge. Teško se odlučiti za jednog bossa, a nakon što su u užu konkurenciju ušli Kael’Thas, Lich King, Vaelastrasz i Illidan Stormrage, pobjedu u izboru bossa koji je jednostavno odbijao umrijeti odnio je Ragnaros. Ostat će nam u sjećanju kao prvi pravi veliki WoW boss. Uoči okršaja trebalo je proći dug (i opasan) put do samog bossa, da bi uslijedila impresivna borba s kreaturom od rastopljene lave koja poput spužve upija damage.

Ganon/Ganondorf – The Legend of Zelda serijal 

ganondorf

Borba dobra protiv zla je stara gotovo kao i svijet te je osnova svake priče od Biblije nadalje. Jedan od najčišćih prikaza te borbe u svijetu videoigara je onaj između Ganona i Linka. Kao jedan od najprepoznatljivijih neprijatelja u povijesti video igara, Ganon terorizira Hyrule od 1986. i prvog nastavka Zelda serijala, te je kroz niz godina prikazan u nekoliko oblika. Radilo se o zvijeri u obliku demonske svinje koja juriša bez razmišljanja ili o biću u obliku čovjeka čija je jedina želja postati Bog svom životu, Ganon je ultimativno utjelovljenje čistog zla i mržnje. Teleportacija, levitacija, “shapeshifting“, nadljudska snaga i agilnost, ekspertno baratanje mačem i magija su samo neke od Ganonovih sposobnosti, no glavni adut je ipak njegova čista mržnja koja omogućuje da mu svijest ostane živa čak i ako se uništi svaka čestica njegova tijela. Izvući samo jednu borbu protiv Ganona i definirati je kao najbolju bi bilo svetogrđe jer je svaka unikatna. Radilo se samo o plavoj svinji koja maše kopljem i gađa nas vatrenim šišmišima u 26 godina starom Link to the Past ili o epskim borbama u nekoliko faza s neponovljivom atmosferom kao što su one iz Ocarine, Wind Wakera i Twilight Princessa, bio on “čovjek” s božjim kompleksom ili zvijer bez mozga, Ganon je sinonim za bossa i za zlo.

– Blade

Sephiroth – Final Fantasy VII

sephiroth

Popis najupečatljivijih bossova zasigurno ne bi bio potpun bez Sephirotha, primarnog antagonista Final Fantasyja VII. Ovaj se uzorni pripadnik Shinrine elitne SOLDIER jedinice oduvijek isticao svojim odmjerenim temperamentom, iznimnom snagom, velikom borbenom umješnošću, ali i željom da pomogne drugima kad zatreba. Flashback sekvenca u kojoj se zajedno s Cloudom bori protiv velikog zmaja i pritom demonstrira svoju moć, zacijelo nam se svima usjekla duboko u pamćenje. Međutim, spoznaja da su njegove gotovo nadljudske odlike rezultat eksperimenta pri kojem su mu dok je još bio u majčinoj utrobi ubrizgane stanice izvanzemaljskog bića zvanog Jenova otjerala ga je u ludilo te je razvivši mesijanski kompleks počeo težiti stjecanju božanske moći bez obzira na posljedice svojih čina. Epsku završnu borbu s ovim karizmatičnim negativcem uz taktove Uematsuovog legendarnog One Winged Angela nemoguće je zaboraviti, kao ni Sephijevu Supernovu koja nam je utjerivala strah u kosti i katarzični Cloudov Omnislash koji mu je na kraju presudio.

– Fox

General Serrano – Bulletstorm

serrano

General Sarrano je čistokrvno mučko đubre, smeće nad smećem i lik kojeg apsolutno obožavam. Boss fajt i nije toliko vrijedan spomena, koliko sam lik, (zlo)djelo i vjerojatno najgenijalniji dijalozi koje sam ikada čuo. Jedva čekam 7. 4.

– Urizen

Yiazmat – Final Fantasy XII

yiazimat

Yiazamat jedna od najpoznatijih beštija u Final Fantasy serijalu.. Yiazamat je zapravo Elite Mark rare enemy boss kojeg otključate na samom kraju. Kada stignete do njega postanete svjesni kako ovo nije jednostavna beštija za srušiti i kako će vam trebati brdo vremena i taktiziranja da ga sravnite sa zemljom.

Kada se pojavio u FF-u bilo je puno polemika. Naime, Yiazamat je poznat ne samo po razornim napadima nego i po abnormalnoj količini healtha kojeg posjeduje. Pazite ovo, njegov health bar ima 50 jebenih milijuna HP-a, alooo! Dakle, ne samo da je jako zahtjevan za ubiti, nego je borba s njim prokleto dugačka i iscrpljujuća. Igrači su ga opisivali kao frustrirajućuGodzilu koju je nemoguće srušiti u jednom danu. Osobno, nisam ga uspio ubiti. Slušajte ovo, posložio sam svoju ekipu, stavio im odgovarajuće Gambite (poteze) i borio sam se s njim pola dana.. nekih 10-ak sati. Uspio sam mu uzeti više od polovice healtha, kako je ovo bio boss, mislim da je nemoguće bilo sejvati tijekom borbe. Stavio sam pauzu i drugi dan se vratio borbi, potrošio još 5 sati i nakon što mu je ostalo nekih 10% healtha, smiksao je kombinaciju napada i sravnao mi cijelu ekipu sa zemljom. Dakle na borbu s njim sam utrošio 15-ak sati, tj. razmak od 2 dana, uspio mu uzeti 90% healtha i tada izginuo s cijelom ekipom. FRUSTRACIJA NA STOTU! Nikad se više nisam vraćao na tog mamlaza. Kasnije sam čitao na netu da je nekim igračima trebalo 6-8 sati borbe, nekima više, ali da su ga uspjeli pobijediti. Meni se jednostavno ta borba iz gušta pretvorila u tešku frustraciju. Sve u svemu ostaje zapamćen kao beštija s najviše healtha ikad u videoigrama.

– Figo

The Sorrow – Metal Gear Solid 3: Snake Eater

the sorrow

MGS je serijal poznat po zanimljivim i unikatnim bossevima. Iznimku ne pravi ni Sorrow koji je bio pravo osvježenje u trenutku kad sam se prvi puta susreo s njim. Kako se oduprijeti kreaturi koja lebdi iznad vas, tjelesno je neopipljiva i imuna na oružja. Kao napad koristi vaše neprijatelje koje ste ubili tijekom igre, oni se u obliku zombi leševa vuku prema vama i naplaćuju vam dugove iz prošlosti. Svaki dodir s njima postaje koban, a vi se u tom trenutku kajete što ste ih maloprije u igri lišili života. Cijela boss borba određena je vrhunski. Tjeskoba koja vas prati dok nemoćno šećete u močvari, a prema vama dolaze leševi maestralno je pogođena. Uz to nadodajte kreaturu Sorrowa koji vas kudi i smije se iznad vas, a vi mu ne možete apsolutno ništa. Ako se ne varam ovo je prva boss borba za koju sam trebao pomoć interneta ili prijatelja (ne sjećam se točno, bilo je davno). Naime, kako pobijediti bossa, koji je imun na sve, a jedino što radite jest da se vučete u močvari punoj leševa koja nema kraja. Nakon bezbroj pokušaja i krepavanja saznao sam da je jedini način za pobijediti ga zapravo pustiti se da umrete. Da, dobro ste čuli, morate umrijeti i tijekom umiranja imate par sekundi da izvučete Revival tabletu, koja vas nakon nekog vremena oživi. Inovativno i vrhunski!

– Figo

Nameless King – Dark Souls 3

nameless king

Dark Souls 3 također je igra koja je iznjedrila brdo unikatnih bosseva za pamćenje. Jedan od njih bio je posebno epski i u trenutku kada sam s prijateljem stupio ispred njega, našem divljenju nije bilo kraja. Radi se o bonus levelu na koji stignete posebnim umijećem tako da žalim ekipu koja je propustila ovog šefa u igri. Bitka se odvija na lebdećoj magli u kojoj sijevaju munje. U jednom trenutku ispred vas se stvori ogroman zmaj na kojem jaše Kralj tog svijeta. Bitka je epic u svakom smislu. Prva polovica bitke sastoji se od toga da morate oslabiti zmaja. Naravno beštija ne samo da je prokleto jaka i pokretna, nego vas i u tijeku borbe, sa zmaja, Kralj gađa s lighting napadima. Kada dovoljno oslabite zmaja Kralj sjaše s njega. Nakon toga on mu skrati muke i ubije ga osobno, ali shvaćate da ste ga u tom trenutku samo još više naljutili i da će biti još teži zalogaj nego prije. Spremite se jer stiže drugi dio bitke s razjarenim Kraljem. Boss borba koja je u svakom smislu legendarna i ostat će mi duboko u sjećanju.

– Figo

Sif, The Great Grey Wolf – Dark souls

sif

Mnogo je legendarnih bossova video igara, ali trenutno bih izdvojio samo jednog – SIF, THE GREAT GREY WOLF. Veliki sivi vuk će mi vjerojatno ostati upamćen kao najunikatniji boss cijelog Souls serijala, a i šire. Prvi susret s njim završio je mojim porazom, a ono što me u početku iznenadilo je što nije riječ o nekakvom monstruoznom protivniku (za razliku od drugih iz dotične igre). Bildanjem stamine i nabavkom stabilnog štita ponovljenu borbu sam odradio relativno lako, s obzirom na to da nije više bilo teško blokirati ili izbjeći napade, no kako je borba dolazila svome kraju, primijetio sam zanimljiv detalj da je vuk usporen kao što su i njegovi napadi postali sporiji. Nekako mi nije bilo svejedno što ga moram poraziti (jer, kvragu, nije opcionalan boss), a nakon kasnijeg odigravanja poglavlja Artorias of the Abyss te ponovne borbe sa Sifom, emocionalni aspekt je dobio još veći dojam čemu je pripomogla najbolja animacija cijele igre.

– Densetsu

Dr. Neo “Periwinkle” Cortex – Crash Bandicoot serijal

neo_cortex.jpg

Za kraj jedan od naših najdražih zlikovaca, koji kao i svi zlikovci sanjaju kako će zavladati svijetom. Neo Cortex je zli, genijalni i skroz “opičeni” znanstvenik gustih obrva poput Stipe Mesića, te velike glave i malog tijela kao da je svaki dan u teretani vježbao samo gornji dio tijela. Možda zanimljivost koju niste znali da je upravo Neo Cortex i stvorio našeg najdražeg lisca Crash Bandicoota. Cortexa bi danas vrlo lagano mogli usporediti za mlađe generacije puno poznatijim Gruom iz Minionsa.

No, Cortex nije oduvijek bio zao. U mladosti je bio sasvim dobro dijete koje je čitalo znanstvene knjige. Roditelji su mu bili cirkuski klaunovi koji su ga obožavali. Sve je puklo kada su mladom Cortexu istetovirali ogromno slovo N na glavi (aka nerd), što su sva djeca ismijala. Cortex je poludio i sa samo 4 godine odlazi u Akademiju Zla za zločestu djecu. Tamo upoznaje svoje kasnije suradnike Nitrusa Briu i N. Gina. Sa samo 8 godina upisuje srednju školu (zlu) i ponovno ga ostala djeca ismijavaju, a tada je i shvatio da želi zavladati svijetom kako bi se osvetio svima.

Pokvareni genijalac od malih nogu stvara vojsku pomoću super moćnog lasera koji pretvara stvari, životinje i ljude u svakojake zle kreature. Vojska zvana Cortex Commandos sve više raste, a tada Neo Cortex radi veliku pogrešku. Stvara lisca za kojeg je imao ideju da će biti komandant njegove vojske. Svi znamo koji smo igrali Crash Bandicoota kako upravo je lisac glavni pozitivac. Zli znanstvenik Crasha i dan danas zove svojom najvećom pogreškom.

Dr. Neo Cortex pojavio se u svakom Crashu do sada i u svakom (osim Crash Team Racinga i Crash Basha) upravo je on glavni negativac. S njim se borite svaki put na kraju, a finalne borbe nisu teške nego su zapravo više napravljeno maštovito, a često vam bude i žao što ste morali Cortexa i pobijediti jer iako zao, skroz je simpatični zlikovac. Srećom, uvijek nađe načina da se vrati i smišlja nove zlobe, pa se nadamo da ćemo se još s njim susresti u Crash Bandicoot serijalu. Prva prilika biti će nam u remasteru koji dolazi ubrzo. Svakako ne propustite odigrati Crash Bandicoot serijal.

– Flipper

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close