Vulkan, nasljednik OpenGL-a je i službeno vani

Posljednje i najaktualnije ažuriranje OpenGL-a od jučer je dostupno svakome. No što to zapravo znači za krajnjeg korisnika iliti igrača?

Napisao  Srijeda, 17 Veljača 2016

Igre na raznim uređajima uskoro bi mogle dobiti poboljšanje zahvaljujući novoj verziji pokretača OpenGL – Vulkanu. Novi standard ovog aplikacijskog programskog sučelja (eng. API) dozvoljava programerima još veći pristup diskretnim i integriranim grafičkim čipovima, čime se izbjegava nepotrebno procesiranje i indirektni pristup hardveru koji samo usporava renderiranje. U grupi Khronos, koju čine entuzijasti i programeri odgovorni za programiranje Vulkana, ističu kako novi pokretač također poboljšava odaziv CPU-a i rad višejezgrenih procesora. Nakon što je 1.0 verzija pokretača odgođena na više mjeseci, sada je napokon tu, i kao što je poznato, zasniva se na AMD-ovom Mantle pokretaču. Slična tehnologija je korištena u Xbox One i PlayStation 4 konzolama kako bi im omogućila da iskoriste što više iz relativno osrednjih specifikacija.

Što se tiče PC-a, najveća prednost Vulkana je što će podržavati Windows 10, ali i starije Windowse 7 i 8, kao i nezaobilazni Linux. Vulkan su zasad podržali Nvidia i Intel. Ironično, AMD, na čijem se softveru Vulkan ustvari i zasniva, još uvijek nije izdao konačne drivere koji podržavaju Vulkan, već su isti još uvijek u beta verziji. Pristup hardveru „do metala“ je sličan DirectX 12, odnosno ako bi bili pošteni, treba reći da je Microsoft preuzeo većinu ideja za novu verziju svog API-ja od AMD-a i Mantlea. DirectX 12 će nesumnjivo biti popularan kod Windows 10 razvojnih studija i programera, no nije zanemarivo što će Vulkan podržavati starije Windowse i Linux. Kao nasljednik OpenGL-a, mogao bi također privući i razvojne studije poput Adobea, koji koristi OpenGL za Photoshop i ostale programe. Za aplikacije kojima ne trebaju maksimalne performanse, Khronos je također ponudio podršku i ažuriranje OpenGL-a.

Što se mobilnog tržišta tiče, Qualcomm je već najavio da će Snapdragon 820 procesor bez problema podržavati igranje preko Vulkana. Točnije, Adreno 530 grafički podsustav podržavat će u potpunosti izračunavanje i grafički standard Vulkana, što znači da će aplikacije imati otvoren pristup grafičkom podsustavu. U Qualcommu obećavaju i podršku za 4xx i 5xx verzije Adreno uređaja. Za očekivati je da i drugi proizvođači hardvera usvoje Vulkan i prilagode drivere novom API-ju.

Apple je inicijalno bio član Khronos grupe, no u konačnici su odstupili i odlučili napraviti vlastiti Metal API kojeg koriste iOS uređaji. No Apple, i Imagination, koji dizajnira PowerVR jezgre koje pogone iPhone i iPad uređaje, i dalje su dio Khronos konzorcija, što znači da podrška za Vulkan možda dođe i na iOS uređaje u nekoj budućnosti.

Vulkan je također bitan i Valveu s obzirom na Steam Machines inicijativu i Steam OS, koji nije ništa drugo nego modificirani Linux. Zasad još nema igara na Vulkan API-ju koje su pokretane Valveovim Source 2 engineom, no teško je ne očekivati da će i to uskoro uslijediti. Hoće li i Unity i Unreal Engine pokretači biti prilagođeni za Vulkan, to isto ostaje za vidjeti. Vulkan donosi ogroman potencijal i široko tržište, no naposljetku razvojni studiji su uteg koji čini prevagu u bitki koja se vodi između različitih standarda programskog sučelja za izradu igara. Jedina „veća“ igra koja trenutno podržava Vulkan je upravo naše gore list – Croteamov The Talos Principle.

Nenad_87
2016 Velj 17 11:19:12 PM
Dobra vijest. Nadam se da da cemo zaista vidjeti neki veci napredak a ne nesto sitno.
Zero
2016 Velj 18 09:21:37 AM
Ovo je ustvari DX 12 za ne-Windows platforme. Još ako to driveri budu pratili, zajedno s podrškom developera,  napredak će se itekako vidjeti.
Fenix
2016 Velj 18 09:38:18 AM
Što bi Vulkan u praksi mogao značiti za mobilne uređaje? Kakav nas pomak očekuje? Jeli bi u praksi mogli dobiti unificirane aplikacije za PC i mobilne uređaje, ili pak veći broj crossplatform igara?
Zero
2016 Velj 18 03:48:13 PM
Vjerujem da je ovo drugo vjerojatnije. Pogotovo za indie naslove. Snaga i mogućnosti smartphonea rastu, pa samim time i dobivaju puno veće mogućnosti.
Chono7
2016 Velj 18 03:49:04 PM
Ja isto mislim da je ovo ponajviše crossplatform dobitak, dok je DX12 čisti performance.
Zero
2016 Velj 22 01:04:23 AM
Op, op, s predstavljanjem Samsung Galaxy S7 krenula je i prezentacija Epicovog tech demoa ProtoStar, napravljenog u Unreal Engineu 4 koji se vrti u Vulkan API-u.

Inače ne dajem toliku važnost specifikacijama moba, ali izgleda da smo stvarno dogurali do točke da je tehnologija mobova prilično moćna.

Quote:
ProtoStar introduces a slew of new Unreal Engine 4 rendering achievements on mobile, including dynamic planar reflections; full GPU particle support on mobile, including vector fields; temporal anti-aliasing (TAA); high-quality ASTC texture compression; full scene dynamic cascaded shadows; chromatic aberration; mobile dynamic light refraction; filmictonemapping; improved mobile static reflections; high-quality mobile depth of field; and Vulkan API support with thousands of dynamic objects onscreen.


Quote:
We wanted to set a new bar for real time graphics on mobile with ProtoStar. We want to stay in the chip, we don’t want to go out to RAM  all the time. Vulkan has in the API support to actually keep the rendering in the GPU and making it really fast.


Quote:
The idea behind Vulkan is a really, really robust increase in CPU performance. That allows us to render many, many more objects on the screen of the mobile device than we could in the past. When we think about higher levels of interactivity, more dynamic moving objects, more things on screen that are not static – that are actually reactive to the touch and to the viewer, that was the capability of the device that we were certain above all else we needed to take advantage of.


https://www.youtube.com/watch?v=lIdNoSB69PI
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno