Nintendo NX je moćna prijenosna konzola s modularnim kontrolerima

Sve je više potvrda o tome kako Nintendo priprema novu konzolu koja će biti istinski hibrid prijenosne i kućne. No to nije sve, izgleda da nas očekuje i povratak, odnosno zadržavanje popularnih cartridgea odnosno kaseta.

Napisao  Utorak, 26 Srpanj 2016
Kako izvještava Eurogamer na osnovu brojnih izvora u industriji videoigara, Nintendo je ipak ostao na prvotnoj, neki bi rekli i jednostavnoj viziji hibridne konzole koja je praktički prošireni koncept Wii U kontrolera s ekranom. Nintendo NX će funkcionirati kao moćna prijenosna konzola, ali imat će mogućnost spajanja ili odvajanja dva kontrolera sa strane ekrana. Također, kada budete u mogućnosti, konzolu možete spojiti na vaš TV ekran radi boljeg ugođaja.

Prema daljnjim informacijama, kao centralni dio konzole koji će omogućavati potrebnu snagu konzola za visokorezolucijskim (720p ili moguće i 1080p) prikazom tu je Nvidijin Tegra mobilni procesor, za koji se ne navodi je li, te u kojoj mjeri, modificiran i prilagođen Nintendovoj konzoli. Uz Nvida Tegru (moguće da se radi o novom X2 modelu zasnovanom na novoj liniji impresivne Nvidijine linije diskretnih grafičkih kartica Pascal) tu je navodno i centralni procesor s 8 jezgri (4x ARM Cortex-A57/4x ARM Cortex A53). No s obzirom na ono što je prikazano Nvidijinim projektom Shield, s pravom možemo očekivati dosad neviđenu snagu konzole, barem iz perspektive uređaja koji je ujedno i mobilni, te manjih dimenzija u odnosu na prave prijenosnike. Ovo ujedno povlači i izgledne kompromise s obzirom da imamo konzolu koja mora balansirati snagu i moć prikaza u skladu s baterijom koja treba pružiti određenu autonomiju kako bi koncept prenosivosti imao smisla.

Drugim riječima, iako je rano za konačne sudove, ne očekujte snagu konzole na razini PlayStationa 4 ili Xboxa One, ali performanse će svakako biti bolje od PlayStationa 3 ili Xboxa 360, što je uostalom i Nvidijin Shield pogonjen  Tegrom X1 zorno prikazao da je moguće.

NX bi trebao koristiti i popularne kasete, i spominje se Nintendova preporuka za kasete veličine 32 GB, što je iz današnje perpektive igara koje u nemalom broju slučajeva premašuju tu brojku možda i premalo. No opet, kompresija za specifične naslove koji će izlaziti na Nintendo NX konzoli nije nemoguća.

Nadalje, spominje se kako je Nintendo razmatrao konzolu koja će isključivo koristiti digitalne naslove, no od tog koncepta se ipak odustalo. Fizički mediji su očito i dalje zastupljeni i bitni. Tome u prilog ide i registracija The Legend of Zelda: Breath of the Wild igre koju će biti moguće nabaviti i u obliku kasete.

Nažalost, zbog samog hardvera i dizajna čini se da je Nintendo odustao od backward compatibilitya s prethodnim ili barem Wii U konzolom. Upravo iz ovog razloga spominje se i neminovna i izvjesna praksa pojave dorađenih igara s Wii U i starijih modela konzole, odnosno prerada i „HD izdanja“. Prema drugim izvješćima, Nintendo će ujedno koristiti i novi operativni sistem, no to neće biti Android, što se jedno vrijeme isto spominjalo. Vlastiti OS znači i da će igre biti bolje optimizirane te da će koristiti direktni pristup hardveru, što svakako treba pozdraviti kao nešto pozitivno.

Što je od navedenog istinito a što ne, mogli bi već saznati tijekom Nintendovog otkrivanja nove konzole, koje se očekuje u rujnu ove godine. Izlazak Nintendove NX konzole je i dalje predviđen za ožujak 2017. godine.

Zero
2016 Srp 26 06:50:07 PM
Samo da kažem da je uvodna slika iz teksta konceptualna, makar bi dizajn trebao biti jako sličan konačnom, ako je za vjerovati navodima. Shema modularne konzole je sljedeća (s Eurogamera):

[img]http://images.eurogamer.net/2015/articles/1/8/4/5/8/9/3/nx-is-a-portable-console-with-detachable-controllers-146954516457.jpg/EG11/resize/600x-1/quality/80/format/jpg[/img]
Fenix
2016 Srp 26 08:39:47 PM
Nekako sam razocaran smjerom u kojem idem NX. Barem prema ovim rumorima.
Nenad_87
2016 Srp 26 09:25:03 PM
I ja sam razočaran ali osobno sam poprilično staromodan kada su konzole u pitanju. Volim klasiku. Konzola, kontroler i TV. Nikada me nije zanimao move, ekran na kontroleru i slično.
VR dolazi u obzir jedino ako ne budem morao skakati, mahati i kretati se.
Što se tiče rumora o snazi također sam razočaran. Polako dolazi vrijeme kada se ide prema 4k a Nintendo izdaje nešto što će vjerovatno biti slabije od sada već 2-3 godine starih konzola.
Da sada opet ne otvaramo rasprave o grafici, teraflopsima i rezolucijama. Veća snaga= veće mogućnosti= bolje iskustvo.
Zero
2016 Srp 27 12:42:58 AM
Slažem se da bolji hardver uglavnom znači i više igara AAA produkcije, ali i ovakva konzola bi se mogla odlično prodavati. Već su dokazali da im s prijenosnim konzolama nitko nije ravan, i tu imaju dobru budućnost bez obzira na smartphone. Uostalom, snaga njihovih franšiza je očita kad već s Pokemonima mogu bez većih ulaganja praktički udvostručiti vrijednost dionica (ili su je i premašili, nisam pratio zadnji info glede Nintenda).

Dobro što se i kasete vraćaju na velika vrata. To je medij koji se dosad pokazao puno zahvalnijim u odnosu na optiku. S današnjom tehnologijom kapacitet ne bi trebao biti problem, a prednosti je više.
PS2MASTER
2016 Srp 27 08:55:05 AM
Quote:

Slažem se da bolji hardver uglavnom znači i više igara AAA produkcije, ali i ovakva konzola bi se mogla odlično prodavati. Već su dokazali da im s prijenosnim konzolama nitko nije ravan, i tu imaju dobru budućnost bez obzira na smartphone. Uostalom, snaga njihovih franšiza je očita kad već s Pokemonima mogu bez većih ulaganja praktički udvostručiti vrijednost dionica (ili su je i premašili, nisam pratio zadnji info glede Nintenda).[member=181]Zero[/member]

Spušili su.

http://www.neogaf.com/forum/showpost.php?p=211257798&postcount=1
Deadwalker
2016 Srp 27 09:17:03 AM
Cijene dionica uvijek treba gledati na barem srednjem roku prije donošenja nekakvih zaključaka. Bile su se udvostručile radi medijskog hajpa zbog kojeg je naglo porastao interes ulagača pa time i sama cijena. Sada kada su svi skužili da je Nintendo zapravo tek u manjoj vlasničkoj strukturi oko cijele priče (nije sudjelovao u razvoju / izdavanju, ima tek prava na licenciranje), normalno da je interes pao.

No to ne umanjuje vrijednost i sposobnost Nintenda da prepozna zanimljive projekte / developere i podrži ih (na bilo koji način). Oni očito sve karte stavljaju na mobilno igranje, uz dodatan feature da možeš takve igre odigrati na TV ekranu. Konkurencija (načelno) nema to, potencijal tržišta je ogroman, a Nintendo ima franšize za koje su svi čuli. Treba samo sada poentirati i najvažnije, sve dobro prezentirati za razliku od Wii U PR užasa.

Nadam se samo da ih uporno forsiranje drugačijeg neće stajati glave i da su ovaj puta pogodili formulu.
Zero
2016 Srp 27 11:18:07 AM
Istina, koliko je Pokemon Go značio za poslovanje najbolje će se vidjeti na godišnjem financijskom izvješću.
Yakuza_stinger
2016 Srp 27 03:57:43 PM
large.jpg

Izgleda da ideja datira od prije kojih...30ak godina
Emilijo
2016 Srp 27 08:49:51 PM
Quote:

Istina, koliko je Pokemon Go značio za poslovanje najbolje će se vidjeti na godišnjem financijskom izvješću.Zasada su dobro krenuli:

http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2016/07/27/nintendo-reports-234-million-loss-on-weak-hardware-sales-and-foreign-exchange.aspx
Deadwalker
2016 Srp 28 09:13:41 AM
"Weak hardware sales" imaju već zadnjih nekoliko kvartala, ništa novo.
I ako se ne varam, imaju tolike zalihe novce da si mogu još priuštiti nekoliko Wii U promašaja.
Emilijo
2016 Srp 28 05:34:10 PM
Quote:

"Weak hardware sales" imaju već zadnjih nekoliko kvartala, ništa novo.
I ako se ne varam, imaju tolike zalihe novce da si mogu još priuštiti nekoliko Wii U promašaja.


Pa da, zadnjih nekoliko kvartala, a bit ce jos sljedeca 3 do NX-a.

Nista cudno. U zadnje 3 generacije Nintendova kucna konzola je zavrsila na zadnjem mjestu dva puta (od velike trojke).
Ulogiraj se da bi komentirao.

Gamer on budget

  • 1