FFA Focus

Najava | Uncharted 4: A Thief’s End

Najava najočekivanije ekskluzive za PlayStation 4 od izlaska konzole.

Pomalo bombastičan naslov, priznajemo, ali već smo navikli na bombastične stvari od Naughty Doga, tako da se osjećamo kao kod kuće s ovom izjavom. Kao što je to nekad bio Uncharted 2 ili The Last of Us, Uncharted 4 predstavlja vrhunac programerske magije, vrsnih umjetnika i najvećih scenarističkih i dizajnerskih talenata u igraćoj industriji. S posljednjom igrivom sekcijom i otvorenom betom prikazana je takva količina detalja da developeri nisu uspjeli sve strpati unutar jednog Blu-ray diska, već će dio Multiplayera biti spreman za preuzimanje preko PSN Storea. I što je najbitnije, sve besprijekorno funkcionira. Uncharted 4 je tehničko čudo i igra postavlja novi benchmark za PS4 i pomjera granice onoga šta ova konzola može uraditi. Until Dawn i The Order su izgledali fantastično s bitnom činjenicom da su nam te igre pružale poprilično linearna iskustva, vodeći nas da vjerujemo da je jedino logično objašnjenje za to šta je Naughty Dog uspio da napravi na istom hardveru, ali sa značajnom količinom slobode, to da je čitav programerski tim pohađao mađioničarske tečajeve.

draketrailer 1456349562547

Količina detalja je bez presedana.

Uskakanje u mrežnu igru će se odmah činiti poznatim svima koji su sudjelovali u online Uncharted igri, ali taj osjećaj je vrlo brzo poremećen. Naughty Dog je uzeo sve vrline The Last of Us multiplayera s ciljem da unesu par dizajnerskih promjena, od kojih je najočitiji da metak ili udarac koji bi vas trebao ubiti, ne ubije. Ovo dodaje jednu sasvim novu psihološku razinu timskoj igri s kojom se ovaj serijal nije susretao, a opet koji se čini apsolutno logičnim iz narativne perspektive. Naravno, mnogi pametnjakovići će htjeti svojeručno vam otkinuti facu, ali čineći to vas stavlja na milost tima koji podržava palog heroja.

Za malo dinamičniju borbu svakako možete investirati i u Sidekickove, koji dolaze u raznim vrstama – od snajpera koji pokriva vašu važnu poziciju do Rambo style tenkova koji se bore na vašoj strani i koji vam donose dodatan novac. Doduše, prema zadnjem feedbacku, malo balansa ne bi bilo naodmet jer Sidekickovi imaju poprilično veliko zdravlje i često predstavljaju više smetnju nego pomoć. Ali sigurni smo da Naughty Dog užurbano radi na spomenutom balansu koji bi do izlaska igre trebao biti ispeglan.

20160224 uncharted 4 story trailer 02

Da li ste spremni za posljednju avanturu s Nateom?

Promjena tehničkog izvođena mrežnog dijela s 900p/60FPS na 1080p/30FPS u singleplayeru se dobrano primjeti, posebno na detaljima modela likova i ova razmjena osigurava da sve izgleda što je bolje moguće. O animacijama da ne pričamo, iako se izvode u realnom vremenu, vidljiv je dodatan sjaj jer su rađene u kontroliranim uslovima. Ono što je interesantno, Naughty Dog je odlučio da unese malo osvježenje unutar samih animacija uvođenjem forme izbora dijaloga za još veću dozu imerzivnosti i pridajući osjećaj da je ovo i vaša i Drakeova zadnja avantura.

Fokus na otvorenost okruženja omogućava slobodu u pristupu borbi, da li je to stealth ili agresivna metoda. Naravno, najveća novost u borbi je tzv. kuka sa sposobnošću spašavanja Drakeove žive glave iz teških situacija. Najjednostavnije je stisnuti tipku za pucanje i stati iza zaklona, no najveći adrenalin se dešava u konstantom pokretu, čineći ovaj nastavak više filmskim iskustvom nego što je to ikad ranije bilo. 

3011873 20160224 uncharted 4 story trailer 10 1456312184

Široki otvoreni prostori i predivni pejzaži činit će okosnicu Uncharteda 4.

Ako pretpostavimo da je ovo stvarno Nathanova zadnja avantura i veličanstveno finale, onda je logično da pretpostavimo da netko neće izvući živu glavu. Ipak se igra zove A Thief’s End i možemo se kladiti da je “OMG” ala Game of Thrones faktor zagarantovan. Šalu na stranu, toliko crno neće biti i očekujemo da se Drake izvuče čitav na kraju igre. Ali strah ipak ostaje za Sullyja ili pak Elenu, likove bez kojih Uncharted ne bi bio ono što jeste. Sve lijepe stvari moraju završiti, još nam samo ostaje da vidimo kako će se sve na kraju odviti.

maxresdefault

Nešto nam govori da se netko neće sigurno vratiti iz ove avanture.

Sony si ovdje ne može priuštiti nikakve greške. Uncharted 4 mora da bude odličan i da bude flagship naslov za PlayStation 4. Mora da sve funkcionira na razini na kojoj nijedna druga igra dosad nije funkcionirala te da u ljudima stvori taj osjećaj da je ovo razlog posjedovanja konzole (ako to već nekima Bloodborne nije bio). Mora da bude sve savršeno i ako netko može uspjeti u toj nemogućoj misiji, onda su to Naughty Bogovi.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close