FFA Focus

Prisjećamo se velikog pada PSN-a iz 2011. godine

Jučer smo obilježili petu godišnjicu od velikog pada PSN-a. Od onda više ništa nije isto. Ili možda jest?

Dok smo mi u Europi spavali u noći sa utorka na srijedu 20.4.2011., u SAD-u se neki igrali. Doduše, nitko se nije igrao online, “igrali” su se Sonyjevi inžinjeri pokušavajući popraviti svoj PS Network. Još od prije 3 dana nešto nije bilo u redu, otežano se pristupalo PSN-u i igralo online, da bi iz Sonyja, kad su napokon uvidjeli da je problem mnogo veći, 20.4.2011. godine kompletno ugasili svoju mrežu.

pad_psn_1.jpg

Svima omraženi prizor s PlayStationa 3

“Pao je PSN? Pa šta sad, ni prvi ni zadnji put” bila je reakcija većine nas. Onda, kao ni danas, PSN nije bio poznat kao iznimno stabilna mreža. Međutim, prošao je jedan dan, pa i drugi dan, PSN-a nigdje na vidiku, a službenog objašnjenja nigdje. Sad je već započela panika. Te dane ću najviše pamtiti po legendarnom Killzoneu 2, multiplayeru na koji sam se navukao koji tjedan prije, a sad “nisu htjeli” da ga igram. Bilo je to uistinu stresno razdoblje, toliko stresno da nisam mogao opušteno igrati prva dva Uncharteda koji su već dugo čekali.

Šutnja nakon velikog pada

Napokon, 25.4., 5 dana poslije gašenja PSN-a dobili smo prve konkretne informacije iz Sonyja. PSN je hakiran, kompromitirano je svih 77 milijuna registriranih računa. Netko je dobio pristup svim našim mailovima, lozinkama, brojevima kreditnih kartica… Barem na taj dan, PlayStation je bio glavna tema u svijetu, neki će se čak sjetiti i najave Dnevnika. Za onu “kutiju za djecu”, kako je konzolu percipirala većina šire javnosti, sada su svi znali. U svakom slučaju, bankari su na taj dan imali posla, također će se mnogi od vas sjetiti poziva svojoj banci.

Obećali su iz Sonyja da će mreža biti podignuta kroz 7 dana, no bilo je to još jedno obećanje koje nije ispunjeno. Ispostavilo se da je problem puno veći, angažirana je vanjska tvrtka specijalizirana za sigurnost velikih mrežnih sustava, te je PS Network prerađen iz temelja. Agonija je završila 14.5. nakon 23 dana, kad se PSN postepeno počeo stavljati u funkciju. Iz Sonyja su izjavili kako je trošak popravka mreže iznosio preko 170 milijuna dolara.

Welcome back

Naravno, trebalo je popraviti štetu i narušen imidž stvoren u javnosti, stoga je 16.5.2011. najavljen Welcome Back program kompenzacije. Svim korisnicima je bilo ponuđeno da besplatno odaberu dvije između ponuđenih šest onda itekako vrijednih igara, kao i 30 dana besplatne PS+ usluge. Bili su tu Little Big Blanet, Infamous, Ratchet & Clank…

pad psn 2

Ovako su nas kupili iz Sonyja

Tko je kriv?

U startu se nagađalo da iza napada na PSN stoji Anonymous grupa hakera, koja je tim postupkom htjela skrenuti pažnju na ondašnje bahaćenje Sonyja. Međutim, glasnogovornik grupe je to više puta demantirao. Na kraju je odgovornost preuzela grupa hakera Lulz Security (LulzSec), čisi članovi su i osuđeni u Londonu 2013. godine na 2 do 2.5 godine zatvora.

PlayStation nakon velikog pada iz 2011.

Nekako smo dojma da je od onda sve krenulo dobro po Sony. Ponuda besplatnih igara je odjeknula među gamerima, a mi smo poznati da brzo praštamo, kao i da smo lako potkupljivi. Tako se nakon svega vratilo preko 90% igrača, a stigla je i gomila novih. Tom događaju možemo pripisati i donekle prestanak Sonyjevog bahaćenja, koji je trajao još od 2006., predstavljanja PS3 i one slavne “Next gen ne započinje dok to mi ne kažemo.” Od 14.5.2011. Sony se svojski trudio popraviti imidž. Tu je između ostalog bila fenomenalna i skoro nevjerojatna ponuda PS+ igara, rezanje cijena konzola i igara, PSN osjetno stabilniji no prije, poseban trud uložen u svoje ekskluzive… Nebi pogriješili kad bi izjavili da veliki uspjeh PlayStationa 4 Sony upravo duguje tom nesretnom događaju iz 2011. Godina kad se dogodio veliki zaokret.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close