FFA Focus

Testirali smo PS4 Slim, evo čime nas je impresionirao

Odabrati novi ili stari model? Mi smo pokrili sve što trebate znati, a odluka je na vama.

Prošli tjedan dobili smo priliku detaljno testirati novi model PS4 konzole. Nakon sati i sati testiranja, opći dojam je izrazito pozitivan. Smatramo kako je Sony s novom verzijom PlayStationa 4, za razliku od nekih redizajnova prošle generacije konzola, uspio pogoditi ono što je bitno.

Što je to bitno?

Kada je izašao krajem 2013. godine, PlayStation 4 je u startu bio zaokruženi proizvod. Gledajući od hardvera, pa do kvalitete izrade i korištenih materijala, Sony je uspio kreirati konzolu koja će u nadolazećim godinama, kako kvalitetom tako i cijenom, dominirati na tržištu. Istovremeno, inženjeri na čelu s Markom Cernyjem sav taj moćan hardver uspjeli su posložiti u relativno malo kućište. Kućište kao takvo (malo) je atraktivnog izgleda, međutim, mnogi igrači su bili zabrinuti po pitanju pouzdanosti i potencijalne dugovječnosti konzole. Postojala je bojazan kako će skučenost hardvera dovesti do neželjenih visokih temperatura, dok je opće poznato kako tehnologija i visoke temperature ne idu zajedno.

Danas, tri godine poslije, prva verzija PS4 konzole se dokazala kao izrazito pouzdana. Iako nemamo konkretnih podataka, dopustit ćemo si pretpostavku kako je najmanje 90% prvih modela PS4 konzola i danas u pogonu. Velika je to razlika naprama prošloj generaciji konzola, kada je tri godine od početka prodaje bilo teško pronaći PS3 ili Xbox 360 bez nekakvog defekta poput, popularno nazivanih, žutih i crvenih svjetala smrti.

Pa se vratimo na pitanje što nam je kao potencijalnom kupcu bitno kod nove PS4 konzole. Bitno je da u nijednom segmentu nismo zakinuti naspram prošle verzije konzole.

PS4_usporedba.jpg

Mali i veliki. No, je li veličina jedina razlika?

Nova konzola mora biti bolja ili identična staroj konzoli na poljima:

  • Dizajna (subjektivno)
  • Kvalitete izrade i dostupnih konektora
  • Ponašanja hardvera i izvođenja softvera

Upravo smo se na te tri točke fokusirali prilikom našeg detaljnog testiranja PS4 Slim konzole. Usporedo smo promatrali novu i staru konzolu, uspoređujući tako temperature, razinu buke, čvrstoću materijala, …, te smo donijeli zaključke za koje vas pozivamo da ih pročitate u nastavku teksta.

Dizajn (subjektivno) i kvaliteta izrade

Sony se dizajnom nove verzije konzole mrvicu odmakao od klasičnog PS4 dizajna. Iako kroz obje konzole izgledom dominira onaj prelaz “između katova”, obje verzije izgledom su dovoljno različite. Dok je “stari” PS4 svojim oštrim uglovima ostavljao robustan dojam, dizajneri PS4 Slima su se s novom konzolom okrenuli nešto nježnijim, odnosno zaobljenijim linijama. Također, osim oštrih uglova, dizajneri su se odrekli i atraktivne horizontalne osvijetljene “crte”, koja se osim estetike i nije pokazala osobito korisnom.

ps4_slim_sam.jpg

Subjektivno, nova konzola posebno atraktivno izgleda u okomitom položaju.

Kućište nove PS4 konzole izgrađeno je od naočigled iste vrste plastike kao i klasičan PS4, ovaj put uz kompletno izostavljanje one sjajne površine s gornje strane konzole, koja se u praksi ispostavila kao podložna grebanju. Iako neznatno, PS4 Slim je manji, tanji i lakši, a testiranja u nastavku teksta će dokazati kako manje dimenzije ne idu nauštrb funkcionalnosti konzole. Upravo suprotno.

No vratimo se mi na dizajn pa primijetimo kako su s prednje strane i dalje prisutna 2 USB konektora koja su, pohvalno, sada razmaknuta za trećinu širine konzole. Straga se i dalje nalaze konektori na koje smo navikli kod klasične PS4 konzole, uz jedan bitan nedostatak. Dakle, prisutni su HDMI ulaz, LAN i AUX konektori te konektor napajanja. Primijetili ste – nedostaje optički audio izlaz, što isključuje upotrebu kućnih kina i ostalih naprednijih audio uređaja. Dakle, priličan minus, usprkos činjenici kako većina današnjih modernih televizora u sebi sadrži optički izlaz na koji možete spojiti takve uređaje.

Ponašanje hardvera i izvođenje softvera

Iako je hardver unutar konzole identičan “starom”, naša testiranja pokazala su brža vremena podizanja sistema i učitavanja igara. Iako je razlika neznatna, a samim time i zanemariva, bolja vremena izvođenja svakako su zanimljiva. Ispod pronađite usporedbe vremena pokretanja igara u sekundama sa starog PS4 (CUH-1216a model) i PS4 Slim.

  PS4 PS4 Slim
Metal Gear Solid V 22.8 21.8
Star Wars Battlefront 46 42.2
GTA San Andreas 67.4 65.8
Bloodborne 33.7 32.8

Dakle, pokretanje igara na PS4 Slimu je brže za sekundu ili više. Međutim, nešto kraća i uistinu zanemariva vremena pokretanja možemo pripisati različitim modelima tvrdih diskova, premda po specifikacijama identičnima. Ipak, kraća vremena pokretanja na obje se konzole mogu postići ugradnjom hibridnog ili SSD HDD-a.

Kad smo kod tvrdog diska, posebno zanimljiv je njegov poklopac na novoj konzoli, koji se skida laganim potezom prsta u desnu stranu, u što se možete uvjeriti na slici ispod.

PS4_HDD_poklopac.jpg

Zamijeniti tvrdi disk sada je lakše nego ikada.

U nastavku testiranja dotaknuli smo se razine buke koju obje konzole generiraju. Iako je konzola člana naše redakcije pod oznakom CUH-1216a iz sredine 2015. godine poznata kao prilično tiha, PS4 Slim, iako ima manje prostora za odvodnju topline, i u ovom je testiranju dao nešto bolje rezultate.

  PS4 PS4 Slim
Driveclub u izborniku 17.8 dB 17 dB
Driveclub u igri pod punim opterećenjem 29.7 dB 28 dB
Doom u izborniku 16.1 dB 15 dB
Doom u igri pod punim opterećenjem 33.4 dB 32.9 dB

 

Zaključak

Testiranja su vršena kroz periode višesatnog igranja zahtjevnijih igara navedenih iznad, koje na svojim vrhuncima PlayStation 4 konzole guraju do gornjih granica izdržljivosti. Stoga smo izrazito uvjereni kako su navedene igre prilično dobro mjerilo mogućnosti obiju konzola.

Slobodno možemo zaključiti kako je nova PS4 Slim konzola kvalitativno legitimni nasljednik pouzdane klasične PS4 konzole. Sony je na svim poljima obavio dobar posao; od dizajna i u najmanju ruku jednako kvalitetne izrade, pa sve do razine izvođenja i obrasca ponašanja, pokazalo se da je PS4 Slim na svim poljima jednak ili bolji od prethodne konzole. Jedini nedostatak je izostanak optičkog audio izlaza, međutim, ako posjedujete noviji televizor, velika vjerojatnost je da isti već posjeduje takav izlaz (u tom slučaju Dolby Digital zvuk do televizora putuje HDMI kablom).

Vrijeme će pokazati hoće li s godinama nova verzija konzole zadržati istu razinu pouzdanosti kao prethodnik. Ako je suditi prema našem testiranju, nema razloga da ne bude tako.

Stara verzija PlayStation 4 konzole više nije u proizvodnji, međutim, zalihe će se još neko vrijeme nalaziti na policama trgovinama. Ako ste u procesu kupovanja PS4 konzole, a u nedoumici ste koji model kupiti i put vas je naveo na ovaj tekst, uvjeravamo vas – što god odabrali nećete pogriješiti. Novi model PlayStationa 4 se u testiranjima pokazao nešto boljim, ali u praksi su to zaista nijanse. Preporučujemo da odluku donesete na temelju cijene i vaših preferencija po pitanju dizajna konzole.

USTUPILI: Playstation Hrvatska

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close