FFA Focus

Za sve one koji se vole šuljati odabrali smo najbolje stealth igre

Obožavamo stealth pristup u Dishonoredu, mislimo da je upravo to ispravan način igranja igre, a izlazak Dishonoreda 2 naveo nas je da u redakciji nabrojimo neke kultne stealth igre.

Pripremili smo vam naš odabir najboljih stealth igara koje se svojom mehanikom igranja oslanjaju na bešumno kretanje, šuljanje i neprimjetno eliminiranje neprijatelja, a neki od njih idu u popriličnu širinu kad je u pitanju pristup meti ili određenom cilju.

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Iako bi ovdje mogao stajati bilo koji od naslova kultnog serijala Hidea Kojime koji su kroz povijest gaminga definirali ovaj žanr, odlučili smo se upravo za Snake Eatera jer je taj osnovni stealth element na savršen način nadopunjen elementima survivala i boss borbi. Naked Snake se tako morao bešumno kretati gotovo neprohodnom džunglom, loviti životinje da bi preživio, neprimjetno eliminirati neprijatelje, a sukob protiv bilo kojeg bossa teško je opisati, najbolje bi bilo zaigrati.

snake

Tenchu: Stealth Assassins

Još jedan povratak u prošlost, točnije u 1998. godinu i doba prvog PlayStationa. Radnja igre smještena je u feudalni Japan i sa sigurnošću možemo reći da je eliminiranje protivnika u ulozi ninje bilo prikazano prilično autentično. Sama igra nije opraštala pogreške, a Rikimaru i Ayame su, uz šuljanje i prikradanje, na brutalno krvave načine ubijali protivnike, koristili šurikene i kuku za brže kretanje te pritom pokušavali ostati nevidljivi.

s tenchu

Hitman / Hitman Absolution / Hitman Blood Money

Kao i MGS, cijeli ovaj serijal zasniva se na stealthu, a mi smo se odlučili za dva naslova franšize o Agentu 47, poznatom ćelavcu koji se može pohvaliti tetovažom bar koda na glavi. On je kao ninja smješten u moderno doba, a svaku od igara krasi veliki broj mogućnosti neprimjetnog eliminiranja (uz prethodno planiranje) neprijatelja, bilo da se radilo o, recimo, trovanju ili čekanju u mračnom kutu sobe.

s hitman

Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory

Iako se posljednjim nastavcima serijal malo više okrenuo akciji, igre i glavni lik, Sam Fisher, i dalje su sinonim za stealth. Smješten u, mogli bismo reći, današnje doba, Splinter Cell se može pohvaliti inovativnom stealth mehanikom (davljenje neprijatelja dok se visi naglavačke) i korištenjem zanimljivih spravica i pomagala. Ne smijemo zaboraviti ni kvalitetan multiplayer.

s splinter

Thief: Dark Project

Uživali smo u ulozi lopova po imenu Garrett šuljajući se gradom baveći se nimalo poštenim poslovima. Pomoć je pronašao, naravno, u stealthu koji mu je omogući da nestane u sjenkama, kao i u luku i strijeli za eliminiranje neprijatelja koji ništa ne sumnjaju.

s thief

Deus Ex: Human Revolution

Još jednom je bilo teško odabrati (ipak je prvi Deus Ex jedan od kultnih naslova), no ipak smo zbog izvrsnog pristupa stealthu dali prednost ovoj igri. “Augmentacije” su igraču ponudile niz posebnih sposobnosti, a svladavanje neprijatelja glavnom liku, Adamu Jensenu, predstavljalo je pravi izazov.

s deus

The Last of Us

O remek-djelu studija Naughty Dog teško ćemo napisati nešto što još nije napisano, no preporučiti možemo uvijek. Iako se možda ne smatra “čistim” stealth naslovom, igra se može pohvaliti nevjerojatno dobrom stealth mehanikom. Strah u kosti tjera bliski susret s clickerom, ali je osjećaj zadovoljstva kad se neki dio prođe bez sukoba sjajan.

s tlou

Sheep, Dog ‘n’ Wolf

Uz zagonetke, u ovoj igri je upravo stealth glavni element. Sve je bazirano na likovima iz animirane serije, Sam Sheepdog i Ralph Wolf, s tim da je vuku glavni cilj bio neprimjetno maznuti ovce. Ralph je mogao nečujno hodati na prstima, skakati, bježati kad se našao u škripcu, a kao dodatnu pomoć mogao je naručiti spravice i pomagala od poznatog proizvođača – Acme.

s sheep

Za kraj…

Naravno, naš popis nije uspio pokriti sve izvrsne stealth igre, a svaki obožavatelj žanra vjerojatno bi unio neke svoje promjene. Nepravdu ćemo pokušati barem malo ispraviti spominjanjem stealth dragulja kao što je Rockstarov Manhunt s nevjerojatno brutalnim i mučnim egzekucijama, Commandos 2: Men of Courage i Desperados: Wanted Dead or Alive s istaknutim elementima strategije i planiranja, špijunski FPS The Operative: No One Lives Forever ili Chronicles of Riddick: Escape from Butcher’s Bay, jedna od rijetkih igara koja je bolja od filmskog predloška.

Spomenut ćemo još Alien: Isolation, Batman: Arkham Asylum i serijal Sly Cooper kao igre koje se također oslanjaju na stealth mehaniku, a kad bacimo oko na sada već prilično dugačak popis, shvaćamo da se ljubitelji žanra mogu pohvaliti odličnim izborom igara.

Tekst smo posvetili stealth žanru, ali i izlasku Dishonoreda 2. Nećemo na njega trošiti previše riječi jer smo ga već odigrali, pa za više informacija pročitajte našu najavu i recenziju.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close