FFA Focus

Upoznajte mladog domaćeg PC entuzijasta i kućište koje svojom neuobičajenošću plijeni pažnju

Priča o neobičnim računalima ovaj put nam stiže iz najbližeg susjedstva.

Kada smo na Facebooku jučer sasvim slučajno naletjeli na ovo neobično PC kućište, odmah smo poželjeli saznati više o njemu. Stoga smo kontaktirali osobu koja iza njega stoji, a kasnije kroz razgovor će se ispostaviti da se radi o jednom mladom PC entuzijastu, koji osim velike ljubavi prema računalima i igranju općenito posjeduje još niz kvaliteta.

Planiranje i izrada “kućišta”

Tomislav Žganec je iz Bjelovara gdje pohađa Tehničku školu, a razlog zašto su on i njegov tata se odlučili na ovakvo riješenje PC kućišta prilično je jednostavan. Naime, nakon nadogradnje grafičke s AMD Radeon R7 260X na R9 280X, njihovo MS Dragon Gaming kućište nije moglo kvalitetno odvajati toplinu ove struje gladne “grafe”. Temperature su se penjale i do 85°C, te je trebalo smisliti neko kvalitetnije riješenje. Novčano ulaganje u ovom trenutku nije bilo opcija, stoga se pribjeglo “homemade” rješenju.

Kuciste_11.jpg

Ogromna R9 280X grafa dominira nad čeličnim kućištem.

Ideja je sinula dok su gledali slične radove na internetu, a na realizaciju se nije trebalo dugo čekati. Sama izrada je trajala jedan čitav dan. Tata — sin tandem udružili su snage, jedan je rezao, drugi je vario i bušio čelične grede za montažu komponenti, a sve je bilo gotovo do večeri.

Pitanje koje se postavilo samo po sebi je ono u vezi kablova. Tomislav je tom problemu pribjegao korištenjem modularnog napajanja, iz kojeg je mogao odvojiti nepotrebne kabele i tako ih svesti na minimum. Ostalo kabliranje je pametno posložio uzduž greda, pa konfiguracija izgleda prilično uredno i atraktivno.

Minus je, priznaje Tomislav, nedostatak klasičnog gumba za paljenje. Međutim, uskoro stiže eksterni “switch” napajanja, kojeg će smjestiti negdje ispod stola i tako riješiti tu sitnicu.

{gallery}tzkuciste{/gallery}

Kakvi su daljnji planovi?

Kućište izgleda neobično i atraktivno, no Tomislav još nije zadovoljan. “Ovo je samo početak izrade, biti će tu još poboljšanja. Paint job na temu Resident Evila i postavljanje pleksiglasa primjerice.”, kaže Tomislav. Ipak, glavna namjena je ispunjena, temperature su snižene i do 10°C i to je nešto s čim tata i Tomislav mogu biti zadovoljni.

U slobodno vrijeme Tomislav se bavi kickboxom, dok su mu računala velika strast. S računalima se vidi i u budućnosti, čijom bi se izradom i testiranjem jednom volio baviti i profesionalno. S obzirom na viđeno, kao i talent koji Tomislav neosporno posjeduje, uopće ne sumnjamo u pozitivan ishod takve želje.

Tomislava možete pratiti i na Youtubeu, na TommyGamingHD kanalu gdje ga već prati preko 850 ljudi. Također, veliki je ljubitelj GTA Onlinea, a u njegov Croatian Elite Army 2 crew (CEA2) možete se pridružiti ovdje.


Imate nešto s čime biste se pohvalili? Custom PC kućište, fragmovie, uspješan klan ili nešto skroz treće? FFA.hr podržava domaću kreativnost, javite nam se!

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close