Najava | Doom – ćaća se vraća

Doom se nakon dvanaest godina konačno vraća, i to s fokusom na brzu i krvavu akciju za stare fanove. No hoće li uspjeti osvojiti i nove generacije igrača?

Napisao  Srijeda, 04 Svibanj 2016

Novi Doom je prošao kroz puno promjena. Originalno najavljen još 2008. godine pod nazivom Doom 4 (koji mu je dao John Carmack), Doom 4 je trebao biti povratak na brzu i krvavu akciju kakvu smo imali u originalnim naslovima iz devedesetih koji su promijenili čitav gaming. Bethesda Softworks je nakon toga kupila razvojni studio id Software i time dobila prava na sve njihove IP-ove. Igra je prošla kroz mnogo verzija i konačno završila u „razvojnom paklu“, a sama verzija prije 2011. godine je, kako kažu mnogi izvori, bila osrednje iskustvo bez vizije i s naglaskom na skriptiranu kampanju po uzoru na Call of Duty serijal. John Carmack je u međuvremenu napustio id Software kako bi se posvetio radu na Oculus Riftu i virtualnoj stvarnosti, a id Software je s radom na novoj verziji Dooma, koja će služiti kao reboot serijala, krenuo ispočetka.

doom 1

Iako je Doom 3 bila dobra pucačina s elementima horora, id Software se za reboot legendarnog serijala odlučio vratiti brzom i kaotičnom gameplay koji je obilježio originalne igre. Doom će u singleplayeru igračima ponuditi mape prepune demona, brz i kaotičan movement, kao i niz krvavih oružja poput motorne pile, a tu su i legendarna sačmarica, plasma rifle i brojna druga oružja.

Doom smo nedavno imali priliku isprobati u beti na svim platformama i čim zavrtite igru odmah se osjeti poseban movement i kvalitetno napucavanje. Igra nema funkciju sprintanja s obzirom da se vaš lik po defaultu kreće dosta brzo, a same mape su dosta dobro dizajnirane, s naglaskom na vertikalan gameplay i moramo reći da novo kretanje itekako dobro odgovara novoj viziji Dooma.

doom 2

Doom će ponuditi, kako kažu developeri, dosta dugu kampanju koja će se odvijati na UAC prostorima na Marsu, a igrači će imati priliku posjetiti i sam pakao u krvavim borbama protiv svih vrsta demona koje smo „upoznali“ u ovom serijalu. Revenanti, Cyberdemoni, Barons of Hell, Prowleri, sve je tu, a igrači će u multiplayeru moći upravljati i spomenutim demonima. Iako novi Doom neće imati priču u fokusu, ovaj reboot će prikazati originalnu priču igre u kojoj se naš marinac, poznatiji kao Doomguy, budi u UAC bunkeru na Marsu i otkriva da je Dr. Olivia Pierce otvorila portal u pakao i da on mora spriječiti invaziju demona iz pakla.

Službeni stream koji prikazuje single-player kampanju

Igru pokreće šesta verzija idTecha pokretača i developeri ciljaju na brzinu osvježavanja od 60 FPS-a kako bi pružili napetu i brzu akciju za brojna napucavanja u multiplayeru i singleplayeru. Igra se u beti dosta dobro vrtila, a id Software je pokazao koliko im je novi pokretač moćan. Igrači na konzolama su čak mogli podešavati količinu motion blura, field of view slider, što itekako zaslužuje pohvalu, a imali su i mogućnost isključivanja kromatske aberacije. Gameplay je izuzetno brz i naglašeno je vertikalno kretanje s dvostrukim skokovima, mantle funkcijom, a naš marinac je brži od većine demona pa se tako kretanje koristi i za napad i obranu.

Multiplayer više vuče na arena shootere s dobrim dizajnom mapa, hrpom predmeta koji se mogu pokupiti i promjeniti ishod meča, a tu su i igrivi demoni koji su izuzetno moćni. Igra će po izlasku imati devet mapa i šest modeova. Mape će biti podijeljene između UAC i Mars lokacija, a modeovi uključuju TDM, Domination, kao i nove modeove poput odličnog Warpatha i Soul Harvesta. Certian Affinity je studio koji je id Softwareu pomogao s radom na multiplayeru, a njihov rad smo mogli vidjeti u igrama poput Halo 4, Halo MCC i COD Ghosts.

Ostaje za vidjeti koliko će igrača id Software privući ovakvim dizajnom Dooma. Već je najavljeno kako će igra dobiti tri DLC-a i season pass po cijeni od $39,99, a tu je i detaljan Snap Map level editor koji će igračima ponuditi izgradnju čitavih mapa i modeova s potpunom kontrolom, od logike u dizajnu pa do manualnog ubacivanja svakakvih elemenata. Jeste li imali priliku zaigrati betu i hoćete li nabavljati novi Doom po izlasku?

Prikaz SnapMap editora i njegovih mogućnosti

Doom izlazi 13. svibnja za PlayStation 4, PC i Xbox One.

iGameR
2016 Svi 04 04:46:39 PM
Kada radite recenzije trebalo bi da u njih ubacujete svoje snimke, naravno ako igre jos uvjek nemate, trebate to uciniti cim bude u mogucnosti :)
viper89
2016 Svi 04 04:58:41 PM
Ovo nije recenzija..
Zero
2016 Svi 04 05:02:50 PM
Quote:
Iako je Doom 3 bio odlična pucačina s elementima horora


Fixed. :iseewhatyoudidthere:
viper89
2016 Svi 04 05:05:20 PM
Hahahah  :D
iGameR
2016 Svi 04 05:07:46 PM
Quote:

Ovo nije recenzija..
Nebitno :) osvrt, najava, isti djavo, s tim da nakraju recenzije bude neka ocjena :D
Chono7
2016 Svi 04 05:10:04 PM
Kako ce u najavi biti video??  :O recenzije od pocetka imaju ocjene..
gibanica
2016 Svi 05 01:13:10 AM
mindless fun?
je moze ja sam za
Tzereen
2016 Svi 05 02:06:59 AM
Super tekst Viper!
Ulogiraj se da bi komentirao.

Aktualno

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13