FFA Focus

Zatvorena beta | COD: WWII vraća se na stara bojišta

Konačno smo i to dočekali, no jesmo li dobili ono što smo željeli?

Nakon godina trčanja po zidovima u futurističkim ratovima konačno se vraćamo na svima nam dobro poznato bojište koje je i proslavilo Call of Duty serijal. Iako me osobno najviše zanima što će nam developeri iz Sledgehammer Gamesa ponuditi u svojoj singleplayer kampanji, nisam propustio priliku uskočiti u zatvorenu betu i isprobati novu verziju multiplayer komponente koja i danas broji milijune fanova.

Boots on the ground

Konačno smo i to dočekali. Call of Duty se vratio na dobri stari način ratovanja i odbacio sve jetpack i wallruning mehanike. Drugi svjetski rat još je uvijek vrlo poželjan setting i pravo je osvježenje opet zaigrati Call of Duty na ovakvim mapama. Activision u svojem marketingu često koristi izjavu boots on the ground i vidi se da je to jedna od glavnih značajki u dizajnu novog COD-a.

cod slika 1

Mapa u Gibraltaru nudi mnoštvo opcija za flankanje.

No kakva je sama igra? Može li se Call of Duty još uvijek sa svojim specifičnim gameplayom nositi protiv modernih FPS igara? Nažalost, ne mogu vam točno reći sa sigurnošću hoće li vam se svidjeti novi COD. To ovisi o vama i što točno tražite od modernog COD iskustva. WWII je definitivno povratak na stare staze i to će mnogima biti itekako dobra stvar, no svi oni koji su ipak čekali da se Call of Duty konačno reinventira još uvijek neće to dobiti.

Velike promjene u loadoutima i perkovima

Ono što se meni najviše sviđa je novi sustav divizija. COD već godinama koristi pick 10 varijante koje su počele još na prošloj generaciji, a sada nam je Sledgehammer potpuno promjenio ovaj sustav i uveo novi način odabira opreme i sposobnosti kroz divizije. Kada zavrtite betu možete odabrati jednu od pet divizija i svaka ima posebne vještine koje se otključavaju korištenjem klase, kao i vrstu oružja koja im najviše paše. Naravno, možete koristiti i druga oružja ali recimo padobranska divizija je specifična za run and gun pa tako ima vještine za taj način igranja i poseban SMG koji se otključa na kraju te divizije.

cod divizije

Nove divizije su dobra zamjena za pick 10 sustav.

Perkovi su integrirani u basic training i tu možete odabrati dodatne sposobnosti poput sekundarnog oružja ili drugih bonusa. Svaka divizija ima i svoj jedinstveni skill koji se aktivira na lijevu tipku d-pada pa tako možete u padobranskoj diviziji staviti prigušivač na svoje oružje u samom gameplayu bez da mjenjate loadoute. Divizije su zgodan dodatak i na prvu mi djeluju sasvim OK, no valja pričekati punu igru i vidjeti kako će igrači koristiti sve skillove. Oružja su dobro predstavljena s obzirom na razdoblje u koje je igra smještena, a najviše oduševljava zvuk M1 Garanda koji je savršeno prebačen u igru.

cod slika 2

Igra tehnički nije ništa posebno, no performanse na PS4 Prou su jako dobre.

War never changes

Beta će vam ponuditi čak tri mape: Point Du Hoc, Ardennes i Gibraltar na čak četiri načina igranja. Tu su klasici poput team deathmatcha, dominationahardpointa, ali i potpuno novi način igranja u obliku war modea koji donosi operaciju Breakout kroz koju ćete proći kroz više načina osvajanja cilja. Vidi se da je Sledgehammer za inspiraciju imao igre poput Overwatcha ili Battlefielda 1 sa svojim operacijama. Ovaj način igranja je dosta zanimljiv i definitivno osvježava sam koncept igranja s novim idejama. Kad već spominjem Overwatch, Call of Duty: WWII je zamijenio završni killcam trenutak s novim prikazom najbolje akcije, baš kako i Overwatch ima sa svojom play of the game mehanikom. Call of Duty: WWII će imati i novi social space po uzoru na Destiny, no ovo nije bilo dostupno u beti.

cod slika war

War mode će vam kroz svoja četiri cilja ponuditi dinamičan gameplay.

Ono što mi se u beti nije svidjelo je još uvijek užasna veza. Activision i dalje koristi P2P konekciju i to se itekako osjeti u samom gameplayu. Velika je šteta što nikako ne možemo dobiti dedicated servere koji bi zasigurno poboljšali samu igru i pružili igračima ono što godinama traže. Call of Duty je još uvijek jako brza igra i vidi se da su developeri pokušali malo usporiti gameplay bez jetpackova, no nažalost svako malo ćete naletjeti na igrače koji u svakom okršaju skaču kao manijaci i pokušavaju na jeftin način dobiti borbu, dok dropshotanje ne moram ni spominjati.

WWII je osvježenje za Call of Duty serijal, no to je još uvijek ista igra koju godinama igramo. Osobno više uživam u dinamičnijim igrama poput Rainbow Six: Siegea, no vjerujem da će mnogima koji su tražili klasični Call of Duty multiplayer bez jetpackova i ostalih futurističkih dodataka ovo biti prava stvar. Šteta što developeri nisu otišli korak dalje i pružili dedicated servere koji bi u potpunosti promijenili igru. Još uvijek je sama jezgra gameplaya ista i to može biti jako dobra stvar, ali i loša za sve koji čekaju promjene u ovom serijalu. Ostaje za vidjeti kakva će biti kampanja od koje puno očekujem.

Beta će biti dostupna i idući vikend i nadam se da će Activision otvoriti bar jedan dan betu kako bi svi imali priliku isprobati multiplayer komponentu.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close