FFA Focus: Procurilo brdo novih informacija o Battlefieldu 1, donosimo vam baš sve

Od kampanje i multiplayera pa sve do sitnih tehničkih detalja. Za ovo se isplati uzeti desetak minuta pauze!

Napisao  Ponedjeljak, 04 Srpanj 2016

Battlefield 1 od samog reveala i nakon demonstracije multiplayera na E3 izgleda kao da će biti uistinu nešto posebno. Igrači su jako dobro prihvatili DICE-ovu viziju Prvog svjetskog rata iako sama prezentacija ratovanja više naginje holivudiziranom i stilističkom prikazu koji se prvenstveno fokusira na epski i brzi gameplay Battlefielda, nego na autentični prikaz Velikog rata.

Već smo u detalje analizirali svaki trailer i EA Play Squad livestream koji nam je otkrio mnoštvo zanimljivih detalja, a sada se na redditu pojavio još jedan leak koji donosi još više detalja i bolji prikaz onoga što ćemo igrati krajem godine. Battlefield igre su oduvijek imale dosta sadržaja na launchu, a čini se da će i Battlefield 1 nastaviti tradiciju. Ono što nas posebno raduje je potencijal za dobru kampanju za jednog igrača. Nakon izuzetno dosadnih i zaboravnih avantura Blackburna i Reckera (da, pitate se tko su uopće ti likovi) u Battlefieldu 3 i 4, novi Battlefield mogao bi nam pružiti zanimljivu priču. Ipak, puno je zanimljivije kad se radnja vrti oko zanimljivih i poznatih ličnosti s osobnim pričama u stvarnim događajima poput Prvog svjetskog rata, nego u izmišljenim ratovima poput onih u modernim Battlefield kampanjama.

bf1 air

Već smo saznali nekoliko zanimljivih sitnica iz prva dva trailera, a ponajviše iz prvog, poput detalja da će se u igri pojaviti Red Baron, Lawrence od Arabije i Harlem Hellfighters te mnoštvo drugih likova. DICE je već rekao da će se kampanja vrtjeti oko više likova i njihovih borbi u ratu, a danas smo dobili još više detalja o kampanji. Naravno, ovo ne mora biti točno, no koliko je zapravo blizu sam izlazak igre i koliko je dugo igra u produkciji, lako je moguće da su podaci istiniti. Naime, Lobix300, korisnik reddita, je iz zatvorene alphe za PC verziju "iskopao" nove detalje o kampanji i o multiplayeru. Po Lobixovim podacima čini se da će igra imati prolog i šest epizoda, a svaka od tih epizoda imat će i po nekoliko chaptera. Za većinu chaptera dobili smo i imena, no za dvije epizode imamo samo broj chaptera bez naziva.

Episode 0 : Prologue

 • Chapter 1 : Prologue

Episode 1 : Friends in High Places

 • Chapter 1 : Flight School
 • Chapter 2 : Total War
 • Chapter 3 : Carry Your Friend
 • Chapter 4 : Blitz

Episode 2 : Nothing is Written

 • Chapter 1 : Hidden in Plain Sight
 • Chapter 2 : Young Mens Works
 • Chapter 3 : Hear The Desert

Episode 3 : Through Mud and Blood

 • Chapter 1 : Tank Assault
 • Chapter 2 : Fog of War
 • Chapter 3 : Out of Gas
 • Chapter 4 : Steel on Steel

Episode 4 : Avanti Savoia!

 • Chapter 1 : ?
 • Chapter 2 : ?

Episode 5 : The Runner

 • Chapter 1 : ?
 • Chapter 2 : ?
 • Chapter 3 : ?

Episode 6 : Epilogue

 • Chapter 1 : Gallipoli
 • Chapter 2 : The Runaround
 • Chapter 3 : Saving a Life,

Što nas čeka u epizodama?

O prologu nemamo informacija no zanimljivo bi bilo kad bi se DICE odlučio na prikaz poput početka rata ili čak kratki prikaz s kraja igre i bitke za Galipolje na koju bi se opet vratili u šestoj epizodi nakon prikaza ostalih likova i borbi u drugim chapterima. Prva epizoda trebala bi biti o zračnim jedinicama, a možda ćemo čak dobiti i priliku za upravljanje avionom u kampanji. DICE je već izjavio da želi u ovoj kampanji pružiti Battlefield osjećaj i otvorenost te slobodu na kakvu su igrači navikli u multiplayeru, a upravljiva vozila bi svakako to pružila. Nakon zaboravnih linearnih hodnika u modernim igrama, DICE se mora vratiti otvorenom sandboxu, nešto slično kao u kampanji za prvi Bad Company koji je imao vozila i otvorene levele s destrukcijom. To bi bio pravi potez, budući da su to najjače strane Battlefielda.

Epizoda "Nothing is Written" mogla bi biti o Beduinskoj ratnici iz reveal trailera za koju je producent igre već potvrdio da je igrivi lik, a mogli bismo vidjeti i priču o Lawrenceu od Arabije. "Through Mud and Blood" bi mogla biti priča o tenkistima i Edwardsu iz E3 trailera. Nema nikakvih informacija o četvrtoj i petoj epizodi, no budući da nemamo informacije o Harlem Hellfightersima, koji su glavna jedinica na službenom artworku igre, za očekivati je da će se oni pojaviti barem u jednoj od ovih epizoda. Epilog će prikazati kampanju i borbu na poluotoku Gallipoli u kojoj su saveznici doživjeli veliki poraz od Osmanskog carstva.

Posebno je zanimljiv naziv zadnjeg chaptera, "Saving a Life". Možda će DICE prikazati poznatu priču u kojem je turski vojnik spasio australskog vojnika u bitci za Galipolje. Sam leak donosi nam čak i titlove iz igre pa smo tako saznali i imena nekoliko likova poput Pritcharda, Mcmanusa, Fincha, Townsenda i Edwardsa.

Respect to Mehmetçik

Turski vojnik spašava australskog, mogući plot jedne od epizoda.

Mrežna igra donosi brdo sadržaja

Na multiplayer strani dobili smo informacije o broju i nazivima mapa. Prema leaku, igra bi trebala na launchu pružiti 10 mapa. Još uvijek nema informacija o DLC-ima i o tome hoće li DICE nastaviti s Premium programom za plaćeni dodatni sadržaj ili će, poput Titanfalla ili Rainbow Six Siege, na neki način ponuditi besplatne mape. Uz deset mapa, igra će ponuditi i sedam načina igranja.

Mape: 

 • MP_Amiens
 • MP_Chateau
 • MP_Desert
 • MP_FaoFortress
 • MP_Forest
 • MP_Argonne
 • MP_ItalianCoast
 • MP_MountainFort
 • MP_Scar
 • MP_Suez

Modeovi:

 • GAMEMODE_RUSH
 • GAMEMODE_CONQUEST
 • GAMEMODE_TEAMDEATHMATCH
 • GAMEMODE_BREAKTHROUGH
 • GAMEMODE_DOMINATION
 • GAMEMODE_POSSESSION
 • GAMEMODE_AIRSUPERIORITY

Uz omiljene modove fanova poput Conquesta ili Rusha, Battlefield 1 pružit će i nova iskustva kroz Breakthrough i Possession. TDM, Airs Superiority i Domination su isto modovi koji su se već pojavili u serijalu.

Battlefield 1 Screenshot 1 1

Kakva nas oružja čekaju?

Iz alphe su izvučeni podaci da će igra pružiti preko 30 primarnih i sekundarnih oružja te sedam melee oružja: noževi, sjekire, sablje, buzdovani, bajunete, lopate i palice o kojima smo već dosta toga čuli. Igra nema nikakav melee-reversal sustav kao u BF4, a borba prsa o prsa bit će dosta moćna budući da će neka melee oružja skidati čak i po 80 HP-a. Sve klase imat će gas masku protiv otrovnih plinova, no kada opremite masku ne možete ciljati koristeći ADS već ste ograničeni na hip fire i imate ograničeno vidno polje i sluh što svakako donosi novu dimenziju u borbi.

Granate će moći koristiti sve klase, a sudeći po leaku dobit ćemo obične, zapaljive, plinske, mini, dimne i impact granate. Impact granate će se detonirati odmah po kontaktu sa površinom ili neprijateljom, a mini granate će imati veći domet budući da su dosta manje i lakše od običnih no radijus eksplozije će biti manji.

Leak nam otkriva i niz posebnih Battlepackova i ekskluzivnih dog tagova, kao i bonusa za sve koji prate BF serijal općenito, kao i Road to Battlefield program s besplatnim DLC-ima do launcha Battlefielda 1. Uz to, u meniju vidimo i nešto pod nazivom "War Bonds" što bi značilo da će igra koristiti sustav kao u Battlefield Hardlineu, pa će tako moći sakupljati novac i samo otključavati ona oružja, attachmente i predmete koji ih najviše zanimaju, a neće morati prolaziti kroz zacrtan sustav otključavanja kao u Battlefieldu 3. Sudeći po "Horse Killed" i "Horse Wounded" bodovnim porukama, konji će itekako biti ubačeni u multiplayer. Igra će ponuditi i 18 kamuflaža pored onih iz preorder packova poput Harlem Hellfighters ili Red Baron packova, a igrači će također moći prilagođavati lica vojnika s odabirom 11 različitih izgleda  (Akor, Darek, David, Ibrahim, Jensk, Karlt, Lamin, Pa, Prav, Thomas i Viktor.)

1467462101

Battlefield 1 će na launchu imati šest frakcija.

Screenovi iz zatvorene alphe nam prikazuju kako izgleda Server Browser i vidimo potvrdu da će na PC-ju igra odmah podržavati tickrate od 60 Hz. Developeri su rekli da će pokušati isti tickrate ostvariti i na konzolama koje trenutno kroz godine rada DICE LA-a trenutno mogu vrtjeti maksimalan tickrate od 45 Hz, isti tickrate koji je bio i u Star Wars Battlefrontu koji je bio sjajno mrežno ispoliran. 60 hz je svakako poželjno, no 45 je itekako igrivo, pogotovo u usporedbi sa Battlefieldom 3 koji je koristio tickrate od 15 Hz. Vidimo da se sav rad DICE LA-a oko postavki za sučelje i jedinstveno osjetljivost ciljanja prenosi i u Battlefield 1, što je isto veliki plus.

Battlefield 1 izlazi 21. listopada za PlayStation 4, PC i Xbox One, a DICE će omogućiti i otvorenu betu prije izlaska.

XaMiwFK

CroZac_Drake
2016 Srp 04 05:49:29 PM
Odličan članak... nikad nisam bio previše lud za BF-om, ali ovo me baš privlači.
19Marksman89
2016 Srp 04 05:57:45 PM
Battlefield 3 kampanja je odlicna kampanja.U ratnom linearnom Fps-u ponekad i nije bitno zapamtiti glavnog lika da bi igra i gameplay bili dobri.A Blackburne,Montes,Campo i Matkovic su itekako solidni likovi.To sta je hype za Bf3 Multiplayer bio neviđen i sta je taj multiplayer bio genijalan i revolucionaran pa je kampanja totalno nedozivljena i zanemarena to je druga stvar.

A da ne spominjemo sajtove i portale sa kvazi novinarcicima koji su morali nekako spasiti obraz glavnom konkurentu (MW3) pa su forsirali tezu o nekvalitetnoj Bf3 kampanji i kvalitetnoj Mw3 da bi eto,djecurlija imala bar neku zadovoljstinju u gazenju kojeg je Bf3 napravio Cod-u.Kazu Soap i Price su pamtljivi likovi-No shit Sherlock! Price je lik iz prvog Cod-a koji je recikliran u Modernom ratovanju i proteze se kroz trilogiju kao i Soap.Bf3 je jedna igra od 5h.

Ontopic:svaka cast na informacijama,Hype je jos veci!Nakon Bf4 ocaja,tuge i jada od kampanje nemam neka ocekivanja za ovo.Moglo bi biti ljepih lokacija i dobro zamisljenih scena ali pod hitno moraju nesto uciniti po pitanju AI-a neprijatelja i bugova.Isto tako,lista chaptera i misija daje dozu optimizma ali tko jos vjeruje u kampanju duzu od 5h?Ako ova lista bude nabijena u tih 5h onda ce to biti nabacano a misije ce trajat 20min
Nexus
2016 Srp 04 06:54:18 PM
Ne očekujem nekakvu bajnu kampanju. 5-6 sati max, a ako ne ništa barem će SP ponuditi lijepu grafiku.
S1r1uS
2016 Srp 04 07:44:29 PM
Imaju tonu materijala za slozit odlicnu sp kampanju, znaci fino neke prizemljene price po stvarnim eventima i bolesnu grafiku i to je to, max 7h trajnosti i ja sretan. Rijesiti sp u jednom sjedenju i trk na epic multi...
Nexus
2016 Srp 04 08:45:45 PM
Moram ovo staviti ovdje:
http://reboot.hr/procurilo-nesto-vise-detalja-za-battlefield-1/

Par odlomaka na RB-u i to je sve :roll

Ovo samo pokazuje kvalitetu FFA-a...
19Marksman89
2016 Srp 04 09:38:07 PM
Ti pratis reboot? :ludilo:
Nexus
2016 Srp 05 01:04:43 PM
Quote:

Ti pratis reboot? :ludilo:

:coolchacha:
Tuhy
2016 Srp 05 02:12:40 PM
Quote:
no kada opremite masku ne možete ciljati koristeći ADS već ste ograničeni na hip fire i imate ograničeno vidno polje i sluh što svakako donosi novu dimenziju u borbi.

Pojma nisam imo... genijalan "detalj"


Inače, meni je BF3 kampanja čisti prosjek, pa čak i ispod njega, al nije to tema.


Ovdje će se odigrat, većini će biti dosta dobra, ako ne zbog kvalitete, onda zbog settinga koji nam već svima fali.
Al moram priznat da imam neki dobar feeling oko kvalitete ove igre, i za single i za multy.
Imaju skoro pa siguran hit, a reakcije ljudi naspram novog COD-a su odlične, ovakvu priliku nesmiju propustit.

Čak i ja razmišljam o Day 1, nije to kaj god  :D
Ulogiraj se da bi komentirao.