Kolumne

Biti obožavatelj | Uvod u cosplay

Nakon što smo se pozabavili fan artom, prelazimo na novu temu: Što je cosplay i kako je nastao?

Termin cosplay nije stran pojam u pop-kulturi, kao ni u gamerskim i geek krugovima. Sama riječ „cosplay“ skovana je 1984. godine od strane japanskog novinara i izdavača mangi Takahashija Nobuyukija. Radi se o sastavljenici koja dolazi od engleskih riječi „costume“ i „play“. Termin označava performans, oblik konceptualne umjetnosti koji podrazumijeva nošenje kostima i modnih dodataka koji reprezentiraju određenu ličnost, najčešće fiktivnu. Kao i fan art, cosplay je svojevrsna posveta omiljenom liku iz filma, stripa, animea, serije ili videoigre te ujedno još jedan način da izrazimo sebe kroz umjetničko djelovanje inspirirano našim predmetima obožavanja.

Cosplay nekad

Podrijetlo riječi je, dakle, japansko, no znači li to da je i sama aktivnost došla iz Japana? Ne. Prije nego što se odijevanje u druge persone počelo zvati cosplayem, hobi je bio poznat pod drugim imenom – kostimiranje (eng. costuming). To ime dodijelili su mu Amerikanci kod kojih je sve i počelo. U vrijeme kada je sve to krenulo, krajem 30-ih godina prošlog stoljeća, povod kostimiranju bile su konvencije znanstveno fantastične tematike. Forrest J. Ackerman bilježi se kao prvi obožavatelj znanstvene fantastike koji se na konvenciji posvećenoj istome pojavio u futurističkom kostimu.

Ackerman u svom futurističkom kostimu 1939. godine. IZVOR

Cosplay danas

Konvencije, konferencije i festivali znanstvene fantastike i pop-kulture bili su i ostali najbolji način za pokazati svoj kostim, u svijetu, pa i kod nas. Za primjer imamo fotografije s ovogodišnjeg Liburnicona u Opatiji. Naš Moreno Matković (Dark Indigo) uslikao je svog prijatelja Armina Bečirevića u ulozi Pyramid Heada iz serijala Silent Hill.

BI cosplay 1

BI cosplay 2

Kostimiranje, odnosno cosplay daleko je doguralo. Radi se o uvaženom hobiju koji je za neke sretnije i spretnije cosplayere ujedno unosan posao. Cosplayeri su cijenjeni, mnogi od njih postali su poznati zahvaljujući kvalitetnom radu i predanosti, a nije rijetkost ni da svojim kostimima oduševe same stvaraoce likova koje oni predstavljaju.

Što treba za dobar cosplay?

Potreban je, dakako, kostim i dodaci u vidu šminke, perike ili posebnih rekvizita (npr. oružje, nakit). Sve ovisi o liku kojeg se želi utjeloviti te viziji cosplayera. Ponekad nije loše upotrijebiti malo mašte. Kostimi i dodaci mogu biti kupljeni gotovi ili biti (vlastoručno) izrađeni po mjeri. Najčešće ih izrađuje sam cosplayer, jer upravo je u tome čar tog hobija. Kada je kostim gotov i odjeven, poželjno je naći dobrog fotografa koji će ovjekovječiti cosplayerov trud i omogućiti da ga se podijeli sa zajednicom.

Crossplay

Crossplay je vrsta cosplaya koja se odnosi na reprezentaciju likova suprotnog spola od spola osobe koja ih reprezentira. Cosplayerica umjetničkog imena Miss Sinister često radi upravo takav cosplay, pa ovom prilikom možemo vidjeti njezino utjelovljenje Kratosa iz God of War serijala. Miss Sinister na svojoj Facebook stranici broji preko 63 tisuće obožavatelja, a njene radove možete vidjeti na DeviantArtu. Pogledajte i njezino utjelovljenje Vaasa iz igre Far Cry 3.  

Kratos cosplay

Za kraj do kraja otkrivam naslovnu sliku s junacima iz najnovijeg Metal Gear Solid nastavka, The Phantom Pain. Big Bossa cosplayao je Maul Cosplay, u ulozi Quiet našla se Maja Felicitas, a sve je to zabilježio fotograf poznat kao eosAndy. Četvorac (uključujući i psa) dolazi iz Njemačke. Ostatak fotografija možete pogledati ovdje

BI cosplay 4

Čitaj dalje

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao

Povezano

Back to top button
Close
Close