FFA Focus

Vani je užasno vruće, evo kako ćete olakšati život vašim konzolama!

Vaša konzola se najednom glasa kao Boeing 747 i to vas izluđuje? Za vas smo pripremili niz savjeta kako sebi i svojoj konzoli olakšati život.

PC-jaši imaju onu jednu zanimljivu zdravicu: “Nek’ ti temperature budu niske, a FPS visok!” Upravo visoke temperature su ono što ne volimo. Osim što je tijekom ljetnih mjeseci hardver bučniji, konstantno visoke temperature mogu dovesti i do ozbiljnijeg kvara, što sa sobom povlači nove visoke troškove. Upravo zato smo za vas složili niz savjeta kako vama i vašim konzolama olakšati ove vruće dane. Važno je za napomenuti kako su upute pisane s PlayStation 4 konzolom na umu, no svi savjeti mogu proći i kod ostalih konzola.

Postavite konzolu na na “nogice”

Ideja je da konzolu postavljenu u vodoravan položaj podignemo od površine. Tako donja površina konzole neće biti u direktnom kontaktu s podlogom, što omogućuje bolji odvod topline. U praksi ćete smanjiti temperature i do nekoliko stupnjeva, što će biti dovoljno da se opterećenje ventilatora smanji za jednu ili čak više razina (tiša konzola). Preporučujemo korištenje ove metode i u hladnijim mjesecima, te garantiramo da ćete primijetiti razliku.

PS4_gripovi2.jpg

Ovi mališani su idealni za podmetnuti pod konzolu, no, i najobičniji papir će ispuniti svrhu.

Jedan A4 list papira podijelite na četiri ravnopravna djela, presavinite ih više puta, te gurnite pod sva četiri kraja konzole. Dovoljno je konzolu povisiti za jedan centimetar, što vizualno neće narušiti izgled hardvera na vašoj polici. Za “podizanje” konzole možete koristiti i druge materijale, međutim, ipak treba pripaziti da sva četiri dijela budu identična kako bi konzola ostala u savršeno vodoravnom položaju. Izbjegavati korištenje grubih materijala, poput plastičnih ili metalnih čepova. Velika preporuka su gumeni materijali, dok autor ovog teksta koristi popularne “orbove” – gumene navlake za analog palice kontolera.

Premjestite konzolu u otvoreni prostor

Kako bi se vaša konzola kvalitetno hladila, potrebno joj je omogućiti dovoljno zraka za dovod i odvodnju zraka. PS4 zrak za ventilaciju prima s bočnih strana, a izbacuje ga na stražnju stranu. Kad se konzola nalazi u skučenom prostoru, prostor se ispuni vrućim zrakom koji konzola izbacuje, ostavljajući tako konzolu u nemogućnosti da uzima prijeko potrebni svježi zrak. Tada konzola čak ni u stanju mirovanja ne može raditi tiho.

Igranje_na_otvorenom.jpg

Ovo je svakako dovoljno otvoren prostor.

Stoga je izrazito važno konzolu barem po ljeti postaviti u otvoreni prostor, s posebnim naglaskom na stražnji dio, koji nikako ne bi trebao biti zatvoren. Dakle, konzolu iz police premjestite NA policu!

Prostor za igranje održavajte čistim

Čak i ako ste prirodno pedantna osoba, od prašine ne možete pobjeći. Ti mikroskopski gadovi se znaju zavući po svuda, a najviše izgleda vole naše uređaje za zabavu. Idealno bi bilo “preći” antistatičkim maramicama preko konzole barem jednom tjedno. Istovremeno, možete koristiti klasični usisavač kako bi usisali ventilacijske otvore, međutim, pripazite da razina usisavanja bude na najnižoj razini, te nemojte dopustiti da vrh usisnog nastavka dođe u fizički doticaj sa konzolom. Dobro riješenje je i kompresirani zrak pakiran u bočice, a možete ga nabaviti u svakoj trgovini informatičke opreme koja drži do sebe. Ipak, sve to skupa nije dovoljno kako bi se savršeno očistila konzola od prašine. Koliko god bili savjesni, prašina će se ipak zavući na ona nedostupna mjesta, što u kombinaciji sa izrazito velikim temperaturama može dovesti do zapaljenja iste. To nas dovodi do našeg posljednjeg savjeta.

Očistite stariju konzolu i promijenite termalnu pastu

Važan čimbenik kod svih procesora je termalna pasta. Radi se o pasti koja se postavlja između procesora i hladnjaka, koja služi za bolje provođenje topline između dvije komponente. Jednom kad se pasta stvrdne, dolazi do velikih razlika u temperaturama. Dakle, ako je vaša konzola primjetno bučnija nego prije, najvjerojatnije problem leži upravo u termalnoj pasti. Okorjeli PC igrači termalnu pastu mijenjaju i po dva puta godišnje, no mi ćemo ipak biti nešto razumniji, pa ćemo preporučiti mijenjanje iste svake dvije do dvije i pol godine. Dakle, ako ste kupili svoju konzolu na samom izlasku (kraj 2013., početak 2014. godine), sad bi već bilo vrijeme, pa makar i za preventivnu zamjenu termalne paste.

Rastavljena_konzola.jpg

Hmm, kako ovo sastaviti natrag??! Ponekad je bolje platiti nekom da prljavi posao obavi umjesto vas.

Kad već otvaramo konzolu, usput ćemo ju i kompletno očistiti od prašine. Sam postupak čišćenja konzole nije pretjerano kompliciran, ako ste vični s alatom vjerojatno to možete i sami. Postoji mnoštvo kvalitetnih vodiča na internetu, no mi ipak preporučamo angažman stručne osobe. Trošak mijenjanja termalne paste i čišćenja od prašine ne bi trebao biti veći od 200 do 250 kuna.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close