Kolumne

Biti obožavatelj | Otaku kultura

Kako najjednostavnije započeti članak o sve popularnijoj otaku kulturi?

Možda bi najlakši način bio izgubiti se u bespućima interneta i na portalima poput 4chana ili 9gaga pronaći sliku odraslog japanskog biznismena kako nakon dugog radnog dana grli svoju posteljinu na hentai verziji svoje omiljene junakinje iz animea ili videoigre. Možda fotografija debelog studenta kako k’o krtica viri ispod hrpe doujina, okružen bezbrojem anime postera i desetak monitora kao da se svaki čas sprema hakirati Pentagon. To bi pak bilo prelagano, zar ne? Ne? Pa onda izvolite:  

otaku

E, ne može, ništa od sumnjivog nasmiješenog Japanca. Umjesto tog prizora koji bi vam se možda urezao u dugoročno pamćenje, evo vam zadnje remek-djelo iz Konamijeve radionice. Duboko udahnite, zaustavite sve i uživajte.

silentnil 758x4281

Sada kada sam pokrenuo sentimentalne kompzocije bezvremenskog japanskog skladatelja Joea Hisaishija, koji je općoj publici najbolje poznat po suradnji s Miyazakijem ili Kitanom, mislim da sam spreman za ovaj pothvat. No prije nego što krenemo u ovu veoma poučnu i bizarnu subkulturu, pročitajte članke od naše Noćne Mandragore koja će vas provesti kroz povijest i zanimljive činjenice o cosplayu te fanartu. Ako ste uživali u njezinim tekstovima i naučili nešto novo, ja vas pozivam da sada probate nešto naučiti i od mene. Pa, napokon započnimo!

おたく/オタク
Otaku-Geek-Štreber

Premda većini vas ovaj gore natpis ništa ne predstavlja, već samo vidite neke simbole koje ste već stotinama puta vidjeli u razno raznim medijima (čitaj: animeima i dating simulacijama) dopustite da vas u samome početku članka naučim nešto o samom terminu.

Točnog prijevoda koji bi zadovoljio svakog čitatelja, bez obzira voli li ili ne voli japansku kulturu, nema. Zato ću pokriti barem dva izvora ove riječi najbolje što mogu. Kao što to često biva, u svakodnevnim razgovorima, u politici, igra gluhog telefona i ovdje je uvelike prisutna. 

Prvi izvor odnosno troll tim 1 kaže:
Naime, sam pojam, riječ otaku, laički prevedeno na naški, bio bi vaš dom, kuća, mjesto gdje obitavate i provodite slobodno ili radno vrijeme. Jer kako ćemo u nastavku ovoga članka saznati ili već znamo, geekovi vole ne izlaziti iz svojih domova i zbog te konotacije, riječ otaku obilježit će jednu čitavu kulturu u zemlji izlazećeg sunca, a kasnije i šire.

Drugi izvor odnosno troll tim 2 iza tipkovnica, nakon googlanja odgovara:
Otaku je sleng za nekoga koga je određeni hobi doveo do ruba opsesivnosti. Kraj priče.

Ove i brojne druge varijacije postoje jer je riječ otaku izgubila, tj. bolje rečeno zagubila svoje izvorno značenje onda kada se počela upotrebljavati u engleskom jeziku, stoga će uvijek biti suprotnih strana koje će se dovijeka prepucavati tko je u pravu. No ono oko čega se svi mogu složiti jest to da biti otaku znači biti netko tko nešto opsesivno obožava ili štuje. 

keep calm and be a proud otaku png

Obožavatelji, fanatici ili nešto treće?

Nakon pomnog istraživanja i čitanja, gledanja videa i vlastitog iskustva, sve se svodi na to da smo svi mi otakui u neku ruku. Otakui su veoma inteligentni pojedinci čiji hobiji prelaze granice nama normalnoga i prelaze u ono što nama sustav nameće kao tabu; osobe koje su spremne ići tako daleko i opsesivno u nešto da izgube dodir s realnošču, koja je, kako svi znamo, malo surova i u većini slučajeva dosadna. Otaku je osoba najčešće muškog spola (ah, što ćemo kada smo podložniji) čije opće znanje nadilazi ono obična čovjeka. To znanje, ta želja i zaluđenost jednom temom čini ih otakuima

Zbog ovoga što upravo napisah i što šira populacija mislila o nama općenito, nama koji ne pripadamo u njihove kalupe savršenih građana, termin već dugo ima negativnu konotaciju. Opće je mišljenje da su pojedinci okarakterizirani kao otakui samo persone koje nemaju stvarni život, vezu s drugim ljudskim bićima te da samo štuju svoje virtualne idole i maštaju o njima na ovaj ili onaj način. Iako se popularizacijom gaming i anime kulture u Americi i našim krajevima, malo po malo staje na kraj takvom lošem glasu o otakuima i geekovima, daleko je to još od savršenstva. Ali na kraju, treba li nam savršenstvo?

Iako kod nas, u ovim zemljama nama bližim, otakui su isključivo persone zaluđene japanskim animiranim crtanim filmovima ili animeima, igrama, posebice JRPG-ovima te japanskom tehno i pop glazbom. Ono što je malo manje poznato jest to da smo otakui svi, bio nama taj termin poznat ili ne, svi smo otakui, a ako se pitate zašto, kratki odgovor slijedi nakon ove “opasne” slike.

KoichiNakayasu 660x660

Kultura za sebe, zaključak i odgovor na pitanje

Polako dolazimo do kraja puta, to jest, ne do kraja puta već do raskrižja koje se grana u bezbroj područja usko vezanih za popularnu japansku kulturu. Neke od njih imali ste prilike pročitati u Mandragorinim člancima, a pročitati ćete još na Fair For All portalu, zato stay tuned for that. Prije nego vas pozdravim do sljedećeg puta ili kako to već biva, bio bi red da zaključim ovaj članak i odgovorim vam na pitanje. Termin otaku u Japanu se koristi za obožavatelje bilo čega i koga. Ako volite skupljati markice, onda ste markice otaku, ako pak volite skupljati maramice, spadate u maramice otakua i tako dalje; mislim da ste shvatili bit otaku kulture. Nadam se da ste barem nešto sitno naučili od mene u mom prvom članku, a kasnije očekujte još mnogo zanimljivih tema vezanih za zemlju izlazećeg sunca.

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close