FFA Focus

Ovo je sve što znamo o Battlefieldu V; broj inovacija i pozitivnih gameplay promjena je nevjerojatan!

Pred nama je igra s više inovacija nego bilo koja druga igra ikad u serijalu!

U jednoj od najbogatijih godina ikad u povijesti gaming industrije, Battlefield V svakako jedna od najvećih igara. DICE nas je razmazio posljednjih 15-ak godina, iz igre u igru velika svjetska bojišta izgledaju sve impresivnije, mogućnosti su sve brojnije dok je igrača sve više i više. Zalog je to tvrdnji kako će i ovaj Battlefield biti za barem jednu stepenicu viši od prošlih nastavaka u serijalu.

Moramo priznati, trailer koji je otkrio igru bio je pomalo mlak i neke stvari su ostale nerazjašnjene. Međutim, YouTuber Jack Frags – neslužbeni glasnogovornik DICE-a koji ima poseban tretman, ali je istovremeno realna osoba i ne pretjeruje, imao je prilike isprobati igru i pričati s developerima, pa nam je unutar polusatnog videa prepričao sve što nas čeka.

I apsolutno je jasno, po pitanju gameplaya Battlefield V trebao bi biti najbolja i najzanimljivija igra u serijalu dosad. Promjene su velike i sve ide u smjeru koji će forsirati timsko igranje, nagraditi ga i učiniti zabavnijim. Da, Battlefield V bi ponovno trebao biti igra koja će okupiti klanove i zajednice igrača, baš kao što je to svojevrsno radio Battlefield 3.

U nastavku donosimo apsolutno sve što se o igri dosad moglo saznati. Fanovi i svi ostali – uživajte!

Battlefield V stiže na PC, PS4 i Xbox One 19. 10. ove godine. Politiku ekskluzivnosti za one koji žele platiti više Electronic Arts nastavlja i s ovom igrom, pa će kupci Delux izdanja igre istu igrati tri dana prije, dok će korisnici EA Accessa na Xboxu i Origin Accessa na PC-ju igrati čak osam dana prije – 11. 10.

Zasad su potvrđena četiri modea i nekoliko lokacija na kojima ćemo se boriti. Klasični conquest, team deathmatch, domination i Grand Operations koji bi trebao biti sličan Operationsu koji je svoj debi doživio u Battlefieldu 1. Od lokacija su zasad poznate snježne planine Norveške, (ponovno) francuski zaseoci, razrušeni Rotterdam i pustinje na sjeveru afričkog kontinenta.

Dd_1dBXVwAAeeTJ.jpg

Osim klasičnih i ne-klasičnih multiplayer modeova očekuje nas i kampanja za jednog igrača te kooperativni mode igranja za do četiri igrača. Kampanja će ponovno biti stilski oblikovana kao i ona iz Battlefielda 1, gdje ćemo kroz četiri ili pet različitih priča doživjeti sudbine različitih aktera različitih strana Drugog svjetskog rata.

Kooperativni način igranja je definitivno novost u serijalu. Igra će nas stavljati na mape iz mutliplayera i single playera, pa ispred nas i prijatelja postaviti različite predefinirane i proceduralno generirane misije u kojima ćemo se boriti protiv umjetne inteligencije. Combined Arms, kako ovaj način igranja nosi ime, će nas tako pripremati za multiplayer mečeve. Dakle, radi se o svojevrsnom poligonu za testiranje i isprobavanje oružja i vozila, koji može ponuditi i jednu novu dimenziju igranja za one koji vole kooperativnu suradnju.

Velike promjene za puno više timske igre

Battlefield u novoj igri donosi elemente gradnje na koje smo naviknuli u Fortniteu, međutim, definitivno se ne radi o blatantnom kopiranju. Tako će svi igrači na mapi moći kopati rovove, graditi svojevrsne zidiće za stopiranje tenkova, postavljati bodljikavu žicu ili vreće sa zemljom koje će služiti kao zaklon ili podignuti ljestve. Također, svi igraći će moći popravljati ili nadograđivati kuće i utvrde na mapi što zvuči posebno zanimljivo. Ipak, support klasa će sve te radnje moći izvršavati brže od ostalih igrača, uz dodatak gradnje topova i mitraljeskih gnijezda. Posebno nas veseli što će s ovim novostima branjenje zastava konačno imati više smisla, pa će oni koji imaju takve afinitete svoje zadovoljstvo moći pronaći u izgradnji i vođenje utvrde na zastavi. Support klasa tako je definitivno dobila pažnju koju zaslužuje!

BFV-utvrda.jpg

Utvrda izgrađena od strane igrača. Označeni igrač popravlja utvrdu dok je ostali brane.

Nakon što smo otprilike sličan sistem regeneracije zdravlja koristili godinama u serijalu, u “petici” će i taj sustav doživjeti brojne promjene. Naime, u BF5 zdravlje se više neće generirati samo od sebe do 100%, već je crta zdravlja podijeljena na četiri dijela. Primjerice, ako vam je zdravlje palo na 35% ono će se regenerirati do maksimalnih 50%. Za više od toga trebati ćete potražiti pomoć medic klase. To bi trebalo kompletno promjeniti način na koji smo igrali do sad, te potaknuti igrače na timsku igru. Jer sigurno je, samostalno “rushanje” neće biti ni približno isplativo kao u ranijim naslovima.

Kad smo kod oživljavanja, ono će odsad biti teže, ali i dostupnije apsolutno svima kako bi favoriziralo kooperativnu suradnju igrača unutar squada. Sam proces oživljavanja će trajati značajno duže nego što smo to naviknuli dosad, postojati će i posebna animacija za takav proces što bi trebalo i na tom polju kompletno promjeniti način na koji igramo. Tako ćemo, primjerice, igrača kojeg želimo oživjeti trebati odvući u zaklon, jer na otvorenom smo laka meta drugim igračima (čitaj: dosadnim snajperistima) tih nekoliko sekundi koliko će trajati proces oživljavanja.

Slično kao što svi igrači mogu graditi utvrde, a support klasa to radi brže i više, tako je i medic klasa dobila slične promjene. Naime, ogromna novost je ta da će svi igrači moći oživljavati suigrače iz squada neovisno o klasi. Dok će medic klasa ipak to raditi brže i efektnije.

Manje municije = više suradnje

Forsiranje sebičnog igranja bez suradnje sa suigračima trebala bi prekinuti još jedna velika novost. Naime, u Battlefieldu V ćemo se na mapi spawnati s najmanje metaka ikad dosad u serijalu. Dakle, po spawnu nećemo imati onu slobodu zaletiti se odmah u protivničko gnijezdo i ubiti 4-5 igrača na brzinu. Proces će u “petici” biti nešto drugačiji. Po spawnu ćemo sad trebati prvo potražiti supporta koji će nam dati više metaka, ili ćemo uzimati municiju od leševa. Koji god način igranja odabrali, na samom spawnu ćemo imati metaka za eliminaciju samo jednog do dva protivnička igrača. Treba svakako zaključiti da će ovaj sistem biti koristan jedino i isključivo ako DICE uspije optimizirati klase na taj način da se relativno lagano može doći do municije, jer u protivnom bi igra mogla postati frustrirajuće teška.

“Spottanje” igrača je element koji je prisutan u serijalu još od Battlefielda 4, međutim, čini se kako on od listopada odlazi u prošlost. Još uvijek je nejasno hoće li sistem biti kompletno ukinut ili će mu se samo smanjiti mogućnosti, no kako bilo, morati ćemo se više oslanjati na opservaciju okolnog terena gdje će, primjerice, zvukovi i pomicanje trave otkrivati pozicije protivničkih igrača. Umjesto dosadašnjeg mahnitog pritiskanja Q tipke ili R1 na konzoli.

Trend koji je započet s Battlefieldom 4, kasnije nastavljen s Hardlineom i nažalost još više pogoršan s Battlefieldom 1, a koji se tiče ponašanja oružja, konačno bi trebao “izdahnuti” s BF5. Tako će, kao u BF3 i starijim nastavcima, svako oružje biti bitno drugačije, imati značajan recoil te će biti potrebno uložiti više vremena u “savladavanje” istih. Novost je i ta da će metci visoko kalibarskih oružja sada probijati zidove, što bi trebalo i popularizirati ista, pa će skrivanje u kućama sada biti manje sigurnije nego ranije.

Mape će biti interaktivnije nego ikad dosad. Sruši sve i pomakni sve.

Bitnije promjene će doživjeti i kretanje vojnika. Iskakanje kroz prozore (bez prethodnog razbijanja), pucanja dok pužemo u bilo kojem smjeru, trčanje u pognutom položaju, hvatanje za rubove zgrada poput onog u Uncharted serijalu, zabijanje u zidove ako se zaletimo u njih… Snaga velikih eksplozija će nas odbacivati kao u filmovima. Moći ćemo uhvatiti već bačenu granatu i vratiti je u protivnički rov, dok će, hvala Bogu, sad samih granata biti značajno manje zahvaljujući smanjenju municije koje je spomenuto ranije.

Uklizavanje.jpg

Ukliži s dvije noge i pucaj.

Još jedna velika novost je i povlačenje i odvlačenje predmeta i vozila. Tako ćemo moći povlačiti montažne strojnice na bolje pozicije ili odgurivati vozila. Nama najzanimljivija kombinacija je izgradnja utvrde za opskrbljivanje prvom pomoći i municijom, privezati je za kamion, a zatim se vozati kroz ratište od igrača do igrača. Support klasa će tako biti podrška na bojištu u pravom smislu te riječi.

Kao što smo već više puta napisali, timsko igranje će u Battlefieldu V biti izraženije nego ikad dosad. Nakon umiranja prvo imamo mogućnost spawnanja na suigrača iz squada, a tek nakon što pričekamo neko vrijeme otvara se mogućnost stvaranja na druge lokacije na mapi. Ako ste zadnji živući igrač u squadu igra će vam to jasno dati do znanja, a preživjeti do spawna prvog idućeg suigrača iz squada biti će značajnije nego ikad. I za to ćete biti propisno nagrađeni.

Zajedničkom i kooperativnom igrom unutar quada skupljamo posebne bodove, koje lider može iskoristiti za, primjerice, pozivanje zračnog udara (poput onoga u Call of Duty igrama) kad na određenoj lokaciji pod kišom metaka brojnijeg protivnika. Voditelj squada će moći bodove iskoristiti za dostavu oružja, municije ili pak vozila. Dakle, više nego ikad forsira se suradnja članova unutar zasebnog squada, koji u novom Battlefieldu broje po četiri igrača.

Obleke i frizure otvaraju put mikrotransakcijama

Ono što je posebno odjeknulo je personalizacija vojnika onako kao što to nikad nije bilo moguće u serijalu dosad. Rasa, spol, oblik lica, brada, kosa, odjeća, kape, kacige, jakne, cipele, hlače, rukavice… sve to će biti moguće personalizirati, pa se nemojte začuditi ako u novom Battlefieldu naiđete na likove poput onih iz Fortnitea. Mi se ipak nadamo kako će razina personalizacije vojnika ostati na nekom ozbiljnijem nivou, bez kričavih boja i retardiranih frizura.

Možda i najzanimljivije, igra neće imati nikakav oblik season passa! Dakle, sav dodatni sadržaj, osim kozmetičkih sitnica, biti će besplatan za sve igrače! Svakako pozdravljamo ovaj potez Electronic Artsa koji definitivno ide u smjeru iskupljenja nakon onoga što su nam napravili u prošlogodišnjem Star Wars: Battlefrontu 2. Samo da ne pretjeraju s kozmetikom, ne diraju u gameplay mehanike i biti će dobro.

Ovo je apsolutno sve što smo uspjeli saznati o novom Battlefieldu. Unatoč svemu, prilično izgledno je kako nas očekuje jedna od najboljih Battlefield igara dosad, dok bismo više informacija trebali saznati na ovogodišnjem E3 sajmu gdje će Electronic Arts imati svoju prezentaciju 9. 6.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close