FFA Focus

Resident Evil 7: Stravično dobro iskustvo uz PlayStation VR

Novi nastavak poznate franšize povratak je korijenima, no pravi horor vas čeka ako se usudite u igru uroniti uz pomoć virtualne stvarnosti.

Nakon što smo detaljno istestirali trenutnu ponudu igara koje podržavaju PlayStation VR, zaključili smo da je dosta naslova idealno za zabavu (Headmaster, The Job Simulator) ili kratkotrajna i impresivna iskustva (Rogue One VR Mission u Star Wars: Battlefront). No što je s igračima koji uz PS VR traže kompletno gaming iskustvo koje može ponuditi neka AAA igra?

Isplati li se investirati u PS VR?

Ako pročitate našu recenziju Resident Evila 7, shvatit ćete da se radi o odličnom primjeru nastavka koji uvodi konkretne i bitne promjene u franšizu, ali uspijeva zadržati “feel” da igrate dobri stari Resi, iako vizualno uopće ne podsjeća na dijelove kultnog serijala. Uz sve to, Resident Evil 7 je igra koja može na najbolji način opravdati investiciju u PlayStation VR jer u potpunosti iskorištava mogućnosti uređaja i nudi odmak od brzopoteznih igara, a obožavatelji horora profitirat će dvostruko.

Budući da je igranje prebačeno u prvo lice, logična je bila odluka Capcoma da se iskoriste uređaj koji nudi igraču da uz pomoć virtualne stvarnosti iz prve ruke iskusi šetnju kroz svijet Resident Evila 7. Sam početak igre čak malo vizualno podsjeća na četvrti nastavak i dolazak u selo napučeno Ganadosima, no sve se vrlo brzo mijenja ulaskom u samu kuću obitelji Baker u kojoj glavnog lika čekaju nezamislive gadosti i borba za preživljavanje.

PlayStation VR

Napokon smo dočekali “veliku” igru koja iskorištava potencijal PlayStationa VR.

Tehnički gledano, PS VR omogućit će vam da uočite koliko je RE7 grafički i vizualno nesavršen (neki bi mogli kartonsko drveće u najboljoj maniri Gran Turisma nazvati pravim hororom Resident Evila), no to će potrajati točno onoliko dugo dok vas ne zgrabi izvrsno prenesena stravična atmosfera, pa smo se nekoliko puta morali zapitati spadamo li u sretnike koji na ovaj način mogu doživjeti horor Resident Evila ili se radio upravo o onom suprotnom.

Šetnja kućom Bakerovih

Odmah po startanju igre bit će ponuđen kratak i efikasan tutorial nakon kojeg ćete naučiti da se, očekivano, kroz igru se kreće i upravlja glavnim protagonistom uz pomoć DualShocka 4. Smjer kretanja određuje se micanjem desne gljive koje je po zadanim postavkama namješteno na 30 stupnjeva. Još jedan način promjene smjera je da se glava okrene u stranu, pa se guranjem desne gljive prema gore igrač okreće u zadani smjer.

Pomalo je teško riječima opisivati nešto što je najbolje iskusiti iz prve ruke, a mi smo shvatili da nam takav način kretanja u velikoj mjeri uništava imerziju u svijet i atmosferu, pa smo pomicanje kamere prebacili na “smooth”. Ta funkcija podsjeća na upravljanje likom u klasičnim FPS-ovima, idealna je za igranje, no može u vašem mozgu naići na opiranje koje se širi i na želudac i izaziva lagani osjećaj mučnine i vrtoglavice. Autor teksta odlučio je to pripisati sastavnom dijelu atmosfere Resident Evila i nastavio tako igrati sve dok nije prošla faza privikavanja, budući da niti jedna igra i višesatno igranje u komadu sa PS VR-om na glavi nije izazivalo baš nikakve poteškoće. Naravno, upozorit ćemo da na znak bilo kakve fizičke nelagode napravite pauzu i tek nakon odmora nastavite.

Resident Evil 7: Biohazard

Osim osjećaja mučnine i straha, zlokobna kuća izaziva i nostalgiju.

Sjajno istraživanje i grčevita borba

Igranje PS VR-om svoje najsvjetlije trenutke doživljava tijekom istraživanja kuće i dostupnih manjih otvorenijih dijelova mape. Čini se da bi upravo ovakav način istraživanja i uočavanja predmeta dobro došao u prva tri nastavka serijala, a lutanje po jezivoj kući i provlačenje kroz uske prolaze i tunele, savršeno nadopunjeno zvučnom kulisom, daje gotovo autentičan osjećaj straha i klaustrofobije. Naravno, ne bi ovo bio pravi horor kad ne biste naletjeli na poneki “jump scare” koje će iskusni poznavatelji serijala čak moći predvidjeti, ali neće moći predvidjeti efekt i reakciju na iznenadnu i neposrednu blizinu odvratne spodobe čije namjere nisu nimalo dobre.

Kao i u svakom Resident Evilu, bit ćete suočeni s različitim protivnicima i borbom za preživljavanje. Najbitnije je napomenuti da vas PS VR prisiljava na nišanjenje tako da pogledom odredite kamo ćete ispaliti metak ili usmjeriti udarac. Još jedna je to tehnika koja zahtijeva privikavanje, ali i praksu u borbama koje ćete u početku odrađivati grčevito i dosta često s kobnim posljedicama za vas.

Resident Evil 7: Biohazard

Junačkim padom mogu se naučiti korisne stvari za sljedeći pokušaj.

Za isprobavanje treba imati muda

Već smo rekli da je Resident Evil 7: Biohazard prva AAA igra koja u potpunosti iskorištava mogućnosti PlayStationa VR, no ne možemo je preporučiti kao igru kojom ćete se većini svojih prijatelja i susjeda hvaliti što sve može vaša nova igračka jer bi se moglo dogoditi da pobjegnu glavom bez obzira. Također ne možemo preporučiti igranje djeci, kao i onima slabijeg srca, a one koji se usude na glavu staviti PS VR i okusiti atmosferu pravog Resident Evila čeka prava poslastica.

PlayStation Hrvatska, zahvaljujemo na ustupljenom PS VR-u za potrebe testiranja.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close