Pokemon GO za početnike, kako preuzeti aplikaciju i započeti s igranjem?

Pokemon GO je novi globalni hit, a FFA vam donosi vodič za početnike..

Napisao  Utorak, 12 Srpanj 2016

Pokémon GO čitavi planet Zemlju koristi kao igralište. Igra koristi GPS na vašem mobilnom telefonu kako bi vas u realnom vremenu pratila u šetnji gradom. Igrači koriste glavnu premisu originalne Pokémon serije, traže Pokémone, treniraju ih i bore se s drugim igračima. Doduše, premisa je prilagođena i skalirana za mobilne uređaje, ali bit igre je i dalje jasan. I da, šetat ćete i šetati, ponekad i po 200 metara bez da naiđete i na jednog Pokémona. Znači, igra nas tjera na tjelesnu aktivnost? Kako to može biti zabavno? Eto, nekako ipak može.

Cipele_za_hodanje.jpg

Srećom, igra je besplatna, pa više novaca ostane za dobre cipele. Trebat će vam.

Igra će privući vašu pažnju na ovaj ili onaj način. Bilo da ste veliki fan Pokémona ili vas samo privlači tehnički aspekt igre, Pokémon GO će vas zasigurno zaokupiti na jedno određeno vrijeme. Ako ništa drugo, bit ćete glavna faca u birtiji kad ekipi pokažete preslatkog Squirtlea dok skakuće pred vašom šupom. Upravo to je rezultat implementirane tehnologije proširene stvarnosti, koja uz pomoć kamere mobilnog uređaja na ekranu prikazuje Pokémone u realnom vremenu. Oni isti ljudi koji vas inače gledaju ispod oka, jer eto, "igrate igrice", sada će vas promatrati s poštovanjem. I to je super.

Kako igrati Pokémone iz Hrvatske i ostatka Europe?

Međutim, postoji problem. Iako je Hrvatska (kao i ostale zemlje u Europi) napućena Pokémonima, Gymovima i Pokédexeovima, na ovim prostorima aplikacija još uvijek nije službeno dostupna za preuzimanje. Postoji i dobar razlog tome. Pokémon GO kao igra iznimno je popularna u svijetu, serveri su opterećeni do krajnjih granica, stoga Niantic, developer koji stoji iza igre pokušava kontrolirati priljev novih igrača. Ipak, postoji način kako igrati Pokémon GO, a potpuno je siguran i legalan.

Android

Aplikacija za Europljane još nije dostupna na PlayStoreu, stoga ju možete preuzeti ovdje (KLIK!). Igra će se klikom na "DOWNLOAD APK" preuzeti na vaš mobilni uređaj te instalirati kao da ste je preuzeli službenim putem. Važno je napomenuti da je ovo sasvim ispravan način za preuzimanje aplikacije; ne kršite nikakav zakon, vaš uređaj neće "crknuti", aplikacija će se ispravno nadograđivati putem PlayStorea, napredak iz igre nikad se neće izgubiti i zaista nema nikakvog prostora za brigu.

iOS

Kako biste igrali na iOS-u, postupak će biti nešto kompliciraniji, ali ipak dovoljno jednostavan da ga svi mogu savladati. Ako je vaš Apple račun registriran u Hrvatskoj ili bilo gdje u Europi, igru za sad nećete moći preuzeti na vaš iPhone. Zato je potrebno izlogirati se s vašim Apple ID-em i kreirati novi račun, na kojem ćete pod adresu staviti neku iz SAD-a. Potom preuzmete aplikaciju na vaš uređaj, izlogirate se iz američkog računa i logirate s Apple ID-em koji ste koristili do sad.

Izađite iz kuće i lutajte

Pokémon GO će vas natjerati da izađete iz kuće, posjetite kvartove i ulice koje inače izbjegavate. Različite lokacije kriju različite Pokémone, pa ćete kraj rijeke i mora nailaziti na vodene Pokémone, a kad se smrači, nailaziti ćete na tipične noćne Pokémone poput Ratatae ili Zubata. Nažalost, u Pokémon GO se nećete boriti s Pokémonima kako biste ih spremili, već je dovoljno jednostavnim potezom prsta "baciti" Pokéloptu u smjeru Pokémona.

Pokemon_lov.jpg

Squirle se ne izmiče previše, njega ćete lagano uloviti.

Kad naiđete na Pokémona kojeg već posjedujete, nemojte ga ignorirati. Predlažemo da ulovite dupliće pa ih transferirate Professoru, koji će vam zauzvrat udijeliti nešto kolačića kojima potom hranite ostale Pokémone kako bi mogli ojačati i evoluirati.

PokéStopovi i Gymovi

Osim Pokémona, u interesu će vam biti tražiti i lokacije poput Pokéstopova i Gymova. Oboje se obično nalaze na lokacijama koje su društveno opće poznate, poput parkova, crkvi, pa čak i policijskih postaja!

Hornliu2.jpg

Kako ne biste ostali bez Pokéballsa onda kad je najvažnije, uvijek se zaustavite kraj Pokéstopa.

Pokéstop je na mapi označen plavom okruglom ikonom, a kad mu se približite i interaktirate, nagradit će vas predmetima iz igre – Pokéloptama, Stardustom i kolačićima kojima razvijate Pokémone, a tu su i posebni predmeti koje ćemo pobliže predstaviti:

  • Incense – Miris tamjana privlači Pokémone na vašu lokaciju idućih 30 minuta. Odlično kad ispijate kavu i baš vam se i ne da hodati na +40 Celzijusa u hladu.
  • Lucky egg – Korištenjem ovog predmeta duplirate prihod XP-a idućih 30 minuta. Važno je napomenuti da vrijeme prolazi i kad ne koristite aplikaciju.
  • Egg Incubator –  Pomoću ovog predmeta uspješno će se izleći Pokémon iz jaja koje ste pronašli pokraj PokéStopa. Da bi se to postiglo, treba pješačiti tri do pet kilometara. Međutim, nema varanja! Vožnja automobilom ne pomaže jer kad igra detektira da se vozite prebrzo, brojač se resetira na nulu.
  • Lure Module – Kao što mu samo ime govori, ovaj predmet privlači Pokémone i to samo ako ste blizu PokéStopa. Prednos Lure Modulea naspram Incenseu je to da će zagolicane Pokémone vidjeti i drugi igrači u blizini PokéStopa. Idealno za grupno igranje s prijateljima.

Gym, odnosno dvorana na našem jeziku, predstavlja lokacije koje nude priliku za timskom igrom u Pokémon GO. Kada dosegnete 5. level, moći ćete odabrati svoj team iz tri ponuđena (plavi, žuti i crveni, odnosno Team Instinct, Mystic i Valor) za koji se borite za prevlast nad dvoranom. Važno je napomenuti da je odabir teama trajan, stoga se prije odabira dogovorite s prijateljima kojem teamu ćete pristupiti! Povratka nema!

PokemonGO_osvajanje_dvorane.jpg

Dođoh, vidjeh, osvojih.

Dakle, prevlast nad dvoranom je pitanje časti! Stoga će vam biti u interesu da dvorana u vašem kvartu bude u vašim rukama. Da biste sačuvali Gym, morat ćete trenirati u njemu i tako mu povećavati Prestige. S većim Prestigeom, Gym može braniti veći broj igrača i Pokémona i tako ga napraviti težom utvrdom za osvajanje. Ne trebate biti online da biste branili dvoranu. Možete, odnosno morate donirati jednog Pokémnona Gymu kako bi ga isti branio. Što jačeg Pokémona ostavite, to su šanse da Dvorana ostane u redovima vašeg teama veće.

Pamet u glavu: #DontPokémonGoAndDrive

Prvo i osnovno, dok igrate Pokémone ni slučajno nemojte voziti! U samo četiri dana koliko je igra vani u SAD-u i Australiji dogodilo se na stotine prometnih nesreća. Međutim, nisu samo vozači krivi jer Pokémoni ponekad zalutaju nasred ceste, a igrači nepažnjom (ili pak pukom lakomošću) izlijeću na iste ne bi li ih ulovili. S druge strane, igranje kao suvozač se apsolutno preporuča. Autor ovog teksta je kratkom vožnjom tramvajem ulovio tri Pokémona bez pola muke.

Dalje, stalno treba biti na oprezu i svjestan okruženja. Igrači padaju u rupe, krive zglobove, upadaju u grmove i još štošta.

Igrajte s nama!

Pridružite nam se na našem forumu, kao i na Facebook Pokémon GO - Hrvatska stranici!

Nema komentara (još)!
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1