FFA Focus

Što izlazak Velike Britanije iz Europske unije znači za industriju videoigara?

Referendum o izlasku Velike Britanije je poprilično velika politička tema danas. Tema je to koju bismo inače preskočili na ovom portalu, no kako neizbježno utječe i na industriju videoigara, pravo pitanje je – na koji način?

OK, Britanci su s 52% glasova protiv ostanka u Europskoj uniji odlučili da u roku dvije godine prekidaju mnoge od stvorenih veza s ostatkom Europe. Za nas to vjerojatno znači povratak carine na igre i robu koju budemo kupovali u Velikoj Britaniji, no točna promjena poreza bit će očitija nakon prekida državnih odnosa, dok su eventualni naknadni trgovinski dogovori EU i VB mogući. Tako da, treba sačekati. Do tada, pitanje je koliko će se funta promijeniti vrijednost u odnosu na euro i kunu. Slabija funta Britancima bi mogla donijeti jeftinija fizička izdanja igara, no pitanje je koliko će se izlazak iz EU odraziti na cijene digitalnih izdanja.

Druga stvar, trgovačko udruženje UK Interactive Entertainment iliti UKIE uvjerava lokalne studije (kao što su Rocksteady, Rare, Codemasters, Media Molecule, Sonyjeva dva studija i ostali) kako će se boriti da industrija videoigara ne ispašta zbog ove odluke ni na koji način.

Organizacija će se fokusirati na osiguravanje nesmetanog uvoza potrebne radne snage iz cijelog svijeta (o čemu prilično ovise Britanci), sredstava za dodatno financiranje i olakšavanje razvoja igara od strane države, kao i ostanak na trenutnom pogodujućem porezu na izradu videoigara.

Naposljetku, britanska industrija videoigara proračunu Velike Britanije doprinosi s preko milijardu funti godišnje (95% igara je praktički izvozni proizvod) i pri tome u industriji radi preko 30 000 visokokvalificirane radne snage.

S obzirom na trenutnu situaciju, britanska ekonomija s razlogom strahuje od promjena načina poslovanja jer se dobar dio ekonomije temelji na uvoznoj radnoj snazi. Svaka veća promjena i nestabilnost u sistemu, baš kao i dodatna birokracija, mogu dovesti do pada konkurentnosti i investicijske klime. Nešto čemu i mi u Hrvatskoj možemo posvjedočiti, ali iz nekih drugih razloga (krajnja nestabilnost i infantilnost političke vlasti). Svi britanski studiji su nezadovoljni izlaskom VB iz EU, što je bez trunka sumnje nešto što im ne ide na ruku i što govori samo za sebe. Bog pomogao njihovoj kraljici i, naravno, nama samima.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close