Gigafon: Najveći hardverski promašaji

Kao i svaka druga grana industrije, ni gaming nije pošteđen "failova" koji nisu uzrokovali samo financijsku štetu, već su u velikoj mjeri narušavali ugled pojedinim tvrtkama.

Napisao  Petak, 04 Ožujak 2016

|1|

Microsoft i RROD

Priča o "red rings of death" ili skraćeno RROD počinje užurbanim radom Microsofta na kompletiranju konzole i što bržem izlasku na tržište (2005. godine) samo da bi dobili ključnu prednost pred izravnim konkurentom koji izdaje PlayStation 3.

rrod

Iz Microsofta nikad nije stiglo službeno objašnjenje što točno uzrokuje zloglasne "crvene krugove" koji korisniku javljaju da je došlo do kvara zbog kojeg konzola postaje neupotrebljiva. 30 do 45 posto prvih modela konzola koji su stigli na tržište jednostavno se nakon nekog vremena pokvarilo. Stručnjaci tvrde da je razlog greška u dizajnu, a kad su u pitanju elektronički uređaji, to je veoma velika brojka.

Cijena "besplatnog" produljenja garantnog roka, popravaka i zamjena pokvarenih konzola koštala je Microsoft više od milijardu dolara, a neki od vlasnika pokvarenih uređaja mijenjali su konzolu više od pet puta. Oštećenim igračima, pogotovo u zemljama poput Hrvatske u kojima Microsoft nije službeno podržan, ostao je gorak okus u ustima, a još više zabrinjava činjenica da se informatički gigant izvukao neokrznut (osim financijski) namjernim medijskim bojkotom vlastitog problema.

ngage

|2|

Nokia N-Gage

Nokia je 2003. godine izdala N-Gage, a u to vrijeme bila je strah i trepet na tržištu mobilnih telefona. N-Gage je bila kombinacija telefona i prijenosne konzole, što su bile odlične predispozicije za više nego dobru prodaju. Cilj je bio ugurati se na tržište prijenosnih konzola kojim je tada vladao Nintendov Gameboy Advance, a u dolasku su bili Nintendo DS i Sonyjev PSP.

Naravno, Nokijin proizvod nije se ni približio konkurenciji (prema statistikama, N-Gage se prodala u nešto više od 2 milijuna primjeraka, a Gameboy Advance u više od 80 milijuna), a kod publike je jako loše prošao jer mu se zamjerao zbunjujući raspored tipki koji je više odgovarao korisniku telefona nego gameru. Neuspjehu je svoj doprinos dala i cijena od 299 dolara, koja je nakon samo dva tjedna spuštena čak za 100 dolara, ali i siromašan izbor igara koji se trebao suprotstaviti Pokemonima i Super Mariju.

xboxone

|3|

Microsoftovo otkrivanje Xboxa One

Microsoftov prvi prikaz i otkrivanje njihove najnovije Xbox konzole definitivno je jedan od najgorih poteza u povijesti Xboxa. Next-gen vizija Dona Matricka koja se temeljila na Kinectu, multimediji, TV-u i DRM ograničavanjima jako je loše prošla kod gaming zajednice koja je glasno i jasno odbila takvu konzolu pa je Microsoft mjesecima morao popravljati svoj ugled, a neki bi rekli da to radi i danas nakon dosta slabe prodaje u usporedbi s PlayStationom 4 koji ove generacije ruši rekorde.

Xbox One je originalno tražio internet konekciju kako bi konzola uopće radila, a korisnici bi svakih sat vremena morali provjeravati konekciju sa serverom kako bi imali pristup. Tu su još bile i brojne gluposti poput nemogućnosti igranja korištenih igara i posudbe igara prijateljima. Xbox je kasnije promijenio sve odluke, a Mattrick je napustio mjesto šefa Xbox divizije koju je preuzeo Phil Spencer. Sony je iskoristio ove pogreške i najavio kako njihov PlayStation 4 neće koristiti ovakva ograničavanja i sada je u velikoj prednosti u broju prodanih primjeraka naspram Xboxa Onea.

nint64

|4|

Cartridge za Nintendo 64

Svi već znamo priču o propaloj suradnji Sonyja i Nintenda za CD dodatak za SNES. Nintendo se nakon propalog dogovora odlučio za još jednu konzolu s cartridge formatom, dok je Sony odlučio sam odraditi svoju konzolu koja će se bazirati na CD formatu s još više prostora za developere. CD je na kraju ispao veliki hit i mnogi third party developeri su se prebacili upravo na PlayStation, a jedan od najznačajnijih je Square sa svojim Final Fantasy serijalom.

CD format im je omogućio puno više prostora za računalno generirane animacije i bolji grafički prikaz pa je tako PlayStation dobio legendarni Final Fantasy VII koji je obilježio povijest gaminga. Iako je Nintendo 64 bila vrlo dobra konzola sa sjajnim igrama, cartridge format im je definitivno naštetio jer su pokušali gurati next-gen na zastarjeloj tehnologiji, stoga su mnogi odustali od platforme s obzirom da nisu mogli raditi igru na tom mediju.

psn

|5|

Hakiranje PSN-a

Svi vlasnici PlayStationa 3 itekako se sjećaju napada na PlayStation Network kada 23 dana uopće nisu mogli pristupati mreži za igranje online. Ovaj najveći mrežni napad brojio je čak 77 milijuna korisnika i ukradene osobne podatke. Hakiranje se dogodilo od 17. do 19. travnja 2011. godine, a Sony je probleme priznao tek 20. travnja kada su i ugasili PSN uslugu. Srećom, nije bilo prijava o prevarama i upotrebama kreditnih kartica iako je bilo registrirano više od 12 milijuna kreditnih kartica. Ovaj prekid u radu koštao je Sony 171 milijun dolara.

sanzo
2016 Ožu 04 01:09:04 PM
Napad na PSN nije hardverski promašaj već sigurnosni propust, bolje bi se uklopio virtual boy na listu, komad hardvera koji je korisnike doslovno tjerao na povraćanje.
Nexus
2016 Ožu 04 01:10:38 PM
[member=270]sanzo[/member] je u pravu...to nema veze sa ovim navedenim "promašajima"...
Yakuza_stinger
2016 Ožu 04 01:51:03 PM
Apropo brojke 4 - Nintendo je iza leđa Sonyju htio napraviti deal sa Phillipsom za CD add-on zbog straha da će Sony imati profite od svega izdanog za taj CD add-on a Nintendu nebi išlo ništa. Samo umjesto da su sporazumno prekinuli suradnju, oni su na nekom eventu (ne sjećam se više kojem) javno obznanili da će ipak radit sa Phillipsom i tako zavaljali "šamar" Sonyju. Sony je popizdio i napravio PlayStation zasebno i ostalo je povijest. I sa Phillipsom je deal otpao u međuvremenu gdje je Phillips dobio prava na par Zelda i Mario igri za svoju buduću konzolu Phillips CD-i. Koja je također hardverski fejl, al et.

Cartridge ja nebih nazvao zastarjelom tehnologijom nego zapravo skupom. Mogli su oni komotno štancat ih i sa 512 MB i više samo bi to bilo astronomski skupo. CD je ipak puno jeftiniji. Nintendovi handheldi i dalje rufaju cartridge format uredno i dan danas dok je PSP pokušao ići primjerice s onim forgettable UMD formatom.
Zero
2016 Ožu 04 01:59:18 PM
Da, cartridge aka memorijski stick je realno bolje rješenje od diskova. Od pouzdanosti/trajnosti do brzine učitavanja. Jedina bolja stvar od toga je digitalna verzija igre. Nedavno se spominjoa i Nintendo Power Glove, pa eto, neka se spomene i ovdje.

Na isti način se može promatrati i PSX (izdan samo u Japanu) zbog viskokih troškova proizvodnje. Realno, svaka tvrtka koja je duže u poslu je imala ovakvih i sličnih gafova. Primjera ima na sve strane.
voltriz
2016 Ožu 04 02:31:35 PM
Haha da, yakuza je upravu. Mislim da nema veceg faila od phillips cd konzole kao i igara iz te ere. Evo gameplay: https://www.youtube.com/watch?v=6Yq79JeK_UE

Ja sam imao Nokiu sa liste, fail jest ali najgori i nije.
Yakuza_stinger
2016 Ožu 04 02:38:17 PM
Za Nintendo bi se moglo nabrojat fejlova hehehe
- Powerglove - nezgrapnost i nepreciznost
- Virtualboy - crveno crna boja, izazivanje glavobolja i mučnina (iako ja smatram da oni koji povraćaju od takvog iskustva su isti oni koji dobiju napad epilepsije kad pikaču na ekranima krene s napadom munje). Ja bi prije rekao da više bude napor za oči nego išta.
- Rob the robot - skroz u počecima se nudio uz NES da bi imao samo 2 dedicirane igre pa su ga izbacili

Sega
- Mega CD - ne baš neki library igara, loš hardver sklon kvarenju
- 32x - jeftina alternativa za one koji ne žele preć na budući Saturn (a igre su u manjoj rezoluciji bile, manje FPS-a i ružnije nego verzije za Saturn). Vrijeme izlaska kao i potpuna nepotrebnost da dodatak postoji je ubilo 32x
- Sega CD 32X igre - ok, ovo je softver, al zahtjeva da imaš sve dodatke što je u ono doba koštalo popriličnu svotu
- Dreamcast - to svi znamo zašto

A PSX...hmmm, on je zeznut za kategorizirat jer je to PS2 sa ugrađenim HDD-om i standardnim daljincem. Plus, začetnik je XMB interfejsa pa je barem nečemu poslužio. Kontam da je u suštini trebao biti neki media centar all in one, samo skupoća ga je ubila. Rekao bi da je fejl u jednu ruku, a u drugu bi rekao da je to svojevrsni limited edition PS2 heh.

Meni je za Nokiu NGage uvijek bilo retardirano što je ekran pivotiran okomito tj. nije landscape pozicioniran.

Edit, joj, ma ima toliko fejlova da bi se mogao komotno top 100 napravit..
voltriz
2016 Ožu 04 02:42:14 PM
Da, ja sam potpuno zaboravio na PSX. Sjecam se najave ali i da ce biti dostupan samo u Japanu (ili se varam). Bilo je nekih odlicnih dizajn koncepta ali mislim da ga je cijena pokopala.
Yakuza_stinger
2016 Ožu 04 02:52:45 PM
Nisam siguran još, al čini mi se da je bio i kvarljiv dosta. I da, drugi kontroler se spaja iza konzole, koja je to retajnost.
sanzo
2016 Ožu 04 03:02:06 PM
Quote:

- Dreamcast - to svi znamo zašto


Nisam siguran da znam, možeš pojasnit?
Dreamcast je po meni sasvim solidna konzola koja je čak i imala ok igre, ali je tajming njegove najave i izlazka bio užasan( u vrijeme kad su ljudi ili tek kupili ps/n64 i nisu bili spremni za nova ulaganja  ili su čekali najavljeni ps2), uvijek sam smatrao da je Dreamcast bio marketenški fail, ne hardverski, ali nisam imao nikad konzolu da mogu sa sigurnošću tvrdit.
Yakuza_stinger
2016 Ožu 04 03:16:17 PM

Ajmo redom:
- Krivo vrijeme izlaska (neka međugeneracija iak ose smatra prvom konzolom šeste generacije)
- Kontroler je nezgrapan, previsok i oštar Dpad koji se usječe u prste, triggeri nisu baš skroz precizni niti analogna palica pruža dovoljno otpora
- VMU pri svakom paljenju ispušta onaj pištavi zvuk od par sekundi koji mi probode uši
- VMU LCD i mogućnost igranja je promašeni gimmick kao i Pocketstation
- Rumble pack je opcionalan i stavlja se kao i VMU u kontroler u doba kad je u Dual Shocku već bio debelo standard (al ajd preć ćemo preko ovog, nije tolika bitnost)
- GD ROM umjesto DVD-a. Divlji format sa nedovoljnim kapacitetom nešto većim od CD-a umjesto da se logički išlo na DVD bez obzira na skupoću tada. Nintendo sa svojim GameCube-om nije naučio lekciju pa je isto forsao neki svoj miniDVD format.
- Konzola je sklona pregrijavanju i kvarenju. Neki hardverski propustić je u pitanju, sad se ne sjećam koji. Moja je još uvijek funkcionalna
- Online mogućnosti neiskorištene kako spada. Broadband adapter se morao posebno kupovat umjesto da je odmah bio standard za konzolu koja se reklamnom kampanjom kurčila da nudi neviđene online mogućnosti
- Nedostatak kvalitetnih IP-eva. Shoot em up igre su tada uglavnom bile prošlost, osim kod nostalgičara a nisu svi bili za savršeni kućni port arkadnih igara.
- Prestanak proizvodnje konzole prije njenog vijeka, zbog konkurencije

edit: da me se ne shvati krivo, meni je konzola super unatoč manama, Shenmue mi je jedna od najboljih igara općenito, al evo, nije se ni približno prodala koliko je trebalo.
sanzo
2016 Ožu 04 03:22:13 PM
Quote:


Ajmo redom:
- Krivo vrijeme izlaska (neka međugeneracija iak ose smatra prvom konzolom šeste generacije)
- Kontroler je nezgrapan, previsok i oštar Dpad koji se usječe u prste, triggeri nisu baš skroz precizni niti analogna palica pruža dovoljno otpora
- VMU pri svakom paljenju ispušta onaj pištavi zvuk od par sekundi koji mi probode uši
- VMU LCD i mogućnost igranja je promašeni gimmick kao i Pocketstation
- Rumble pack je opcionalan i stavlja se kao i VMU u kontroler u doba kad je u Dual Shocku već bio debelo standard (al ajd preć ćemo preko ovog, nije tolika bitnost)
- GD ROM umjesto DVD-a. Divlji format sa nedovoljnim kapacitetom nešto većim od CD-a umjesto da se logički išlo na DVD bez obzira na skupoću tada. Nintendo sa svojim GameCube-om nije naučio lekciju pa je isto forsao neki svoj miniDVD format.
- Konzola je sklona pregrijavanju i kvarenju. Neki hardverski propustić je u pitanju, sad se ne sjećam koji. Moja je još uvijek funkcionalna
- Online mogućnosti neiskorištene kako spada. Broadband adapter se morao posebno kupovat umjesto da je odmah bio standard za konzolu koja se reklamnom kampanjom kurčila da nudi neviđene online mogućnosti
- Nedostatak kvalitetnih IP-eva. Shoot em up igre su tada uglavnom bile prošlost, osim kod nostalgičara a nisu svi bili za savršeni kućni port arkadnih igara.
- Prestanak proizvodnje konzole prije njenog vijeka, zbog konkurencije

edit: da me se ne shvati krivo, meni je konzola super unatoč manama, Shenmue mi je jedna od najboljih igara općenito, al evo, nije se ni približno prodala koliko je trebalo.


Ma zanimali su me problemi koje je imala jer nisam čuo za neke posebne hardverske probleme, svaki put kad čujem nekog da govori o toj kozoli je nešto u smislu kako je dobre ekskluzive imala i kako je šteta da je propala. Hvala na detaljnom odgovoru :)
Yakuza_stinger
2016 Ožu 04 03:28:25 PM
Iz nekog, meni još zasad neobjašnjivog razloga, je stekla kultni status i tražena je pa valjda zato i čuješ takve stvari. Neću negirat da ja nekim dijelom nisam potpao pod taj kult isto samo da ima mana, ima definitivno. I sad ne znam jel to do mene ili ne, al svaki put kod paljenja konzole mi stavi datum u 1998. godinu, pa uvijek moram ručno namještat, hahah
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno

  • 1
  • 2
  • 3