Gigafon | Prednosti PC-a naspram konzola

U dilemi ste? Ne znate da li kupiti novu PC konfiguraciju ili konzolu? Znate li zbog čega je računalo bolji izbor nego PlayStation 4, Xbox One ili Wii U? Giga će vam pomoći.

Napisao  Petak, 05 Veljača 2016

|1|

Otvorenost platforme

Velika prednost je u samoj otvorenosti platforme. PC platforma nudi direktan pristup igračima u brojnim poljima. Ključna stvar su third party promjene i same modifikacije igrača. Budući da PC nije u ničijem vlasništvu, ovo nam nudi veću kontrolu u samom korištenju. Modovi su izuzetno važna stvar u igranju na PC-u, puno znači kada igrači mogu sami modificirati samu igru i značajno promjeniti sam izgled igre te stvoriti novi sadržaj potpuno besplatno. Primjer je originalni Dark Souls za koji developeri uopće nisu pružili pošten PC port, pa su sami igrači izbacili "fix" koji je omogućio iskorištavanje dodatne snage PC-a u samom framerateu i nativnoj rezoluciji naslova. Igre na PC-u ne moraju čekati na dugo odobravanje službenih zakrpi kao kod konzola, dok se sama zakrpa odbori kod Microsofta ili Sonyja. Kao što smo i ranije napisali, tu je i podrška za starije naslove što praktički nudi neograničen i potpuno besplatan backwards compatibility. PC može služiti kao jedinstvena baza za sve izdane igre kako bi pristup bio osiguran kroz sve generacije na najbolji i jeftin način. Tu je još i puno veća podrška za različite third party kontrolere, volane i dodatke koji jako često rade bez problema na nizu konfiguracija. Sve ovo čini PC jako otvorenom igraćom platformom.

|2|

Jeftinije igre

PC igre su uvijek jeftinije od verzija za konzole. Velika uloga je u licenciranju jer izdavači ne moraju povećavati samu cijenu naslova kako bi isplatili vlasnike platforme što uopće i izbacuju igru na njihovim platformama. Iako se kvaliteta digitalnih trgovina drastično poboljšala na novoj generaciji konzola i jako često možete pronaći dobre akcije za konzole, PC nema konkurencije za digitalne igre i cijene. Steam je praktički obilježio PC gaming sa sjajnim akcijama i fantastičnom uslugom na svom servisu. Većina izdavača nudi svoje verzije distribucije, a tu su još i ostali servisi poput Good Old Games. PC igrači često mogu pronaći jako dobre ponude za digitalne ključeve na brojnim servisima.

pc3

|3|

Tehnička nadmoć

PC zbog široke ponude jakih komponenti s pravom nosi titulu najjače platforme na tržištu. Promatrajući svaku komponentu zasebno, može se vidjeti da se radi o izvanrednim proizvodima. Današnji višejezgreni procesori, brze memorije, kompaktne matične ploče i moćne grafičke kartice, zajedno čine ultimativnu hardversku cjelinu. Specijalni upravljački programi pružaju dodatne performanse u igrama. Specifične tehnologije, poput onih koje pruža Nvidia, dodatno podižu ljestvicu vizuala i guraju cijeli gaming naprijed. Najnoviji operativni sustav, Windows 10, te moderni igrači servisi, poput Steama, pružaju stabilnost i jednostavnost, nešto što je ranije bilo nedostižno za igranje na PC-u.

|4|

Mogućnost nadogradnje

Ako vaš PC nakon nekog vremena počne "kašljati" prilikom pokretanja najnovijih igara, onda je to znak za crveni alarm. Zapravo, to nije toliko strašan problem, upravo zato što je ovo iznimno modularna platforma na kojoj su adekvatnim odabirom sve komponente podložne zamjeni. Današnje igranje je pokrenulo potpuno novi trend, gdje igrači preprodajom starijih komponenti stvaraju jedno novo tržište te na taj način omogućuju povoljniju kupovinu novih proizvoda. Veliku korist od ovakvog pristupa imaju proizvođači hardvera, a prvenstveno proizvođači grafičkih kartica. Osim toga, cijelo tržište napreduje rapidno, pružajući nove tehnologije, tehnički napredne igre i sve bolje performanse. Nadogradnja je posebno izražena u području grafičkih kartica, SSD diskova i radnih memorija. Pametnim odabirom procesora i matične ploče, vaše računalo praktički može izdržati dvije generacije konzola. U slučaju da se odlučite na štednju, kako bi kupili potpuno nove komponente, onda možete pričekati sa nadogradnjom i izvršiti overclock postojećih kako bi izvukli apsolutni maksimum iz vaše mašine. Spomenuta situacija je trenutno aktualna, s obzirom na izlazak nove generacije procesora i radne memorije te pred skorašnji izlazak nove generacije grafičkih kartica. Mogućnost popravka, bez gubljenja garancije, je usko vezana uz nadogradnju, jer je vrlo vjerojatno kako ćete reklamiranjem neispravne komponente, dobiti bolji proizvod, zbog iznimno brze smjene proizvoda i napretka tehnologije.

pc1 1

|5|

Backward compatibility

 Nekim igračima će backward compatibility biti jedna veoma bitna stavka kad se pred njih stavi izbor između PC-ja i konzole. Jednostavnim rječnikom, backward compatibility je pojam koji se upotrebljava za opis mogućnosti pokretanja starijih igara na novi(ji)m verzijama hardvera.

Igrači kojima je backward compatibility bitan većim dijelom su kolekcionari i njima je važno da igre koje godinama skupljaju mogu i pokrenuti na igraćoj platformi koju posjeduju. Tu još možemo ubrojati i igrače koji propuste neki naslov, a žele ga odigrati u vremenskom periodu kad isti nije više aktualan ili se već može nazivati retrom; njima bi backward compatibility također mogao predstavljati odlučujući faktor.

PC kao otvorena platforma idealna je ako igrač želi koristiti backward compatibility u punom smislu te riječi i ako je to ključan faktor odabira, ne morate tražiti dalje. Ogromna većina starih, pa i zaboravljenih igara može se pokrenuti na trenutnim, ali i budućim konfiguracijama, bilo kao ažurirana i prilagođena verzija, bilo uz pomoć "stvarčice" kao što je DOSBox.

Microsoft je za Xbox One napravio najviše kad je u pitanju backward compatibility. Trenutno je dostupno više od 100 naslova za Xbox 360 koji se mogu igrati ako posjedujete neku od tih igara na disku (nakon što se disk ubaci u konzolu, potrebno je skinuti igru prilagođenu za pokretanje na novoj konzoli). Također je obećano da će popis igara konstantno rasti, a na upit o igrama s prvog Xboxa, stigao je odgovor da ništa nije nemoguće, kao i da ta mogućnost predstavlja pravi izazov.

PlayStation 4 ne nudi apsolutno nikakav backward compatibility, igre s PS3 nikako se ne mogu pokrenuti na PS4, a u backward compatibility, naravno, ne možemo ubrajati brojne remastere. Isto tako, pod backward compatibility ne možemo svrstati ni ponovno objavljene PS2 igre jer iako neku igru već imate na disku, svejedno ćete morati platiti da biste je odigrali na novoj konzoli. Spomenut ćemo također da je ponuda PS2 naslova zasad prilično siromašna.

Potencijalni vlasnici Nintendove konzole Wii U uživat će u backward compatibilityju samo kad su u pitanju igre za Wii (na disku). Sve ostalo, odabrane igre za GameCube, Nintendo 64, Super Nintendo, NES, Neo Geo i SEGA Master System, dostupne su za kupnju preko kanala Wii U eShop.

Emilijo
2016 Velj 05 06:22:09 PM
Ja ne znam zasto ljudi kupuju konzole kraj PC-a. PC je superiorniji u svakom pogledu.
buz
2016 Velj 05 06:25:14 PM
Jer im Giga tako kaže.
19Marksman89
2016 Velj 05 06:45:34 PM
Zaboravili ste emulatore i pokretanje SNES naslova,PS1 itd.
Tuhy
2016 Velj 05 08:42:43 PM
Quote:
Pametnim odabirom procesora i matične ploče, vaše računalo praktički može izdržati dvije generacije konzola.


Da se autor ovog (inače sasvim oke) teksta nije malo zaletil sa ovom izjavom?

Procesor i matična će gurat nekih 8 godina (10 ustvari, al da smanjim) na onaj način kako PC igrači žele da guraju? Nebi baš reko ;)

Znači, situacija. Godinu dana nakon izlaska trojke (ajmo reć sredina 2008-me) sam "pametno"kupio novi jaki procesor i matičnu. S obzirom da bi trebalo "izdržati dvije generacije konzola". jel to znači da, s obzirom da je PS4 dvije godine na tržištu, i dan danas mogu pokretat igre da budu na razini naslova koji se vrte na PS4? :)
buz
2016 Velj 05 08:46:01 PM
Hahaha, lawyered by Tuhy®
Zero
2016 Velj 05 09:15:47 PM
Može, ako ne dvije, onda jednu i pol, bez beda.

Ja sam 2008. godine uzeo novi komp. Oko 5000 sam  platio, bez monitora (Samsung 226BW je bio fancy godinu dana prije, i platio sam ga 3 milje, što jest prilično...no isti monitor i dalje koristim). Dvojezgreni E8500 me izašao nekih 1400 kn (budala, nisam odmah uzeo Intelov četverojezgreni, čija je cijena kroz sljedeće dvije godine i narasla!) i grafička AMD HD 4850 oko 1300 kn. 2010. godine uzimam četverojezgreni Q9550 za 2100 kn, a stari proc prodajem za 800 kn. 2012. godine odlučujem se za upgrade grafičke i rama. Uzimam 3 GB DDR2 rama i GTX 660 OC za nekih 2100 kn, a staru grafičku prodajem za 350 kn.

S ovom konfiguracijom i danas vrtim većinu igara na high detaljima ( Witcher 3, stariji TR, Crysis 3, Fallout 4...samo neki naslovi) s minimumom od 30 fps-a u 1680*1050 tj. nativnoj rezi monitora. Stari TR je išao i na ultra oko 60 fpsa, kao i dosta igara unatrag zadnjih par godina. Pogotovo one famozne cross gen i old gen igre. Tako da, može se igrati uz relativno ne tako velika ulaganja.:) Sad ću vjerojatno pričekati novu seriju Nvidijinih kartica, i tu ću vidjeti hoću li uzimati i novu konfiguraciju. Četverojezgreni procesori su tek nedavno postali zahtijevani minimum za neke igre, a moj se još dobro drži u pristojno optimiziranim igrama. Barem ako je za suditi po benchu kakav predstavlja Witcher 3, kojeg doživljavam kao vrhunac tehnički odlične igre, baš kao i recimo GTA V.

Quote:

Zaboravili ste emulatore i pokretanje SNES naslova,PS1 itd.


Da, i ovo je nekima jako bitan faktor. Sve pohvale idu za emulaciju PlayStation igara i onih Nintendovih (Dolphin emulator je fantastičan za GC i Wii igre).
buz
2016 Velj 05 09:24:51 PM
Mislim da si samo pokazao kako je Tuhy u pravu. Već si nakon 2 godine morao nadograđivati hardver. A tko zna di će ta tvoja konfiguracija biti kada bude nova generacija konzola za par godina.
Zero
2016 Velj 05 09:32:17 PM
Nadam se ne kod mene.: p Ali da, napravio sam krivu procjenu pri izboru. Moglo je biti i bez te nadoplate za procesor. I da, sad kad se prisjetim, mislim da je stari procesor ipak bio oko 1200 kn. Tom četverojezgrenom je tada cijena bila oko 1800 ili 1900. Svjetski zajeb je to bio što ga tada nisam odmah uzeo, no nije da sam izgubio bogatstvo zbog toga.
Nexus
2016 Velj 05 09:35:50 PM
Quote:

Ja ne znam zasto ljudi kupuju konzole kraj PC-a. PC je superiorniji u svakom pogledu.
Ko je ovo editirao emilu? :D :D :D
buz
2016 Velj 05 09:38:38 PM
Ali ima jedna stvar koju treba uzeti u obzir, a to je da osoba koja je spremna izdvojiti malo bogatstvo za neku konfiguraciju koja bi potencijalno izdržala navedene 2 generacije nije tip osobe koja bi ostala na toj konfiguraciji tolike godine i gledala kako performanse rapidno opadaju. To je osoba koja uvijek želi imati najveći broj FPS-a i šta već rajca master race. Dakle ta osoba će sigurno nadograđivati, ergo nije izdržao 2 generacije. I'm not buying it, jedna PC konfiguracija da traje 12 godina.
Zero
2016 Velj 05 09:46:10 PM
Pa, meni je dovoljno i 30 fpsa. A relativni vijek jedne generacije je 5 godina. Tko danas složi komp za 5000 kn, može biti relativno siguran da će pregrmjeti ovu generaciju bez većeg beda, a otvara mu se čitav svijet mogućnosti s satrijim igrama i emulatorima.

Ok, ipak je najpametnije sačekati sljedeću generaciju grafičkih čipova (čiji će napredak biti priličan) ili razvući proračun i ubaciti nešto u rangu GTX 970, ako baš želi brojku od 60 fpsa u 1080p za većinu naslova. No to nije bit PC gaminga, niti je ikad bila.
buz
2016 Velj 05 09:48:54 PM
Bit je ne pisati senzacionalističke podatke koji nemaju uporište u stvarnosti. Ne možeš mi reći da bit PC gaminga nije u 60 fpsa kad bi jedino takva konfiguracija imala kakve takve šanse preživjet 12 godina. Sve ove srednje jake, koje su po tebi onda bit gaminga, nema ni teoretske šanse da će trajati 12 godina.

EDIT:
Dobro, ponovno sam pročitao tu rečenicu, može se shvatiti na različite načine, ja sam ju shvatio kao 1 PC=2 generacije, a to nije napisano. Tako je sročena da se ostavlja prostora nadograđivanju te konfiguracije pod uvjetom da se matična i procesor ne mijenjaju. No opet, ta rečenica je prevara jer za tako nešto je inicijalno ulaganje veliko + moraš mijenjati grafičku definitivno tako da i u tom slučaju se ne slažem s rečenicom. Sorry.  :D
Zero
2016 Velj 05 09:54:00 PM
Pa nije senzacionalistički. Prošla generacija je bila više izuzetak. Znači za period od 7-8 godina se može složiti lijepa konfiguracija čiji budžet ne bi bio odveć velik. Sve ovisi i kada se konfiguracija uzme. U slučaju nove konfiguracije, najbolje je uvijek sačekati oko 2 godine nakon što izađe nova generacija konzola. Ipak se najviše igraju multiplatformske igre, ili se barem može reći da su takve postale najaktualnije u svijetu i ovdje na forumu.
buz
2016 Velj 05 09:57:27 PM
Kad netko napiše 2 generacije ja podrazumijevam da ako si složio konfiguraciju na dan kad je izašao PS3 da će na dan kada izađe PS5 pokretati neki multiplatform launch naslov za PS5 u pristojnoj kvaliteti. A ne da prvi dan kad PS4 dođe u prodaju kažeš evo, izdržala je 2 generacije. Nije, ta konfiguracija je dočekala 2. generaciju, ali ne izdržala. Kad dočeka 3. generaciju, onda možemo govoriti o tome kako je izdržala 2 generacije.
Zero
2016 Velj 05 10:04:58 PM
Ja mogu samo reći da sam zadovoljan s svojim načinom nadograđivanja hardvera. A kad vidim vas ostale da uzimate nove mobove od 3-4 000 kn svake 2 godine otprilike, onda pomislim da moj PC hobi i nije toliko promašen. :D
buz
2016 Velj 05 10:06:20 PM
Nemoj me vrijeđat, dao sam 5000 za mobitel! :D
Chono7
2016 Velj 05 11:08:08 PM
Pocetak, sredina, kraj generacije, nebitno. i5 2500, proc koji gura proslu i sadasnju generaciju. Amd x4 965 isto tako. Pc je poceo astronomski uzlet od 2010. , dakle u prosloj generaciji
Tuhy
2016 Velj 05 11:30:44 PM
Činjenica je da je Zero 2 godine nakon izlaska trojke (kupnje kompa), svoju konfiguraciju od 6000+ kuna moral nadograditi i to ga je koštalo još cca 2 soma :)

Prvotna konfa mu nebi izgurala baš predugo, a ni ova neće nadživjeti PS4. Dobro Buz veli da se rečenica može shvatit dvojako, al ovdje je bit u tome da početna konfa izgura dvije generacije konzola. A to nebu išlo. Ne bez dodatnih ulaganja.


Što bi značilo da sam u pravu  :D

GloriuosPeasantsRace  :gameri
Zero
2016 Velj 05 11:49:39 PM
Quote:

Činjenica je da je Zero 2 godine nakon izlaska trojke (kupnje kompa), svoju konfiguraciju od 6000+ kuna moral nadograditi i to ga je koštalo još cca 2 soma :)


Khm, 1300. Prodao sam stari preko Njuškala.

Quote:
Prvotna konfa mu nebi izgurala baš predugo, a ni ova neće nadživjeti PS4.


Jezik pregrizao. Bez brige, ako budem uzimao samo novu grafičku u neko skoro vrijeme, javim vam koliki broj sličica u sekundi imam u vrućim igrama, naravno.
Tzereen
2016 Velj 06 12:31:39 AM
Ne kužim zašto se uporno krvite oko PC vs PS4? Kupite oba i uživajte u oba.
Činjenica je da jaki PC može vrtiti igre puno bolje od PS4, ali će i koštati 2-3 puta skuplje.
Btw, Zero, samo ta nova grafa će te koštati 3soma kuna koliko cijela plejka košta.

Mislim i ja sam sam sad uzeo novi PC nakon 7-8 godina i pljunuo masne pare, a nemam čak ni i7 ni gtx 980. Da opremiš komp tip top, 10-12 somova ti ne gine. Al naravno da je onda jači od PS4 i da će Division izgledati lijepše, ali to su kruške i jabuke.
buz
2016 Velj 06 12:34:37 AM
Ne krvimo, i mene i Tuhya boli tuki za PC vs PS4. Mene je zasmetala rečenica koja nije ispravna, to je sve. Nigdje nisam rekao da je konzola bolja ili lošija, samo da ta izdvojena rečenica nema uporišta u stvarnosti.
Tuhy
2016 Velj 06 12:52:45 AM
Da, nije mi uopće bila namjera započinjat svađe :) .

Sam sam reko da mi je tekst sasvim oke, ali mi ta rečenica jednostavno upala u oči
Chono7
2016 Velj 06 01:11:22 AM
Quote:

Činjenica je da je Zero 2 godine nakon izlaska trojke (kupnje kompa), svoju konfiguraciju od 6000+ kuna moral nadograditi i to ga je koštalo još cca 2 soma :)

Prvotna konfa mu nebi izgurala baš predugo, a ni ova neće nadživjeti PS4. Dobro Buz veli da se rečenica može shvatit dvojako, al ovdje je bit u tome da početna konfa izgura dvije generacije konzola. A to nebu išlo. Ne bez dodatnih ulaganja.


Što bi značilo da sam u pravu  :D

GloriuosPeasantsRace  :gameri


Pa recimo i5 2500 gura i dalje. Megatama ima 78fpsa na ultra postavkama na witcheru 3. Proslogeneracijski procesor. Cinjenica.
FedroWhatIsGood?
2016 Velj 06 01:12:57 AM
Ali taj i5 nije iz Zerovog primjera?
buz
2016 Velj 06 01:14:24 AM
Jedina činjenica koja me zanima je što ja želim da taj procesor koji je izašao 2011. godine pokrene igru u respektabilnom obliku 2023. godine. To je pravo značenje kad netko napiše da izdrži 2 generacije, sve drugo su izgovori i tjeranje vode na svoj mlin.
Tuhy
2016 Velj 06 01:27:43 AM
Quote:
Pa recimo i5 2500 gura i dalje. Megatama ima 78fpsa na ultra postavkama na witcheru 3. Proslogeneracijski procesor. Cinjenica.

Jel mu i grafička prošlogeneracijska?

Gle, nemože izdržat dvije generacije konzola. Točka :)
Chono7
2016 Velj 06 02:15:36 AM
Ja sam mislio da pisete o procesorima i maticnama, to je bilo sporno. Ili se varam? Graficka je komponenta koja se najbrze mijenja i to nema nikakve sanse da izdrzi dvije generacije.

[member=186]FedroWhatIsGood?[/member] Kakav zerov primjer?

Edit: i5 750, procesor iz 2009. godine u witcheru 3:

https://m.youtube.com/watch?v=iZPYPbOipng
Zero
2016 Velj 06 03:26:16 PM
Quote:

Btw, Zero, samo ta nova grafa će te koštati 3soma kuna koliko cijela plejka košta.Neće. Ove godine možemo očekivati novu seriju grafičkih na razini GTX 970 i R290 za nekih (oko) 2000 kn. Stavljam ruku u vatru ako ne bude tako. Nvidia je najavila ogroman skok, a siguran sam da će pokušati takve kartice učiniti što dostupnijima cijenom. Ovo bi mogao biti skok u rangu GTX 580->GTX 660. Dakle mid range koji će ownati high end grafičke iz prethodne generacije. Sve je to zbog novih arhitekturalnih promjena, optimizacije i poboljšanja tehnologije. 4K gaming uskoro neće biti tako nezamisliv mnogima zbog skupoće.
19Marksman89
2016 Velj 06 06:19:21 PM
Ili mozete to gledat ovako..upravo  sam kupio ASUS Strix GeForce GTX 980 (STRIX-GTX980-DC2OC-4GD5) za 3700kn i obozavam PC zbog toga..OBOZAVAM! I ne,nisam bogat pa bahat,naprotiv,sirotinja sam ali mi se otvorila mogucnost i zivotna situacija.U tome je stvar,nekad mozes nekad nemozes po svojim mogucnostima ali bitno je da se uvijek moze jer PC to nudi i ne ogranicava te.E sad,sta dobivam?- Dobit cu npr. Rise of Tomb Raider na max detaljima min 60 FPS lock.Jeli vrijedno toga?-MENI JE!

A pazite i ovo,nije mi grafika vazna ako je igra dobra.Sad ce nekima to bit tesko shvatit,ali nije ni poanta da se razumije.Poanta je da PC to omogucuje i to je samo prednost a ne mana. Jer necu nikad govorit sta ce mi Mercedes kad se vozim i u svom Puntu koji manje kosta,jeftiniji je za odrzavanje,odveze me di treba isto kao i sta bi me Mercedes.Ili da kazem da nema veze sta nemoze potegnut jednako km/h kao Mercedes kad ga ionako moram vozit po istoj cesti gdje je ogranicenje za svih jednako.
Nexus
2016 Velj 06 06:23:30 PM
Pa to nitko ovdje ni ne spori koliko mogu vidjeti?
Emilijo
2016 Velj 07 10:34:43 PM
Nema veze sto se cesce mora kupovati hardver za PC. Konzolasi imaju druge troskove - mnogo skuplje igre, joystick 500 kuna, PS+ 365 kuna svake godine,..Tako da su konzole mnogo skuplje od PC-a.
sanzo
2016 Velj 08 02:05:32 PM
Quote:

Nema veze sto se cesce mora kupovati hardver za PC. Konzolasi imaju druge troskove - mnogo skuplje igre, joystick 500 kuna, PS+ 365 kuna svake godine,..Tako da su konzole mnogo skuplje od PC-a.


Računajmo da će generacija konzola preživjeti 6g:
U tih 6 godina morat ćeš 2 puta promijenit grafičku da stigneš pratit zahtjeve novih igara, recimo da ništa drugo neće krepat

novi pc min 8000 kn
svake 3g nova grafička :2500 x 2 = 5000 kn

ukupno: 13000 kn

Ovdije pretpostavimo da ću razbit 2 ds4 u tih 6 godina ( ds2 mi je trajao 10, ali ajde nek je ds4 osjetljiviji.
novi Ps4 3000 kn
ds4 2x 500 = 1000 kn
ps+ 365 x 5 = 2200 kn ( znam da nije točno, ali volim okrugle brojeve)

Ukupno: 6200 kn

Razlika je 6800 kn. Uzmimo da je cijena igara za pc 40 eura a za ps4 60 eura i da ćeš kupovat samo igre po punoj cijeni. Ralika je zanči cca 150 kn po igri.

6800 / 150 = 45,3 odnosno moraš kupit bar 45 igara u 6 godina da pc bude isplativiji.
FedroWhatIsGood?
2016 Velj 08 02:45:50 PM
Neka što više ljudi nađe što više razloga da kupi što više gaming PC-a - em će zaista uživati, em će i cijene tih komponetnti postati time pristupačnije... A još bolje potaknut će PC industriju na još brži razvoj, a to će potaknuti da i nova generacija konzola dođe tim prije i bude još tehnološki jača (nego što bi bila kada bi PC tržište stagniralo).
.
WIN WIN :)
Chono7
2016 Velj 08 03:31:56 PM
[member=270]sanzo[/member] - O bokte kakva ti je to računica?  :D Znači novi PC min 8000kn i onda još moram dati 2500kn za grafičku!? Mislim da si malo pretjerao.

Stari moj u 8000kn ti složim Skylake i5 sa GTX 970 i izguram cijelu generaciju bez beda (i više od toga). Druga stvar je što majmuni poput mene love top shit performanse i na prve znakove od 40fps prodaju staru i kupuju novu grafu.

Sa konfiguracijom od 8K i i5 6600k ja mogu izgurati i sljedeću generaciju i onda tek mijenjam grafu (Pascal).

Prije bi računica bila ovakva:

novi pc min 8500 kn

ukupno: 8500kn

Ovdje pretpostavimo da ću razbit 2 ds4 u tih 6 godina ( ds2 mi je trajao 10, ali ajde nek je ds4 osjetljiviji.
novi Ps4 3000 kn
ds4 2x 500 = 1000 kn
ps+ 365 x 5 = 2200 kn ( znam da nije točno, ali volim okrugle brojeve)

Ukupno: 6200 kn

Razlika 2300kn. Ako je razlika u igrama cca 150kn to znači da ako svaki mjesec kupiš jednu igru i tako sljedećih 15 mjeseci (ilitiga godinu i 3 mjeseca) ti si isplativiji sa PCem nego sa PS4.
sanzo
2016 Velj 08 03:42:03 PM
Quote:

[member=270]sanzo[/member] - O bokte kakva ti je to računica?  :D Znači novi PC min 8000kn i onda još moram dati 2500kn za grafičku!? Mislim da si malo pretjerao.

Stari moj u 8000kn ti složim Skylake i5 sa GTX 970 i izguram cijelu generaciju bez beda (i više od toga). Druga stvar je što majmuni poput mene love top shit performanse i na prve znakove od 40fps prodaju staru i kupuju novu grafu.

Sa konfiguracijom od 8K i i5 6600k ja mogu izgurati i sljedeću generaciju i onda tek mijenjam grafu (Pascal).


Ma to je samo okvirno, za oko 8k možeš složit komp s kojim ćeš pokretat nove stvari na najvišim postavkama u 60 fps i dok će ostale komponente više manje ok izdržati 6g, grafička će nakon 3 bit preslaba i morat ćeš ju promijenit, odnosno nakon 6 godina morat ćeš uzet treću :D
Chono7
2016 Velj 08 03:52:04 PM
Drugu.. GTX 970 ni sad nemožeš opteretit kako spada na 1080p gamingu. Evo primjerice brat je sa GTX 680 gurao dosada bez problema "next gen". Uzeo je GTX 980 čisto iz potreba PCa i onoga osjećaja "hmm zašto nebi vrtio na 60fpsa sa maxoutom?" Dobro, to je sad drugi par cipela. Ali poanta je da s PCom od 8,5K kuna ti pičiš ovu generaciju samo tako.
sanzo
2016 Velj 08 04:18:07 PM
Quote:

Drugu.. GTX 970 ni sad nemožeš opteretit kako spada na 1080p gamingu. Evo primjerice brat je sa GTX 680 gurao dosada bez problema "next gen". Uzeo je GTX 980 čisto iz potreba PCa i onoga osjećaja "hmm zašto nebi vrtio na 60fpsa sa maxoutom?" Dobro, to je sad drugi par cipela. Ali poanta je da s PCom od 8,5K kuna ti pičiš ovu generaciju samo tako.

GTX 970 je jedva malo više od godine dana stara, ima da pokreće sve :D
GTX 680 nisam siguran da može bez problema sve pokrenut, možda uspije ultra na iznad 30 fps ako isključiš neke naprednije postavke. Sa sljedećom skupinom igara koja izađe ove godine će se već mučit, ajde produžimo onda životni vijek grafičke na 4g, ali nakon toga bi ipak išao promijeniti
Chono7
2016 Velj 08 04:24:32 PM
Pa da, to sam i napisao. Ako ćeš goniti maxout (razlika od ultra) onda ćeš jednostavno morati mijenjat grafu. Ako želiš izgurati generaciju konzola uz visoke postavke onda je primjerice GTX 970 grafa za tebe. Nema puno mudrosti kod postavki, imaš igranje sa sliderima kod AA (SMAA, FXAA, TXAA), imaš AO (odluka on/off HBAO+) i imaš kvalitetu sjena i pojedinog Nvidia techa. Ostalo ide na high kod GTX 680 trenutno i to opet samo u okvirima PCa, jer sve to nema na konzolama.
19Marksman89
2016 Velj 08 05:32:19 PM
Kada pisete ove stvari bitno je precizirati.Ako kazes da grafa nece izdrzat generaciju treba se naglasiti dali generaciju PC MAX POSTAVKI u x,y igri ili generaciju da stimam postavke i perfomansu prema onome kako izgleda na konzoli.Ja sam sa gtx 680 sve dosad izgurao na ultra.Evo Rise of tomb raider je prva igra u kojoj variram izmedu 60 i 30 fps-a na ultra.I sad je to stvar igraca i osobnog misljenja dali on smatra da je vrijeme za promjenu.Al ako cu se stimat da smanjujem postavke da igra izgleda kao na konzoli maknut cu pola postavki i opet cu imat 60+ framerate a da ne govorim kako su neke igre i na ps4 lock 30fps-a.Kad bi micao pola onoga cega nema na konzoli i smatra 30Fps-a dobrim framerateom miran sam 10 god.Primjer iz prosle generacije je bf3 na koji na low PC postavkama izgleda ljepse nego na ps3 sa tim da je na ps3 bio 30fps-a pa i nize u pojedinim momentima.Za takvu perfomansu mi je bila dovoljna radeonka od 500kn a jos je Pc verzija bila 64 igraca i vece mape. Zato kazem da treba tocno precizirati kada pricate o tome.
F_i_C_O
2016 Velj 09 04:38:30 PM
"Tuhy" wrote:
Činjenica je da je Zero 2 godine nakon izlaska trojke (kupnje kompa), svoju konfiguraciju od 6000+ kuna moral nadograditi i to ga je koštalo još cca 2 soma :)Prvotna konfa mu nebi izgurala baš predugo, a ni ova neće nadživjeti PS4. Dobro Buz veli da se rečenica može shvatit dvojako, al ovdje je bit u tome da početna konfa izgura dvije generacije konzola. A to nebu išlo. Ne bez dodatnih ulaganja.Što bi značilo da sam u pravu :DGloriuosPeasantsRace :gameri

:ay:
"Emilijo" wrote:
Nema veze sto se cesce mora kupovati hardver za PC. Konzolasi imaju druge troskove - mnogo skuplje igre, joystick 500 kuna, PS+ 365 kuna svake godine,..Tako da su konzole mnogo skuplje od PC-a.

Bedastoće, zato na ps4 postoji share, el na pc-u mozes sa nekim po pola kupovat igre?

Btw imao sam gaming pc koji je prije 2-3 godine vrijedio 8k kuna bez periferije...čisto bačeni novac. Jedino radi čega žalim sad je što imam 144 hz gaming monitor i voli bih vidjet kako bf3 radi na 100+ fps-a...
Chono7
2016 Velj 09 08:24:43 PM
[member=41]F_i_C_O[/member] Na PCu možeš nekupovat igre  :D Zezam se malo. Ali ako već spominjemo sharing, možeš proučit ovu opciju share na Steamu:
http://store.steampowered.com/promotion/familysharing

Igrao sam na PS3 i Xbox 360 gotovo cijeli studenstki vijek i ne žalim ni minute. Odlične mašine na igranje, ali jednostavno ja se nisam našao u tome. Ograničenost stroja isključivo na gaming, nemogućnost nadogradnje i zatvorenost su mi bile glavne prepreke. Gaming PC je ono što mi najviše odgovara i najviše leži, a ulaganje u njega mi nikako nije "bacanje" love. Obožavam novi komad hardwarea i modularnost, te uživam u novim proizvodima i slaganju konfiguracija. Naravno sve ovo pišem isključivo za sebe.

Što se tiče Tuhyevog posta, totalno pogrešno, pročitaj cijelu raspravu pažljivije.
F_i_C_O
2016 Velj 10 12:05:22 AM
Quote:

[member=41]F_i_C_O[/member] Na PCu možeš nekupovat igre  :D Zezam se malo. Ali ako već spominjemo sharing, možeš proučit ovu opciju share na Steamu:
http://store.steampowered.com/promotion/familysharing

Igrao sam na PS3 i Xbox 360 gotovo cijeli studenstki vijek i ne žalim ni minute. Odlične mašine na igranje, ali jednostavno ja se nisam našao u tome. Ograničenost stroja isključivo na gaming, nemogućnost nadogradnje i zatvorenost su mi bile glavne prepreke. Gaming PC je ono što mi najviše odgovara i najviše leži, a ulaganje u njega mi nikako nije "bacanje" love. Obožavam novi komad hardwarea i modularnost, te uživam u novim proizvodima i slaganju konfiguracija. Naravno sve ovo pišem isključivo za sebe.

Što se tiče Tuhyevog posta, totalno pogrešno, pročitaj cijelu raspravu pažljivije.


Procitao

Can all Steam games be shared with friends and family?
No, due to technical limitations, some Steam games may be unavailable for sharing. For example, titles that require an additional third-party key, account, or subscription in order to play cannot be shared between accounts.

Can two users share a library and both play at the same time?
No, a shared library may only be accessed by one user at a time.

When I authorize a device to lend my library to others, do I limit my own ability to access and play my games?
As the account holder, you may always access and play your games at any time. If you decide to start playing when another user is already playing one of your games, he/she will be given a few minutes to either purchase the game or quit playing.

Bezveze...na plejki mogu oba dva igraća istovremeno igrat sheranu igru :P

Al dobro na kraju se sve svodi na to da svatko ima svoj ukus,  nekome igranje preko kontrolera jednostavno ne leži , neko tko će se htjeti igrati isključivo na pc-u će dat 7-8k kuna za dobar pc , a tko nece uzet ce konzolu i nekakav basic pc za posao/multimediju.
Fan O'War
2016 Velj 10 12:32:12 AM
Ove prednosti nisu ni blizu dovoljne da bi PC postao moja primarna gaming platforma.
Konzole za mene i dalje pruzaju superiornije gaming iskustvo.
madSuperCrash
2016 Velj 10 02:58:41 AM
Meni je najlakse uzet si novu konzolu za 3000 i to je to. Preljen sam za prodavanje i kupovanje komponenti i slaganje kompa iako vjerujem da se moze proc sasvim ok sa cjenom kad znas sta radis.

Sent from my SM-J500H using Tapatalk

Chono7
2016 Velj 10 08:28:29 AM
[member=41]F_i_C_O[/member] - ja obozavam kontroler i koristim ga u svim zanrovima osim fpsa, rtsa i h&s zbog ocitih potreba za misem. Kazem cisto zbog osobnih preferencija imam gaming pc. Puno puta sam razmisljao da uzmem ps4 i odustao. Rade cu dati za i5, novu maticnu i ddr4 za tu cijenu.
Lepi18
2016 Velj 10 08:57:14 AM
Tko ima para i bitna mu je vizualna strana igara vjerujem da se drži PC gaminga, oni koji traže neku jednostavnost i jeftiniju varijantu odabiru konzole.

Quote:

Ili mozete to gledat ovako..upravo  sam kupio ASUS Strix GeForce GTX 980 (STRIX-GTX980-DC2OC-4GD5) za 3700kn i obozavam PC zbog toga..OBOZAVAM! I ne,nisam bogat pa bahat,naprotiv,sirotinja sam ali mi se otvorila mogucnost i zivotna situacija.

Sorry, ali ovo nikako ne ide zajedno...nitko tko igra igre nije sirotinja vjeruj mi

Chono7
2016 Velj 10 09:48:57 AM
Kod samog uredaja da, kasnije kroz igre je obratno.
Lepi18
2016 Velj 10 10:20:38 AM
Igre na PC-u jesu jeftinije, ali razlika nije toliko velika. Witcher3, Metal Gear Solid V, Uncharted Collection, Tales of Zestiria, Fallout 4 sve kupljeno na 50% popusta, a još sherano na dvije osobe (na kraju ih ja platim, ali i brat igra). Mislim da 130 kn za igru po osobi stvarno nije puno, a ne vjerujem da se na PC-u prolazi puno jeftinije od toga.
Ako pričamo o day 1 igrama, onda se slažem s tobom. Dark Souls 3 je prvi na redu :D
Chono7
2016 Velj 10 10:57:55 AM
Za DS 3 prodajem bubreg!  :) Prati gigafon, bit će još zanimljivih članaka.
Ulogiraj se da bi komentirao.