Tehnologija prepoznavanja igračevih emocija kuca na velika vrata

Affectiva, tehnološka tvrtka iz Walthama u SAD-u od nedavno nudi svoj softver za izradu videoigara koji u algoritmima ima mogućnost prepoznavanja emocija putem web kamere ili pulsimetra.

Napisao  Četvrtak, 03 Ožujak 2016

Videoigra Nevermind, koja se svrstava u žanr psiholoških trilera, tako je postala prva koja će koristiti Affectivinu tehnologiju za mjerenje emotivne reakcija igrača, i u skladu s tim tijekom igranja podešavat će se zahtjevnost. Što ste više anksiozni ili uplašeni, to igra postaje teža. Programerski studio Flying Mollusk, koji je inače programirao igru, igračima već nudi mogućnost korištenja standardnog pulsimetra, čije korištenje otežava igru u slučaju da se igračev puls poveća.

S novom zakrpom u Nevermindu je moguće koristiti standardnu web kameru koja će zahvaljujući prikladnom softveru bilježiti većinu izraza igrača. Primjerice, ako igra igrača baci u stresnu situaciju, on/ona će biti prisiljeni ostati „hladni“ kako bi određenu dionicu prešli bez većih poteškoća.

Erin Reynolds, osnivačica studija Flying Mollusk ovo naziva stres menadžmentom maskiranim u igru. Reynolds očekuje da će savladavanje igre, kao i emocija, imati praktične implikacije i koristi u stvarnom životu. „Kad ste u prometnoj gužvi ili primjerice na stresnom sastanku, ovo bi bio dobar test upravo za takve situacije“, izjavila je Reynolds.

Što se tiče kreatora tehnologije, u Affectivi izjavljuju kako je gaming uvijek bio na njihovom radaru. Rana el Kaliouby (suosnivačica Affectivea): „Igre obično znaju pobuditi snažne emocije, pa smo smatrali da naša tehnologija može naći primjenu i u zabavnoj industriji“.

Korištenjem kamera na kućnim ili prijenosnim računalima ili mobilnim uređajima Affectivin softver može vrlo precizno očitati izraze lica i emocije pooput veselja, tuge ili anksioznosti. Podaci su analizirani na milijunima facijalnih izraza i u tvrtki ističu veliku preciznost softvera u procjeni izraza.

Tvrtke koje se bave oglašavanjem i istraživanjem tržišta već su licencirale Affectivin softver i koriste ga, primjerice, za istraživanje reakcija potrošača na reklame. No primjena je mnogo, a testiranje softvera odvija se i kod proizvođača automobila, u odvjetničkim uredima te tvrtkama za izgradnju robota za socijalnu interakciju.

Kako bi omogućili širu primjenu svoje tehnologije u gamingu, u Affectivi su napravili verziju softvera za popularni pokretač Unity, kojeg danas koristi velik broj studija. Poduzet je i sljedeći korak, zahtjev za patentiranjem emocionalno prepoznavajućih algoritama kao ulaznih informacija (inputa) u igrama, koji bi izravno djelovali na likove i okoliš ovisno o prikazanim emocijama igrača.

Iako je koncept reletivno nov, u Affectivi namjeravaju daljnju popularizaciju svoje tehnologije i suradnju s drugim proizvođačima kako bi radili igre koje su „svjesne igračevih emocija“.

STRANICA PROIZVOĐAČA TEHNOLOGIJE

CroZac_Drake
2016 Ožu 03 12:45:58 PM
Zamislite Dark Souls ili neku takvu igru uz ovo. Ono kad rokaš bossa i kad mu dođe health skoro do kraja, a tebi srce skoči na 300% od uzbuđenja. Kao da igra nije dovoljno zajebana pa mi treba još i ovo. :D

...
Iako zvuči zanimljivo.
Noćna Mandragora
2016 Ožu 03 04:48:38 PM
Bilo bi fora i kad bi na kontrolerima postojali senzori koji bilježe znojenje ruku (ne znam za vas, ali meni se počnu znojiti kad god je nešto napeto u igri :D).

Zainteresirala me ova tehnologija, pogotovo mogućnost njene primjene, pa evo i jedne prezentacije na tu temu: Dizajn i evaluacija afektivnih ozbiljnih igara u svrhu regulacije emocija.
Zero
2016 Ožu 03 05:40:55 PM
Zanimljivo. U svakom slučaju, zajedno s VR-om, ovo predstavlja velik pomak u imerziji igrača u igre i virtualnu stvarnost. Potencijal za pomaganje osobama koje imaju problema s stres menadžmentom i fobijama je velik. Ja sam svojedobno radio prezentaciju na temu "Terapija izlaganja virtualnoj stvarnosti kao metoda liječenja oboljelih od PTSP-a u vojnim sukobima", a ova tehnologija je korak dalje i sigurno bi dodatno pospješila tretman(e).
Ulogiraj se da bi komentirao.