FFA Focus

Vratili smo se sa SFeraKona! Evo što nas je oduševilo!

Od 12. do 14. svibnja, kompleks zagrebačkog FER-a pretvorio je svoje aleje laptopa u najveću znanstvenofantastičnu konvenciju u Hrvatskoj.

Iako sam za SFeraKon znao već neko vrijeme, ovogodišnje izdanje bilo je prvo kojem sam prisustvovao.  Najpoznatija SF konvencija na našem prostoru održava se svako proljeće još od 1983. godine. Riječ je o sajmu s dugotrajnom tradicijom koji svakim novim izdanjem sve više napreduje te privlači ne samo domaće, već i strane ljubitelje fantastičnog i mističnog.

Ovo je ujedno i godina u kojoj FFA obilježava svoj prvijenac na konvenciji u obliku predavanja. Zapitali smo posjetitelje “Jesu li videoigre nekada bile bolje?” te smo se upustili u putovanje kroz vrijeme kako bismo analizirali razlike između današnjih i nekadašnjih igara te njihovog utjecaja na industriju. Bila je to odlična prilika za predstavljanje srži našeg gaming communityja. Početna smirenost posjetitelja koji su pratili predavanje ubrzo se pretvorila u žustru i ugodnu raspravu različitih generacija gamera koja je savršeno prikazala kompleksnost samog pitanja.

pred1

Naša Sabina održala je predavanje kao pravi profesionalac i publici pokazala i psihološku stranu sjećanja na igre.

Dok su neki preferirali nekadašnje igre, drugi su smatrali da su današnje igre kvalitetnije. No nismo tu stali. Neki smatraju i da je problem u promociji koje dobivaju AAA igre te time umanjuju vrijednost vrlo kvalitetnih i kreativnih indie igara. Dotaknuli smo se i same srži industrije te mogu slobodno reći da smo se složili oko jednoga. Prednarudžbe su loše! Smjer u kojem je industrija krenula te njena sve jasnija namjera da na bilo koji način zgrabi novac postepeno uništava maštovite svjetove koji mnogima pružaju sate zabave.

Dobar cosplay čuda radi

Odmah nakon podizanja akreditacija te prolaska kroz glavni ulaz osjetila se posebna atmosfera. Na ta tri dana, fakultetske prostorije nisu bile mjesto obrazovanja, već prolazak u drukčiji svijet fantazije, legendi i neograničene mašte. Sa svih smo strana bili okruženi impresivnim cosplayevima koji su pokazali samo dio posvećenosti prema svojem hobiju. Nisam do sada imao puno prilika hodati hodnicima dok je kraj mene Thor kupovao šalicu za doma ili dok je Darth Malak išao prema jednoj od vijećnica da pripremi svoje lightsabere. Ono što me posebno oduševilo, bila je raznolikost generacija. Mlađi i stariji skupili su se na istome mjestu kako bi skupa slavili najdraže junake, knjige ili videoigre.

Zasigurno jedan od najinteresantnijih dijelova konvencije bio je retro kutak. U dugačkom hodniku, stolovi su bili prepuni starim igraćim konzolama i kontrolerima spojenima na CRT televizore. To je prostor kojim je vladao Nintendo i Atari. Svaki je posjetitelj mogao krenuti u putovanje kroz prošlost kako bi, za neke po prvi put, za neke ponovno, iskusio igranje Tetrisa na SNES-u ili isprobati Commodore 64. Bio je to dio sajma koji me ugodno iznenadio, a s obzirom da je tematikom bio povezan s predavanjem, privukao mi je pažnju i zadržao me prilikom razgledavanja.

retro

Retro kutak u mnogima je uzrokovao gorko-slatki osjećaj nostalgije.

Najveće su oduševljenje uzrokovali mnogobrojni štandovi ispunjeni raznim predmetima. Od šarenog nakita do tematskih šalica i podmetača s natpisima kao što su “The cake is a lie” ili “Hear me roar” pa sve do uzdužnih jastuka s anime likovima, SFeraKon je imao sve. Na samom kraju dvorane nalazili su se štandovi s rabljenim, ali i nekorištenim knjigama, stripovima i društvenim igrama. Ako volite čitati, ovo je kutak za vas. Povoljne cijene su me u nekim trenucima tjerale da si namjestim naočale jer nisam bio siguran vidim li dobro, a ponuda je bila fantastična. Bilo je tu knjiga i na engleskom i na hrvatskom. Isaac Asimov, Stephen King i Philip K. Dick samo su neka od imena čija su se djela mogla naći na raspolaganju. Čak sam naišao i na primjerak American Godsa, romana Neila Gaimana prema kojem je napravljena nova istoimena serija.

Malo Harryja Pottera pa malo Star Warsa

Ono što se moglo primijetiti je da je ovogodišnji SFeraKon stavio veliki naglasak na popularni svijet Harry Pottera. Produkt mašte J.K.Rowling osvojio je hodnike pa čak i parkiralište FER-a. U glavnom holu se mogla vidjeti maketa Hogwartsa i quidditch terena koji se mogao i zaigrati na parkiralištu. Isto tako, organiziran je bio i lov na horcruxe i mnoge druge aktivnosti vezane uz tematiku. Koliko god dobro bilo odrađeno, malo me razočarao naglasak na isključivo taj svijet, nedostajalo mi je malo raznolikosti.

prva

Jedan od najljepših prizora zasigurno je hrpetina knjiga koje samo čekaju novog vlasnika.

Ono gdje SFeraKon zapravo sjaji je u ugodnom društvu. Tko voli znanstvenu fantastiku, mitološke svjetove, videoigre, filmove ili pak romane, ovdje će naći nekoga s kime može popričati. SFeraKon je okupljalište strastvenih fanova, no ono što stvarno oduševljava je odnos generacija. Iskusniji će pričati o nostalgičnim trenucima, dok će mlađi upijati priče i razmjenjivati dogodovštine u svijetu znanstvene fantastike. Upravo to daje čitavoj konvenciji određenu ljudskost zbog koje ću se sigurno vratiti i iduće godine.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
Back to top button
Close
Close