Gigafon | Razlozi zašto su digitalna izdanja videoigara bolja od fizičkih

Nakon konzola i računala, Giga se uhvatio novog versusa – digitalnih izdanja videoigara nasuprot fizičkih. Skupio je argumente za obje strane, a raspravu će započeti zastupanjem digitalnih izdanja videoigara. 

Napisao  Petak, 19 Veljača 2016

|1|

Ne mogu se oštetiti ni izlizati 

Otkako je fizičkih medija, postoji ta bojazan da će se oni oštetiti, pokvariti ili izgubiti (kao, uostalom, i za sve ostalo što fizički posjedujemo). Packe i ogrebotine najveći su neprijatelji optičkih diskova. Sigurno vam se kosa na glavi barem jednom dignula kada biste vidjeli da netko nepažljivo barata s vašim dragocjenim diskom. „Vidi ovog majmuna koji ne zna primiti CD kako spada. Ako mi ga izgrebe, kupit će mi novi“, mislili biste u sebi. No ništa nije dizalo veću paniku od ovog prizora:

insertformatdisk

Opetovano pojavljivanje ove poruke moglo je značiti samo dvije stvari – ili da je laser riknuo ili da je disk previše izgreban. Odemo li još više u prošlost, sjetit ćemo se Nintendovih cartridgea i gamerske verzije oživljavanja usta na usta. Vratimo li se u sadašnjost uviđamo da je problem krhkosti optičkih diskova i dalje prisutan. Čak i uz nastojanja da se očuvaju, oni će nas ponekad svejedno iznevjeriti, a to dijelom ovisi i o kvaliteti samih diskova. Kvaliteta snimljenih diskova, posebice onih snimljenih u "vlastitoj radinosti", zna varirati. Ne ide im u prilog ni relativno rani početak gubljenja podataka, pri čemu dolazi do grešaka prilikom učitavanja. Sve te probleme rješavaju digitalna izdanja igara koja gotovo da su vječna. Račun s digitalnim igrama neće se izlizati ni propasti. Osim ako se ne dogodi havarija sa serverima i backup serverima u istom trenutku. Ali kolika je vjerojatnost za tako nešto?

|2|

Kud ja, tud i moje igre

Jedna latinska izreka kaže da mudar čovjek sve svoje nosi sa sobom. S digitalnim izdanjima igara smo svakako „mudri“ gameri jer sve naše igre idu kamo i mi. Najmanji je problem doći kod prijatelja ili rodbine i ne ponijeti sa sobom fizičku kopiju igre. U tom slučaju dovoljno se kod njega ulogirati na vlastiti račun, skinuti željenu igru i baciti se na igranje. Bitno nam je samo da imamo brz i podatkovno neograničen pristup internetu jer današnje moderne igre redovito teže po par desetaka gigabajta. Ako su ti uvjeti zadovoljeni, možemo slobodno reći da sve naše igre nosimo sa sobom, a da pri tome fizički zapravo ne nosimo – ništa. A ukućani će nam pri tome biti zahvalni što imaju dodatnog mjesta na policama. 

|3|

Ne moram se dizati iz fotelje

Uzimanje lijenosti kao opravdanja za, praktički, bilo što na prvu može zvučati kao loša ideja. Međutim, svatko od nas ponekad je lijen i lijenost nije a priori negativna. Neki vjeruju da lijenost vodi kreativnosti i efikasnosti. Otac Microsofta, Bill Gates, jednom je izjavio da za obavljanje kompliciranog posla uvijek radije uzme lijenu osobu jer zna da će ga ona napraviti na najlakši mogući način. Što iz svega toga možemo zaključiti o pojedincima koji su došli na ideju digitalne distribucije igara? Pa da su bili lijeni. Ili, ljepše rečeno, da su nisu bili skloni tome da rasipaju svoju energiju na trivijalne stvari poput umetanja i vađenja diskova iz konzole/računala. I zato danas imamo digitalne trgovine poput Steama i PlayStation Storea koje nam omogućavaju da iz udobnosti naše fotelje nabavimo igru i pokrenemo ju jednim klikom. 

kako je nastao steam

|4|

Nisu štetna za okoliš

Posljednji argument je, općenito i zdravorazumski gledano, najsnažniji. Kolekcionari će negodovati nad činjenicom da njihove kolekcije originalnih fizičkih primjeraka nisu ništa više od hrpe smeća u nastajanju, koje će se jednog dana morati posebno zbrinjavati ili se ostaviti da se desetljećima razgrađuje. Digitalna distribucija videoigara logičan je korak u distribuciji igara. Odrastali smo na različitim iteracijama fizičkih medija, no samo digitalni medij predstavlja univerzalnu i najjednostavniju distribuciju videoigara, neovisno o tome koliko će njihov kapacitet rasti. Sve što je ovdje potrebno jest prostor na vašem HDD-u ili SSD-u. 

gigafon eko friendly

U originalu slike stoji „Piracy is environmental friendly“, s čime je za potrebe ovog članka povučena paralela.

Proizvodnja digitalnih izdanja videoigara ne ostavlja svoj ekološki otisak jer proizvodnja u tom smislu ni ne postoji. Ne treba posjeći nijedno drvo za knjižicu s uputama, a naftu ne treba preraditi u plastiku da bi se proizvela kutija i plastični disk. Nema plastike, nema smeća, nema zagađenja. Pametnom dosta.

Prika
2016 Velj 19 12:12:16 PM
Haha meni se svidja onaj dio-ne moram se dizati iz fotelje!
fatamorgana
2016 Velj 19 12:16:33 PM
Quote:

Haha meni se svidja onaj dio-ne moram se dizati iz fotelje!


E jesi pravi dalmatinac :)
Prika
2016 Velj 19 12:21:02 PM
Haha a bit ce se vi slavonci ubili,jedino sto vas dize je kobasica ili cvarci ☺☺
fatamorgana
2016 Velj 19 12:40:33 PM
Quote:

Haha a bit ce se vi slavonci ubili,jedino sto vas dize je kobasica ili cvarci ☺☺Malo si promašio geografski položaj Pule ali opraštam ti :)
Chono7
2016 Velj 19 01:14:33 PM
gaben__our_lord_and_savior_by_pondaboy-d8d9vam.png
Prika
2016 Velj 19 01:21:51 PM
Quote:

Quote:

Haha a bit ce se vi slavonci ubili,jedino sto vas dize je kobasica ili cvarci ☺☺Malo si promašio geografski položaj Pule ali opraštam ti :)

Haha oprosti.mislio sam da si iz pule ali nisam bio siguran.o pa niste mi ni vi azurni bas nesto,svi mi uz obalu smo slicni [emoji1] [emoji1]
Zero
2016 Velj 19 03:30:46 PM
Odličan članak, Giga. :D Inače preferiram fizička izdanja zbog mogućnosti preprodaje i ponekad fensi pakovanja, ali digitalna (PC) izdanja su praktički siguran jamac da ćete igru moći zaigrati i par desetaka godina. Rok trajnosti medija je s druge strane jako upitan. Moji CD-i se relativno bolje drže od DVD-a, čemu pripisujem i veću gustoću zapisa na DVD mediju. BD DVD navodno ima dobru zaštitu po "defaultu", ali tu je u pitanju još veća gustoća zapisa, što znači da je podložnost oštećenjima još veća, da ne pričamo o tome koliko kvaliteta može varirati ovisno o snimaču, mediju, pa čak i uvjetima snimanja (nikad nije pametno multitaskati dok snimate disk). Što se toga tiče, originali su barem veći jamac da će mediji i duže trajati, jer tvornički otiskavanje diskova je recept za veću trajnost.
Veigue
2016 Velj 19 03:36:26 PM
Ja više volim opipavati.
Emilijo
2016 Velj 19 08:36:11 PM
Jos jedna prednost digitalije: igras cim prode ponoc
Brankec
2016 Velj 21 02:56:21 PM
ja u zadnje vrijeme preferiram digitalno (PS4), vise iz razloga sto su svako malo odlicni saleovi di se da ustedit dost love u odnosu na fizicku verziju igre, lakse mi je skakat iz igre u igru. Nema straha da cu ostetit disk il da ce mi krepat laser na plejki, ne zuji plejka kao kad ubacis disk par min dok se ne ucita igra do kraja i tak :D

igre ionak ne prodajem pa mi to ne igra ulogu, jedino je jebada ak imas spor net ic skidat igru od 50+gb...

i da super stvar je igranje odma u ponoc kad se igra otkljuca :)

Sent from my LG G2

Deadwalker
2016 Velj 22 10:19:57 AM
Rijetko kupujem fizičke kopije iz više razloga - ne dolazim u napast da prodam igru pa kasnije mi bude žao kada se zaželim igranja opet (što se nerijetko događa), ne trebam prostor u ormaru da to sve stavljam na hrpu, nema straha od oštećenja medija, manje posla kod selidbe (podstanar pa zna toga biti), u pravilu bolje cijene, konzola je manje bučna, živimo u 21. stoljeću s velikim diskovima i bandwithima pa je smiješno da se oslanjam na tehnologiju iz prošlog stoljeća, kada dođe super kul igra ne moram čekati tjedan dana poštara.

Ovo briga za okoliš mi nikada nije palo napamet tak da eto - i to isto :D
Ulogiraj se da bi komentirao.