FFA Focus

Nastavci serijala Call of Duty od najgoreg do najboljeg

Dok obožavatelji FPS-a u ovim trenucima mogu uživati u COD: Infinity Warfare ili u COD: Modern Warfare Remastered, mi smo si dali truda i poredali nastavke od najgoreg prema najboljem.

Jedan od ključnih kriterija prema kojem smo sastavljali našu listu činili su elementi po kojima smo zapamtili pojedini nastavak, kao i vrijeme provedeno u igri, a odabrali smo dvanaest “glavnih” nastavaka (izostavljene su neke od verzija za konzole i spin-off nastavci za PC).

12. Call of Duty: Advanced Warfare

Prvi COD na kojem je radio studio Sledgehammer. Kao i u COD: Ghosts, kampanja se prelazi samo s jednim likom, a može se uživati u liku i glasu koje je posudio Kevin Spacey. Multiplayer je nadograđen, kao i u svakom nastavku, no nikakvih bitnih pomaka u kvaliteti nije bilo. Nova verzija preživljavanja zove se Exo Survival, mogu se igrati i Exo Zombies. Unatoč obilju sadržaja, primjetan je određeni zamor materijala na svim poljima.

advwarmali

11. Call of Duty 3

Ovo je jedini “veliki” nastavak franšize koji je bio ekskluzivan za konzole i nikad se nije pojavio na PC-ju. Za razliku od prva dva nastavka, kampanja je samo jedna, dok je se izmjenjuju likovi koji pripadaju poljskoj oklopnoj diviziji, britanskom SAS-u te američkoj i kanadskoj vojsci. Radnja se odvija u vrijeme iskrcavanja u Normandiji. U multiplayer su uvedeni “ranked” mečevi.

cod3mali

10. Call of Duty: Black Ops

Vrijeme radnje singleplayer kampanje je Hladni rat, velikih promjena u mehanici igranja nema (sjetit ćemo se samostrela i Dragon’s Breath metaka za sačmaricu), glasovnu glumu odradili su Gary Oldman, Ice Cube, Sam Worthington i Ed Harris, a tijekom igre susrećemo JFK-a i Fidel Castra. U multiplayeru se “COD Points” koriste za kockanje, a tu su i “Zombiji”.

codblopsmali

9. Call of Duty: Modern Warfare 3

Ovaj nastavak obilježava odlazak ključnih ljudi Infinity Warda i osnivanje Respawn Entertainmenta (danas se igra njihov Titanfall 2). Ipak, sadržaja ne manjka. Zaboravljivu kampanju nose od ranije poznati Sopa MacTavish i John Price, “killstreakovi” u multiplayeru su doživjeli promjenu u “pointstreakove”, a dodani su privatni mečevi i zanimljivi način igranja “Kill Confirmed”. Co-op je donio “Survival” u kojem se borimo protiv valova neprijatelja.

mw3mali

8. Call of Duty: Modern Warfare 2

Kampanju tijekom koje Soap MacTavish kreće u lov na Vladimira Makarova pamtimo po kontroverznoj sceni masakra nad civilima na aerodromu u Moskvi. Multiplayer je donio više sadržaja od svog prethodnika, no u kvaliteti ga nije nadmašio, a co-op dodatak Spec Ops dobro je došao za razbijanje monotonije.

mw2mali

7. Call of Duty

Prvoj igri COD franšize mnogi će prigovoriti da je tematiku i dio gameplaya preuzela iz Medal of Honor serijala, a mi ćemo kao plus navesti pogled na događanja tijekom Drugog svjetskog rata s britanske, američke i sovjetske strane (sjetite se napada na Staljingrad). Nije bilo regeneracije zdravlja, a igrač se tijekom igre morao osloniti na suborce kojima je upravljala umjetna inteligencija.

cod1mali

6. Call of Duty: Ghosts

Prvi je ovo (i jedini) nastavak koji se miče od “Black Ops” ili “Warfare” priče, pa se odigra sa zanimanjem, a ne bismo se čudili da se franšiza jednom u budućnosti vrati i toj priči o jedinicama koje su se u alternativnoj stvarnosti specijalizirale za misije iza neprijateljskih linija. Dijelovi mapa u multiplayeru tijekom mečeva mogu mijenjati ili uništiti, co-op ima “Squads”, a zombiji su zamijenjeni načinom igranja “Extinction” (survival s obranom baze).

ghostsmali

5. Call of Duty: Black Ops II

Kampanja donosi dvije povezane priče. Jedna je smještena u razdoblje završetka Hladnog rata, a druga u budućnost u kojoj traje Second Cold War i koristi se futuristička tehnologija. Zombiji ovaj puta imaju priču, a između ostalih glasove su posudili Ray Liotta, Michael Madsen i Nolan North, dok multiplayer nije donio bitne novitete.

blops2mali

4. Call of Duty: Black Ops III

Treći nastavak, treći Hladni rat, i to 40 godina nakon Black Ops II. Za razliku od većine nastavaka, ovdje je priča jedna od boljih točaka, pa zapravo čudi mogućnost da već na početku birate koju misiju igrati, čime se dosta gubi na samom efektu. Uvedena je razina težine “realistic” i umiranje od samo jednog metka, u zombijima od poznatih gostuju Heather Graham, Ron Perlman i Nolan North, bez bitnijih noviteta, baš kao i multiplayer.

blops3mali

3. Call of Duty: World at War

Nakon prvog Modern Warfarea, nastavak se vraća Drugom svjetskom ratu (Pacifik i istočna fronta), a pamtimo je kao prvi dio priče koja se proteže kroz Black Ops nastavke koji su izlazili kasnije. Osim oružja koja odgovaraju vremenskom razdoblju, multiplayer je prvi puta donio co-op način igranja “Zombies”.

worldatwarmali

2. Call of Duty 2

Jedini nastavak franšize kojem je za razvoj i izlazak trebalo dvije godine (priv nastavak izašao je 2003.). Tema je i dalje Drugi svjetski rat, a po uzoru na prvi dio igramo na strani Amerikanaca, Rusa i Britanaca (dva lika) u čak četiri kampanje. Najveća promjena je dolazak zdravlje koje se regenerira, a moramo spomenuti i multiplayer koji bio popularan i igrao se dugo nakon izlaska igre.

cod2mali2

1. Call of Duty 4: Modern Warfare

Svi će se složiti da je Infinity Ward ovim nastavkom napravio revoluciju i u singleplayeru i u multiplayeru. U prvom redu ti je moderno oružje i oprema, kao i mogućnosti od koji se mnoge koriste samo u multiplayeru (npr. popularni “killstreakovi”). Kampanja je bila izvrsna s mnogo danas kultnih trenutaka, a o multiplayeru bismo mogli ispisati stranice teksta, pa ne čudi da se izdavač ove godine odlučio na objavu Remastered izdanja.

mwmali

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close