FFA Focus

Punite li baterije na ispravan način?

Svjedoci smo da litij-ionske baterije postaju naprednije i kapacitetom veće, no taj napredak ne prati razvoj ostale tehnike, naročito one unutar smartphonea. Unatoč tome, neka starija uvjerenja o baterijama i dalje perzistiraju kod nekih pojedinaca, stoga evo i zbira aktualnih savjeta kako maksimalno očuvati vijek baterije.

1. Suvremene litij-ionske baterija dolaze s početnom razinom baterije koju nije potrebno u potpunosti prazniti radi ispravnog kalibriranja. Čak niti prvi put. Štoviše, duboko pražnjenje baterije koje dovodi do gašenja uređaja ima veću vjerojatnost nepovratnog, makar i minimalnog gubljenja kapaciteta baterije.

2. Punjenje od minimuma baterije pa sve do 100% kapaciteta je nepoželjno. Litij-ionske baterije najbolje funkcioniraju kada se pune od razine od oko 40% do nekih 80%, koliko god to čudno zvučalo. Takvim načinom kondicioniranja postiže se najveći broj punjenja prije nego baterija počne slabiti. Makar to bilo nepraktično, povremeno punjenje je zapravo poželjno. Ovo nije slučaj samo za liti-ionske baterije, već i za nikal-metal-hibridne.

3. Ako je ikako moguće, ne ostavljajte uređaje s litij-ionskom baterijom priključene na punjaču tijekom noći. Ovo zapravo djeluje stresno na bateriju, te iako su noviji uređaji baždareni da isključe punjenje nakon 100% kapaciteta, baterija će crpiti energiju čim taj postotak padne na 99%. Konstantan stres, pa makar i onaj manji, nije dobar za bateriju. Analogija vrijedi i za čovjeka, nakon vježbe ili rada potrebno je i određeno vrijeme odmora (inače gubite na mišićnoj i tjelesnoj masi, osjećate se umorno i slično, no to je već druga tematika).

4. Držanje baterije na niskom kapacitetu nije jedina stvar koja će ih oštetiti. Baterijama naročito šteti i dugo vrijeme izlaganja visokim temperaturama. Ako idemo u ekstreme, držanje na temperaturi od 25°C dovest će na godišnjoj razini do 20% manjeg kapaciteta baterije, na 40°C to je već 35% izgubljenog kapaciteta. Optimalna temperatura za litij-ionske baterije je 0°C i na toj temperaturi godišnje gube oko 6% kapaciteta. Ukratko, potrebno je držati bateriju dalje od većih generatora topline, radijatora, peći ili ostavljanja u automobilu tijekom ljeta.

5. Također, bežični punjači su generalno nepoželjni, pa nastojte puniti bateriju onim žičanim. U slučaju bežičnih punjača, 20–30% energije gubi se na toplinu. Osim što je gubitak energije nepoželjan sam po sebi, veće zagrijavanje dovest će i do kraćeg vijeka baterije.

6. Tijekom punjenja je poželjno maknuti uređaj iz futrole, kao i prestati s radom koji generira veću toplinu (primjerice, igranje igara na smartphoneu). Baterija će vam biti zahvalna.

7. Korištenje baterija na niskim temperaturama dovest će do smanjenja kapaciteta, no taj učinak je srećom samo privremen. S povišenjem temperature u normalu se vraća i prethodni kapacitet baterije. Sobna temperatura od 16°C do 22°C je zapravo optimalna, kako za bateriju, tako i za ljude.

8. Ako planirate ostaviti bateriju sa strane na višemjesečnom čekanju, optimalni kapacitet je oko 50%. Potpuno pražnjenje i duže čekanje može dovesti do toga da baterija potpuno izgubi mogućnost držanja ikakvog naboja. S druge strane, punjenje baterije do 100% kapaciteta i potom skladištenje također nije dobro za bateriju jer će i na taj način izgubiti više kapaciteta nego da je ostavite samo na 50%.

9. Kod većine novih pametnih telefona imamo i punjač za brzo punjenje. Iako je ova mogućnost jako korisna, i smartphoneovi imaju elektroniku koja brine o brzini početnog i završnog punjenja, ovakav način punjenja baterije zapravo minimalno šteti bateriji. Litij-ionske baterijama je najbolje kada se sporom i konzistentnom brzinom. Punjači za brzo punjenje to ne pružaju. Iako je i ovo nepraktično, neuvjerljivo i definitivno zamjetno produžuje vrijeme punjenja, punjači s manjom izlaznom jakosti su bolji izbor za životni vijek baterije.

10. Generalno govoreći, prosječni životni vijek litij-ionske baterije je oko tri do pet godina. U slučaju nezamjenjivih baterija unutar uređaj dobra briga o baterijama je tim više bitna jer i vi sami možete utjecati na vijek baterije. Ovo posebno dolazi do izražaja kod baterija za prijenosna računala, s obzirom da im je baterija u nemalom broju slučaja oko 50 eura, ili čak i više.

I to bi ukratko bilo to što se tiče održavanja litij-ionskih baterija. Ugodno vam bilo korištenje vaših stvarčica pogonjenih baterijama!

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close