FFA Focus

Što prvo napraviti kad krenete igrati SCUM? Evo kako brzo craftati najpotrebnije predmete i prvi backpack

Kako i doliči jednoj naprednoj survival igri, SCUM može biti zbunjujući za početnike. Evo za vas najosnovniji vodič.

Svi oni koji su prekjučer gledali moj prvi SCUM stream na Youtubeu tvrditi će da jedan takav n00b ne može ni ne smije pisati vodiče kako igrati. Ali, eto, vremena se mijenjaju. pa ako može bivši nogometaš Gorge Weah biti predsjednik svoje zemlje, onda i ja mogu pisati tamo neke vodiče.

Naročito u početku, SCUM je komplicirana igra, pa ako niste (kao ja) igrali neke druge survival igre sličnih mehanika velika je mogućnost da se nećete snaći iz prve. Primjerice, ja sam nekako, ali jako sporo uspijevao dok su me gledatelji navodili.

Danas ćemo pokriti prva tri, a za početak i najvažnija predmeta koja morate craftati kako biste koliko/toliko mogli normalno igrati igru. SCUM je igra gdje ćete napočetku manevrirati sa svojim inventory prostorom, kojeg nemate ništa na početku, a iznimno vam je potreban. Tako je ultimativni cilj ovog kratkog vodiča upravo taj da si izradite najosnovniju torbu (backpack).

Nož i drveno koplje

Na početku vam prvo treba nož. Za kojeg vam treba dva kamena. Kamenje se nalazi posvuda, ali ne možete uzeti baš svaki koji vidite. Obično kad vidite kamen se trebati kretati u krug unutar par kvadratnih metara i onda će vam se pojaviti čuveno “Search for Rocks, Press F” na ekranu. Vaš lik će zatim raskopati hrpu i sa strane izbaciti jedan ili dva kamena. Pošto ste na početku ograničeni prostorom u inventoryju, dobro je znati kako oba kamena ne trebate imati kod sebe kako biste s njima craftali. Dovoljno je da se jedan nalazi “vicinityju”, odnosno u okruženju (u Inventory meniju je prikazano s lijeve strane) i možete u craft meniju izraditi kameni nož. Kameni nož zatim iz svojeg inventoryja prebacite u ruke (slot za ruke se nalazi dolje desno u Inventory meniju).

Kameni nož vam treba kako biste iz grmlja izrezivali drvene štapove. Režite grmlje sve dok ne dobijete “Long stick”. U craft meniju ćete sad odabrati “Improvised Wooden Spear” za čiju ćete izradu iskoristiti nož i dugi štap. Sad imate drveno koplje, ali ste izgubili nož, pa ponovno tražite kamen, craftajte novi nož, posjecite još grmlja i craftajte još jedno koplje. Dobro će vam doći u idućem koraku. Jedno koplje možete držati u ruci, a drugi možete staviti u futrolu na leđima odnosno “holster” (u TAB meniju gore desno, iznad “hand” slota).

Ruksak

Igrajući ste primjetili kako najveći problem predstavlja nedostatak prostora u inventoryju, pa ćete za craftanje nekih većih stvari stavljati iteme na pod ispred sebe, odnosno u “vicinity”. Kako biste riješili taj problem i craftali najosnovniji ruksak trebate pronaći zombija (“puppet” u igri). Tu dolazi do izražaja vaše drveno koplje. Potražite osamljenog zombija i lako ćete ga ubiti s drvenim kopljem, bilo da ćete ga desetak puta “pikati” ili ćete ga pogoditi s kopljem u glavu (držati dugo lijevi klik na mišu za bacanje koplja). Zombi na sebi ima odjeću koju ćete razderati (desni klik, “Cut Into Rags”), a jedan “Rags” ćete dalje razderati u “Rags Stripes”.

scuminventory.jpg

Ako ste pomislili kako je craftanje komplicirano, pogledajte ovaj meni.

Kako biste izradili “Improvised Courier Backpack”, prvo ćete trebati izraditi uže, odnosno “Improvised Rope”. Za uže vam treba 5 ranije spomenutih “Rags Stripes”. Kad ste izradili uže, sad možete konačno izraditi i ruksak i konačno ste riješili problem s prostorom kojeg možete nositi. Dobiti ćete dodatnih 9 slotova i možete nositi stvari do 10 kilograma težine.

Ako ste veteran ovakvih igara možda vam ovaj kratki vodič neće trebati, međutim, početnicima će svakako dobro doći. Najbolji mogući savjet koji vam mogu pružiti kao istinski početnik je da se u početku oslanjate na činjenicu kako predmete ne trebate imati u svojem posjedu kako biste craftali s njima. Dovoljno ih je imati razbacane oko sebe u svojoj okolini, što je maksimalno realno kao i u stvarnom životu, međutim, odstupa od logike drugih sličnih igara kod kojih predmete morate baš imati kod sebe (primjerice survival komponenta Minecrafta).

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close