Kolumne

Biti obožavatelj | Uvod u fan art

Što znači biti obožavatelj i što je to fan art

Obožavatelj (eng. fan) je osoba koja gaji osjećaje velike ljubavi prema nekome ili nečemu; predmetu obožavanja pristupa s oduševljenjem i divljenjem. Obožavati se može, primjerice, glumce, glazbenike, filmove, pjesme, knjige, serije, anime i, naravno, videoigre. Obožavanje podrazumijeva predanost i ljubav prema predmetu obožavanja. Ta se ljubav može izraziti na različite načine.

Tipičan obožavatelj će s drugima htjeti podijeliti svoju strast. Netko će ushićeno pričati ili pisati o tome, netko će osnovati klub obožavatelja ili specijalizirani forum, a netko će se okušati u fan artu. Fan art bi u doslovnom prijevodu označavao umjetnost obožavatelja, no ja ću to malo prilagoditi i koristiti termin rad(ovi) obožavatelja. Ti radovi su uglavnom pod okriljem likovne umjetnosti (crteži, ilustracije, posteri, kolaži), ali ne moraju nužno biti rezervirani samo za nju. Mogu ići od crteža i slika pa sve do animacija, pjesama, kratkih filmova i ručno izrađenih predmeta. Ono što im je svima zajedničko je to da su inspirirani nekim predmetom obožavanja. Postoje još razni oblici fan aktivnosti, poput fan fictiona, a sve to je dio kreativnog hommagea – načina da obožavatelji odaju počast onome što cijene i vole. Pa hajmo vidjeti kako to izgleda…

Vjerojatno nema obožavatelja Grand Theft Auto serijala koji nije vidio ovaj komad fan arta. Njegov autor je Patrick Brown, profesionalni slikar koji na svome DeviantArt profilu kaže: „Fan art is my thing“. Fan art očito je his thing, budući da se njime proslavio (dovoljno je reći da na svojoj Facebook stranici okuplja više od 64 tisuće obožavatelja). Svakako bacite oko na njegovu galeriju!


Meryl MGS

Meryl iz Metal Gear Solid serijala nacrtao je Japanac Ilya Kuvshinov. Ilya se, kao i Patrick, bavi digitalnim slikarstvom. Voli crtati portrete ženskih likova, koje smješta na platno omjera 1:1. Žene na njegovim slikama izgledaju nevino, ali i pomalo koketno.


Aerith Gainsborough

Za kraj dolazi jedna predstavnica tradicionalnog slikarstva. Lijepa Aerith iz Final Fantasy VII rezultat je olovke i vodenih boja. Na njenom DeviantArt profilu možete pronaći još mnoštvo krasnih crteža, a što je najbolje – crtanje joj je samo hobi. Neka to i vama da motivaciju da nešto nacrtate, animirate ili izradite u čast svojem najdražem fiktivnom liku, videoigri, filmu ili knjizi. Za dobar fan art potrebno je samo malo truda i ljubavi. Sretno!

Koji rad spomenutih obožavatelja se vama najviše svidio? Imate li najdraži komad fan arta ili najdražeg umjetnika? Podijelite to s nama u komentarima. 

Oznake

Komentari

Ulogiraj se kako bi komentirao
Back to top button
Close
Close