FFA Focus

5 stvari koje sigurno niste znali o PlayStationu VR

PlayStation VR krenuo je u prodaju, u Hrvatskoj još uvijek nije dostupan, a dok redakcija FFA čeka na svoj primjerak i javi dojmove iz prve ruke, evo nekoliko zanimljivih stvari koje vrijedi znati.

Informacije koje slijede saznao je Rolling Stone tijekom razgovora s predsjednikom Sony Interactive Entertainmenta, Shawnom Laydenom.

1. Šefovi nikad nisu naredili da se počne s razvojem headseta za virtualnu stvarnost

Prema Laydenovim riječima, za sve su zaslužni inženjeri koji su bez znanja javnosti radili i testirali u svojim radionama.
“Nemam konkretan odgovor na pitanje kad smo došli na ideju da se krene s PS VR-om. Ako pogledamo unatrag na Eyetoy kamere, Move kontrolere ili SingStar mikrofone, svaki od tih projekata kao da je započeo negdje u garaži. Nekom je sinula ideja, odnosno njen zametak, a ostali su ga podržali. Ovakve stvari ne dolaze kao odluka menadžera s vrha hijerarhijske piramide”, priča Layden.

2. PlayStation VR dijete je PS Move kontrolera i EyeToy kamere, a razvoj je trajao pet i pol godina

“Naši inženjeri radili su prototipove tako da su ljepljivom trakom pričvrstili Move kontrolere na glavu i vidjeli može li ih kamera pratiti. Trebalo je pet i pol godina da bismo od improvizacije došli do gotovog proizvoda. Kad smo ideju predstavljali menadžerima i nadređenima sve je već bilo u završnoj fazi”, objasnio je Layden.

Tek kad je vodstvo Sonyja odobrilo PS VR, postao je to međunarodno koordinirani projekt s timovima u Kaliforniji i Tokiju.

https://www.youtube.com/watch?v=EL3svUfC8Ds

Jedva čekamo isprobati koliko straha i neugode će nam priuštiti PS VR 

3. Sony ne tretira PlayStation VR kao novu konzolu.

Layden ide još dalje i kaže da Sony nema namjeru zamijeniti način na koji se danas igraju video igre (barem to ne namjeravaju u bližoj budućnosti).

“Konzole su se kretale predvidljivom putanjom na kojoj je svaka generacija bila brža i snažnija, više integrirana i bolje povezana s internetom. Sad je tu uletio VR. Usporedio bih to s pojavom iPhonea koji iznenada pojavio na tržištu preklopnih mobitela. Dok nisu shvatili o čemu se radi, korisnici su se pitali zašto bi netko telefonirao uz pomoć iPoda. Tako je i VR tehnologija u početnoj fazi i treba vidjeti što će ljudi/igrači napraviti s njom”, kaže Shawn Layden, ali ostaje pri mišljenju da VR neće zamijeniti tradicionalan pristup i da ćemo se još jako dugo igrati pred velikim ekranom zavaljeni u fotelju.

4. Ovo je tek PlayStation VR verzija 1.0

Sonyjev tim stručnjaka tvrdi da zna i razumije frustracije vezane uz ranu verziju hardvera i da ćemo sigurno vidjeti još verzija. Jedan od najvećih problema su žice.

“Sjećate li se kad su mobiteli bili veličine cigle? Bili su analogni i stvarno teški. Ovo sad je PS VR verzija 1.0 i naši inženjeri razmatraju brojne stvari koje bi se u budućnosti mogle popraviti. Iza nas je 21 godina stvaranja na PlayStation platformi i vidjet ćete da ćemo s vremenom nastaviti poboljšavati VR iskustvo.

5. Možemo očekivati konstantno objavljivanje igara za PS VR

“Pri izlasku smo osigurali 30 igara za PlayStation VR, a do kraja godine izaći će ih još 50. Ne možemo third party izdavačima određivati kad će izdati neku igru, ali bismo voljeli izbjeći periode bez ijedne VR igre. Ono što želimo je kontinuitet. Važno je spomenuti da u siječnju izlazi Farpoint koji će podržavati periferiju u obliku pištolja”, izjasnio se predsjednik SIE-a.

https://www.youtube.com/watch?v=c18R6Sb97nM

Pištolj u ruke i pucaj!

 

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close