Problem emulacije i izazov prodaje starih igara

Kako bismo igračima približili značaj emulacije, donosimo vam prilagođeni tekst s portala Gamasutra. Zanimljive stavove i pregled trenutne situacije iznio je Frank Cifaldi, samoprozvani arhivist i dizajner Digital Eclipsea.

Napisao  Petak, 18 Ožujak 2016

„Emulacija je najjeftiniji, najsigurniji i najbolji način za reizdavanje starih videoigara na današnjem hardveru“, izjavio je Frank Cifaldi tijekom održavanja skupa The Challenge of Selling Old Games u San Franciscu. Cifaldi je posvetio dobar dio svoje karijere misiji očuvanja starih videoigara, od kojih su mnoge jednostavno nestale iz prodaje nedugo nakon početka prodaje. Videoigre su većim dijelom pogođene ovom problematikom u odnosu na druge medije. Sa svakom novom generacijom hardvera i softvera, masa igara postaje neigriva.

„Emulacija koja se svodi na repliciranje dizajna prastarih računalnih i konzolaških sistema na trenutnom hardveru, u svrhu pokretanja ROM-ova za takve sisteme, predstavlja idealan način za očuvanje igara koje se više ne proizvode“, naglasio je Cifaldi.

„Nije potreban izvorni kod, nema potrebe za posebnom prilagodbom, takvi emulatori su prijenosni i međuplatformski, a sav programerski trud moguće je „reciklirati“ i za ostale naslove“. S druge strane, emulatori su demoniziorani od strane korporacija koje ih smatraju sredstvom piratiziranja igara, umjesto bitnim alatom očuvanja povijesti videoigara“, objašnjava Cifaldi.

„Dosad smo učinili užasan posao za očuvanje te ostavštine. Upalite vaš uređaj za igranje i velika je vejrojatnost da će vas dočekati mnoštvo sadržaja iz glazbene, filmske i televizijske zabavne industrije. Ironije li, na takvim paltformama dočekat će vas i manje od 1% ponude klasičnih igara. Dok se tvrtke trude ponuditi prerade najpoznatijih hitova, originalne naslove vjerojatno više ne možete kupiti nigdje“, upozorio je Cifaldi i nastavio: „Od 26 značajnih igara iz 1989. godine, samo pet ih je danas dostupno za kupnju, od čega je samo jedna dostupna za više od jedne platforme.“ Za usporedbu, bilo koji od deset najprodavanijih filmova iz iste godine dostupan je i za prodaju. „Isti slučaj mogao je biti i za videoigre," nadodao je "ali demonizirali smo emulaciju. Ne prihvaćajući emulaciju kao alat, dobili smo povijest videoigara koja je dostupna kroz piratizaciju. Sve ovo moglo se i prije spriječiti.“

Jedan od primjera korporativnog nerazumijevanja i nepovjerenja je i Nintendo, u kojem otvoreno tvrde kako ne potiču emulaciju. Cifaldi je naglasio da unatoč ovakvim stavovima, emulacija ni u kojem slučaju nije ilegalna niti se smatra softverskim piratiziranjem. Nijedan emulator nije proglašen ilegalnim sredstvom na sudu, bez obzira na moguću percepciju dijela javnosti koji se ne mora složiti s tom izjavom.

Cifaldi također smatra da postoji komercijalni potencijal za starim videoigrama, pogotovo naslovima koji se brižno čuvaju i slave kao kao temelji i uzori budućim videoigrama i igračima. Criterion Collection, američka tvrtka posvećena licenciranju važnih klasika i suvremenih filmova bi trebala biti ekvivalent onome što je potrebno i u industriji videoigara. Cifaldi je kroz svoj rad u Digital Eclipseu pokušao reproducirati ovu ideju za sljedeće naraštaje kroz Mega Man Legacy Collection, paket od šest Capcomovih igara iz Mega Man serijala. „Više od pola filmova prije 1950. godine više ne postoji, moramo poduzeti napore da se slično ne dogodi i industriji videoigara“, zaključio je.

Što vi mislite o ovoj problematici emuliranja i očuvanja igara? Prakticirate li emulaciju na računalu ili onu dostupnu kroz podršku proizvođača konzola? Javite nam u komentarima.

Veigue
2016 Ožu 18 05:00:26 PM
Prakticirate li emulaciju na računalu ili onu dostupnu kroz podršku proizvođača konzola? Javite nam u komentarima.


Zavisi.

Budimo realni, u doba PS1 svi smo imali čipove u konzolama. To je ujedno bio i jedini način da igramo neke igre koje nisu izašli u Americi (shitload RPG-a, primjerice). Poštedite me, molim vas, onih ''ja sam importao igru'' komentara.
Zadnjih godina kupujem igre, što nove što stare, no kad je riječ o katastrofalnim portovima - kao, primjerice, Digital Devil Saga na PSN-u - tada odbijam dati izdavačima svoju kunu.
Ili jedan SquareEnix, koji svoje prastare igre naplaćuje po 15 eura (i više), što je po meni zbilja pretjerana cijena, pa i to emuliram. Piratiziram, ako vam je tako lakše.
Zero
2016 Ožu 18 06:02:22 PM
Slično i kod mene. Nisam baš fan ponovne kupnje igara koje već imam, a uostalom i konzole imaju svoj rok trajnosti, tako da su hombrew emulatori na PC-u najbolje rješenje za stare naslove. Neke od igara koje planiram odigrati preko emulatora su definitivno The Legend of Zelda: The Wind Waker i Final Fantasy XII.

Dosta toga prođe ispod radara, i poslije nekog vremena neke igre za konzole je teže nabaviti, tako da je i ovo velik plus. Samo se nadam da netko sve te igre i čuva. Odlično je i kada se izdavač odluči izdati kompilaciju starih igara, tipa Capcom Classics Collection, Sega Genesis Collection i slično.
Veigue
2016 Ožu 18 06:52:02 PM
Quote:

Nisam baš fan ponovne kupnje igara koje već imam, a uostalom i konzole imaju svoj rok trajnosti...

Meni se prije živo fućkalo kad sam samo pirate nabavljao. Sad, naravno, na to gledam drugačije. Znam da će mi konzole jednog dana riknuti (lel, prije kojih pola sata sam obisao prašinu, maknuo ona 2 pauka i upalio X360 da vidim da li još radi; nisam ga palio od 12. mjeseca 2014.) i tko zna da li ću ih moći ikad više (i po kojoj cijeni) nabaviti, a ni ne pomišljam na prodaju svojih X360 i PS3 originala koje sam tako marljivo sakupljao još od 2009. Iskreno se nadam da neću doći u tu situaciju da ću morati emulirati X360 i PS3 igre. Da se razumijemo, ako jednog dana naprave funkcionalne emulatore za te 2 konzole - podsjetimo se, PSP emulaicja je bila nikakva u početku, da bi sad jedan PPSSPP bio valjda najbolja stvar koja postoji - meni bi bilo drago, ali... želim igrati ono što mi je na polici u za to predviđenoj konzoli.

Drago mi je da si spomenuo ovu Seginu Genesis kolekciju. ''Samo'' one 4 Phantasy Star i dvije Shining Force igre su meni bile dovoljne za kupnju, a da ne nabrajamo ostale igre što su na tom disku. *sad možda malo skrećem u offtopic* Ono što mi se isto svidjelo je što su za svaku igru stavili jedan kratki opis i pritom se još šalili na svoj račun - priznali su da je Phantasy Star 3 ''crna ovca'' u serijalu i da je četvorka bila preskupa na dan izlaska.

Eh, kad bi Nintendo izbacio na 3DS-u svoje GB hitove i još ih malo ''prefarbao''...
Ulogiraj se da bi komentirao.